Viața bate filmul și poezia lui Eminescu rating-urile lui Măruță

de Eugen Cismasu , 14 ianuarie 2021

E 15 ianuarie, ziua naşterii lui Eminescu, atunci când tot românul se simte din nou mândru că-i român.

Aşadar, Eminescu constituie azi singurul motiv de fudulie naţională. Românaşii cei iute cetitori îşi amintesc, în general, de Scrisoarea a III-a şi cum l-a înfruntat viteazul nostru voievod pe scârbavnicul Baiazid, venit să ne cotropească râul şi ramul. Alţii, terorizaţi cândva la teze şi bacalaureate de lungimile Luceafărului, rememorează cu ajutorul goagălului celebra ultimă strofă ce încheia chinurile lor luciferice.

Nu pe ultimul loc vine invocarea Doinei în care poetul deplângea ţara furată de venetici în loc să fie jefuită de ai noştri, ţel eminescian pe deplin realizat acum în România de către aleşii săi şi cu larg sprijin popular, la vot.

Cum noi îl iubim pe Eminescu, dar după amicul Caragiale suntem morţi de-a binelea, propunem Ministerului Educaţiei şi învăţământului să aibă Curaj de a veni în întâmpinarea elevilor actuali cu opere eminesciene ce ar ridica puternic apetitul şcolar pentru scriitura Luceafărului.

Că de Luceafărul propriu-zis ne-am acrit cu toţii; ne amintim şi noi, trecuţi mai de mult prin furcile sale caudine, obsesia kilometrajului liric şi fatalitatea întrebării profesorale: ce a vrut să spună Poetul?

Dintre mai multe poezii puţin cunoscute ale lui Eminescu, am selectat una ce ni s-a părut nouă cu potenţial reprezentativ de a bate la rating demersurile culturale contemporane:

Alei puică” (1871 – 1872)

Alei puică mişcă-ţi gura / Să se vadă muşcătura.

Cum puicuţă nu te-nduri / Să mă laşi să-ţi văd de curi.

De curi albi ca şi omătul, De li…cul sperietul.

Să-l punem la rânduială / Cu niţică zgândăreală.

Vin colea şi-oi şti să lupt / Crăpătura să ţi-o-nfrupt

Că destul am stat pe post / Sub pecete cât a fost.

Sub pecetea cea de fată / Când pi..ai ca o săgeată.

De când dragă te purcişi / Urlă valea când te p..i.

Merge drumul din li..ic / Până chiar pe sub buric

Şi buricul frică n-are / Că el merge tot călare.

Da li…cu-i mânios / Că el merge tot pe jos

Pe spetezea pi..ei late / Pe bucile afumate (...)”

Ei, să vedem acum, dragi copii, cine şi-a pregătit lecţia pentru astăzi şi cine nu… deci, ce a vrut să spună Poetul? Măruță, lasă pozele cu Anna Lesko şi fii atent la tablă! Ia să vii mâine tuns zero şi cu ucraineanca epilată, golanule!

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Christina Schulz

  23 februarie 2022 21:11

  Când l-am găsit pe Dr.Ogaga, aveam o nevoie disperată să-l aduc înapoi pe fostul meu iubit. M-a părăsit pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în această situație. M-a părăsit după 3 ani fără nicio explicație. Îl contactez pe Dr.Ogaga prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce și-a dorit, a făcut o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început să-mi trimită din nou mesaje și s-a simțit îngrozitor pentru ceea ce m-a supus. A spus că am fost cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat dr. Ogaga, partenerul meu este foarte stabil, fidel și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu caldura Dr.Ogaga oricui are nevoie de ajutor. E-mail ogagakuntagmail.com1 Vrăji de dragoste2 Vrăji de dragoste pierdută3 Vrăji de divorț4 Vrăji de căsătorie5 Vraja de legare.6 Vrăji de despărțire7 Alungați un Iubit trecut8. Vrei să fii promovat în biroul tău Vraja de loterie9 vrei să-ți mulțumești iubitulContactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată ogagakuntagmail.com

  raspunde comentariului
 • TRAIASCA ! MIHAI EMINESCU !

  15 ianuarie 2021 10:14

  TRAIASCA ! MIHAI EMINESCU !

  raspunde comentariului
+