HomeSocialD'ale cetateanuluiANAF-ul, prostul harnic și Gazeta de perete

ANAF-ul, prostul harnic și Gazeta de perete

Finanțistul șef tocmai ce a reinventat Gazeta de perete. A denumit-o pompos “Ordinul ANAF nr. 558/2016”. Ordinul a ieșit fix din pixul ultimului soldat credincios al Plagiatorului Mitoman care ne-a fost prim-ministru și pe care guvernul de tehnocratițați l-a uitat în tranșee. Rămas în tranșee, face și ăsta ceea ce știe mai bine: pagube (măcar de imagine, că de decontat n-are să deconteze el nemerniciile fiscale, ci cei în capul cărora s-or sparge). La această Gazetă de perete de pe internetul vajnicei instituții aflate în veșnică luptă cu propriii cetățeni, se vor da în gât spre deliciul public și meritată înfierare restanții la plata obligațiilor fiscale. Vor fi Gazete de perete pe căprării de infractori: debitori persoane juridice și debitori persoane fizice. Persoanelor fizice li se va publica adresa și pentru 100 de lei restanță.

Acuma că o autostradă în România poate costa și un miliard de euro pe kilometru neexecutat (sau executat mai scurt, sau cu scopul de-a se scufunda, să avem și noi Veneția noastră) este un lucru acceptabil. Inacceptabil este ca râtanul din fața ghișeului să încerce să aibă 100 de lei datorie la stat. Și-atunci, dacă tot sunt niște bani de prăpădit din banul public, nu mai bine angajează ANAF niște amici de partid și de stat să introducă în niște tabele făcute în Excel niște nume și niște adrese? Mai bine. Asta în loc să se implementeze acel portal on-line la care fiecare contribuabil să se poată loga și să-și poată plăti dările, fără să mai stea cocoșat (pe timpul și banii lui) în fața unui ghișeu. Dar, își mai aduce cineva aminte cum au luat foc arhive, cu chitanțe cu tot, ca de exemplu cea a Vămii de Târguri și Expoziții (în 2007) și cea a Poliției Rutiere (deh, chitanțele pe taxe de mediu!) atunci când s-a mutat în Pipera? Mai mult ca sigur că plata cu cardul lasă prea multe urme.

Mai ales când se încalcă și legea nițel, în fond ce-i Legea în fața ANAF decât ceva ce poate fi interpretat după cum vrea ceea ce izvorăște din pixul cu care reglementează Însuși El Șeful ANAF?

Scrie (degeaba) în Legea Nr. 677 / 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date și în Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice Nr. 506/2004: “(3) Fără a aduce atingere prevederilor Legii nr. 677/2001, cu modificările și completările ulterioare, măsurile adoptate potrivit alin. (1) trebuie să respecte cel puțin următoarele condiții: a) să garanteze că datele cu caracter personal pot fi accesate numai de persoane autorizate, în scopurile autorizate de lege”. Oare cum traduc proștii harnici propoziția: "accesate de persoane autorizate, în scopuri autorizate prin lege"? Sau, prostul harnic din fruntea ANAF are impresia că din pixul lui izvorăște Legea? Așa credea și Nea Ceașcă până să ajungă la zid la Târgoviște, de aceea a și scos armata în stradă să-și împuște poporul. Acum se-mpușcă poporul cu taxe și impozite aberante și cu legi și reglementări cretine – din nou se uită că ANAF este o instituție care ar trebui să lucreze în folosul cetățenilor.

Dar când va începe să publice acest hărnicuț, bugetar de-o viață și cu hotel în București și averi numai din salarizarea de la stat, și lista cu banii recuperați de la pușcăriașii VIP? Și chiar aș vrea să văd, publicat transparent pe site-ul ANAF, cheltuielile instituțiilor publice și datoriile societăților de stat. Vreau să văd datoriile capitaliștilor de cumetrie, când s-a plătit miliardul de euro datorat de Frații Micula statului român, milioanele de euro ale lui Ciorbea, milioanele făcute-ntr-un mandat de fiecare politician bugetar (cum n-au făcut alde Rockefeller în 3-4 generații), datoriile partidelor politice (în special PSD) pe care nu și le-au plătit de ani de zile, datoriile tuturor șparlamentarilor. Dar salariile functionarilor ANAF și metodologia de obținere a “bonusurilor” de maximum 3 salarii? Căci noi știm că se obțin prin poprire pe conturi, indiferent dacă se încasează sau nu vreo sumă la stat. Păi, așa, fără datorii (inventate sau nu) nu mai exsită bonusuri. Fără bonusuri, nu văd atractivitatea muncii…

Și nu o datorie de 100 de lei a unui amărât de român care nu știe după ce să mai bea apă pun presiune pe economia națională. Chiar și Curtea de Conturi arată în Raportul pe 2014 că datoriile persoanelor fizice reprezintă o parte infimă, de doar 3,5% din totalul arieratelor înregistrate la ANAF şi că activitatea de recuperare a Fiscului ar trebui să se concentreze pe marii contribuabili datornici la stat. Prostul harnic din fruntea ANAF vrea să recupereze 96,5% arierate prin publicarea numelor și adreselor celor care datorează 3,5%? Presiunea pe economia României o pun firmele de stata de genul celei care a existat doar ca să îi vândă ginerelelui lui Blaga servicii de "securitate" la prețuri de milioane de euro (deși firma trebuia trecută în faliment de acum 10 ani, dacă s-ar fi respectat legea). Sau Complexul Rovinari de la care au jumulit “consultanță” Șova și Ponta. Șamd. Adevăratele tunuri se dau pe tărâmul financiar al Statului.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare