Circulara bisericească - pravilă ortodoxă și românească

de Nestor , 10 noiembrie 2014

Mitropolia Cluj a emis o circulară către preoții din subordine, în care le cere acestora să propovăduiască credincioșilor să voteze pentru un Președinte "creștin, ortodox, român". 

Voce 1: Alo! Pafnutie, tu ești, mă băiatule?

Voce 2: Permiteți să raportez! Eu sunt, Sfinția Voastră, să trăiți!

Voce 1: Băi Pafnutie, cred că te-ai împărtășit de la gheață, vorbești cam răgușit. Nu ți-am zis de atâtea ori să nu-mi mai spui ca-n zilele când eram și noi acoperiți ca domnul Ponta? Te-aude dracului cineva și ne dă pe goarnă la dracii din presă! Noi acum suntem așa, mai liber-cugetători în Biserică, hahaha…te-ai prins?

Voce 2: Permiteți, nu, să trăiți!

Voce 1: A fost o glumă, bă! Uite de-aia mi-a plăcut mie mereu de tine, că ești greu de cap, da' sufletist la serviciu! Ia zi, ai primit circulara pe care ți-am trimis-o?

Voce 2: De care ordonați, de prima sau a doua de după ea?

Voce 1: Las-o pe prima, mă, s-a dus turul unu, ne pregătim acum de al doilea. Și dacă nu termini cu ordonatul, te mut la parohia din Pocraca!

Voce 2: 'Țeles, adică, mă scuzați, s-a primit, Sfinția Voastră! Executăm întocmai și la timp!

Voce 1: Pafnutie, nu-mi strica ziua, și-așa am luat azi o săpuneală la Arhiepiscopie tot din cauza unuia…cum să zic…sărman în duh ca tine. Zi ce-ai înțeles tu din circulară, că mă cam ia cu o bănuială!

Voce 2: Păi scrie clar acolo, trebe să învățăm oamenii să-l voteze pe domnul nostru Ponta!

Voce 1: Da, Pafnutie, da' scrie printre rânduri, nu cum o zici tu de-a dreptul și ca prostul. Să nu te pună necuratul să le spui așa enoriașilor, c-ai dat de dracu' cu mine! Oițele Domnului trebuie îndemnate să meargă musai la votare și să aleagă candidatul care e creștin, român și ortodox. Ai priceput acum?

Voce 2: Adică domnu' Ponta, să trăi…ască Prefericitul! Nu așa am zis și eu?

Voce 1: Ai noroc că nu-s acolo, că ți-aș da trei târâșuri pe coate în jurul bisericii! Nu mărturisești pe nume direct, le predici exact cum am indicat noi în circulară, nimic în plus de la tine! Clar?

Voce 2: Albastru de Voroneț, Sfinția Voastră! Permiteți, scuzați, să prezint și eu o nelămurire?

Voce 1: Glăsuiește!

Voce 2: Eu am în parohie numa babe…pardon, credincioase în vârstă. De ce trebuie să le mai fac eu sugestii în grup, crede cineva c-o să-l aleagă pe vânzătorul de copii și tăietorul de pensii ăla?! M-am consultat și cu nevastă-mea și a zis că circulara e o chestie cam superfluidică, ceva.

Voce 1: Știu că nevastă-ta-i mai deșteaptă decât tine, doară noi ți-am repartizat-o pe vremuri. Da' lasă că nu ai doar babe acolo, sunt și unele mai tinerele. Ca aia pe care o plimbi tu cu mașina la pădure după slujbă, de chestia asta n-ai întrebat-o pe coana preoteasă?

Voce 2: Sfinția Voastră, parcă ziceați că v-ați lăsat de meserie!

Voce 1: M-am lăsat, cum nu, însă calificarea noastră de bază e precum înotul, nu se uită niciodată! Băi, comanda la mine și fii atent la ce spun acuma! S-a hotărât de Sus de tot, mă înțelegi unde bat, ca voi toți să țineți până pe 16, zilnic, o slujbă nouă - de pregătire a alegerilor. Îi zice "Cântarea Sfântului Viorelie cel Nou Ilireanul"...mă rog…e o producție recentă cu ordin de la Patriarhie… S-a luat decizia să nu fie scrisă pe nicăirea și să v-o transmitem exclusiv telefonic, pe linii securizate; ca să nu ajungă la vreo păsărică din presă, până și tu cred că îți dai seama de logică. Ia ceva de scris și notează cu atenție, nu stau să ți-o dictez de zece ori. Ești gata?

Voce 2: Gata, Sfinția Voastră, cântați-o!

Voce 1: N-o cânt, mă, ți-o spun și tu scrii după dictare. Cum o s-o lălăiți voi pe nas e treaba fiecăruia, oricum cântările astea bizantine sunt toate la fel. Zi așa: "Miratu-s-a Tiranul, văzând întru tine răbdarea cea peste fire; sinceritatea ta uimit-a îngerii cu cununile laudei împodobindu-te; rușinatu-s-au demonii hăhăitori de a ta vitejie în luptă. Că cei ce socoteau cu amăgire să te surpe au fost biruiți și căzuți. S-au întărit credincioșii prin mărturisirea ta; tu ai pus din nou pe ologi în cărucioarele lor și alinare le-ai adus, după urgisirea îndurată. Celor văduviți de zarafii satanei le-ai reîntors pomana cea dulce; mânia orbilor scoși cu biciul la lumină ai îndreptat-o spre cel chior, și viteaz i-ai strigat pieirea în iad. Bucurați-vă din toate părțile și osana ridicați celui dintre voi pentru voi, cu trâmbița sufletească trâmbițați marea veste: El coboară ca să dea bogății tuturor și tot robul va trăi de-acum împărătește. Veniți și adorați, slăviți și preamăriți, în numele Domnului pe creștinul român-ortodox să-l numiți!" Pafnutie, ești pe recepție?

Voce 2: M-a luat o țâră somnul, știți că eu mereu pățesc asta la slujbă. Nu-i nicio problemă, am înregistrat tot. Auziți, da' dacă iese Iohannis și vinde Ardealul, trecem și noi la catolici? N-am mai împărtășit din armată o unguroaică, iștenem!

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

  • sorin

    10 noiembrie 2014 13:07

    Tata socru nu doarme!Dar ce facem ca in guvern s-au infiltrat lifte pagane?La interne Arafat nu e ortodox ,la sport e una ce s-a dat cu ungurii si pe la cultura sunt unii ce nu-s ortodoxi!Sari olguto si tu bacalbasa sa ne aperi de nemtalai!Cu satan inainte mars!

    raspunde comentariului
+