HomePoliticGuvernDar unde-s Ruginoasele de altădată?

Dar unde-s Ruginoasele de altădată?

 

Încă un atentat la specificitatea noastră ca naţie, via Guvernul Bruxelles al lui Cioloş: bătaia tradiţională de la Ruginoasa a fost împiedicată abuziv de jandarmi. Populaţia este profund nemulţumită în urma intervenţiei autorităţilor. Iată câteva declaraţii de la faţa locului, culese prin corespondentul nostru de război, Adelina Pietroşel:

Vasile Aghiogăresei, localnic furios: "Am crezut ca proştii că acuşica dacă avem guvern tehnocratic o să se aplice şi la noi tehnologica din moşi-strămoşi. Adică n-o să se mai pună nimenea contra de-a curmezişu la obiceiurile noastre sfinte. Abea aşteptam să-i palesc una la ureche lu bou ăla de Ghiţă Bâtlan, că are să-mi deie o sută de lei încă de la bataia d-acu vro 5-6 ani. Păi dacă-l bat în afara tradiţiei mă ia şefu de post şi mă bagă la bulău ca pe sărăcan domnişoru Şova! Să vină aicea domnu Cioloş şi să-mi explicheze mie cum fac să i-o trag lu ăsta fără să mă amendeze guvernu la ajutoru soceal! S-aude, ăi??"

Ghiţă Bâtlan, localnic indignat: "Ăştea îşi bate joc de noi pe faţă. Io am o datorie la Vasile pe care n-am cum s-o înturnez înapoi fără să lovesc în alocaţiea copchilaşilor. De unde plm să dau io o sută de lei acum, când domnu Ponta nu mai este ca să ne ajute cu ceva pe persoane fizice? Dacă ne lăsa să ne socotim între noi, eram dejea cu datoriea achitată: Vasile îmi palea una cu bâta la căpăţână şi p-ormă ne strângeam mâinile ca domnii şi ne îmbătam amândoi la crâşmă, tot din suta aia a lui. Dacă aveam o sută datorie la bănci, să fi văzut cum îi lăsa pe portărei să mă altoiască de plăteam de cinci ori cât am împrumutat! Păi e pe corectelea aşea?!"

Smaranda Grozăvoaie, soţie de localnic nemulţumit: "Io crez că un lucru n-a înţeles stăpânitorii de-acuma: la noi bărbaţii se bate o dată pe an ca să fie în restu anului pace şi să li se ostoiască chefu de harţă. Se gândeşte ei câtă ciomăgeală o să luăm noi, femeile din Ruginoasa, ca să se asigure echilibrarea compensatorie a frustrării generate holistic, aşa cum a descoperit domnu Alfred Adler? Dânsu zicea aşea: este indenegabilă practic echilibrarea funcţională a sentimentului de inferioritate printr-un sistem psihologic compensator, comparabil dezvoltării compensatoare a organelor în cazul insuficienţei organice. Da n-ar trebui să le explic io asta învăţaţilor de la Bucureşti, că-s femeie fără carte şi n-am avut parte de doctorate cu toptanu ca dânşii!"

Stejărel Mardoiu, localnic perplex: "Domne, nu me-am mai bătut nevasta de vro trei săptămâni, ca să onorez cum se cade tradiţia noastră de Anu Nou. Aveam o mâncărime de pălmi de-mi vine şi acuma să-l bat pe primar, mama lui de vândut străinilor care ne conduce! Să văd eu că vine tot el cu jăndaru să mă amendeze când o s-o altoiesc pe Sevastiţa la mine pe propietate! Îi bat şi pe ei de-o să le sune ciubucurile în cap, chit c-ajung şi eu să scriu cărţi ca domnu Becali ca să mă liberez repede, dupe un ciclu!"

Fane Droajdă, cârciumar local afectat: "Eu ce să mai zic, că mi-a dat nenorocirea asta peste cap toate plănuirile de încasări! Era ocazia cea mai mare pentru mine din cursu anului să ies şi eu pe plus cu profit, că în rest dau pe caiet de zici că-s ordonator de credite, nu cârciumar pârlit! După bataie, cetăţenii se strâng tot tradiţional la cârciumă ca să serbeze împăcarea, fără să mai spargă ceva prin local. Cer în mod oficieal să fiu despăgubit pentru pierderi, şi chear o să vorbesc cu nepotu-mio care are internet să facă o petiţiune oaierles, cum am auzit că se obişnueşte acuma. La domni le convine, că are Facebook pe care se încinge între ei de mamă-mamă, cum am văzut că face Băsescu când se ia în ghioage el singur cu restu la lumea politică!"

Alecu Gâlceviceanu, primar: "O să-mi fie greu să-i lămuresc pe oameni că n-am avut niciun amestec în decizie. Totul a fost decis la Bucureşti, ca şi în anii trecuţi. E păcat că se pierd astfel tradiţii venite din negura timpurilor. Îmi povesteau bătrânii mei ce ştiau şi ei de la bătrânii lor: când avea Domnul Cuza reşedinţă la Ruginoasa, dânsul asista cu mare plăcere la bătaia cu bâte dinaintea Anului Nou. Odată cică a venit cu domnul Kogălniceanu ca să-i arate frumuseţile locului. Ziceau bătrânii că s-a supărat tare Domnul Cuza atuncea deoarece Kogălniceanu a ţinut numai pentru el o frumuseţe a locului şi nu i-a dat-o şi lui Cuza, după învoială. Măria Sa n-a uitat şi la bătaia sătenilor a intrat şi dânsul în horă cu Kogălniceanu, pe care l-a nimerit cu o smetie de i-a sărit monoclul de pe nas şi un dinte din faţă. Cuza era bărbat de Stat, domnule, nu fleşcăit ca unii care azi o încasează la bătaie politică cu zâmbetul pe buze şi nu ripostează decât pe Facebook, după ce le-au explicat alţii tactica de luptă!"

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare