HomePoliticParlamentDNA: răsculații și inchiziția

DNA: răsculații și inchiziția

Oprea s-a retras în cochilie, după ce și-a întins mucii peste tot, un gasteropod grăbit, de unde sau încotro, nu mai contează. Politica e o belea în care, odată prins, nu scapi fără urme de "magiun" pe bot sau pe cămeșă. Cred că destul de puțini se avântă în respectiva fosă cvasi-septică din naivitatea ideilor sau de dragul statutului. Ca orice slujbă, e făcută în primul rând: de foame. Ori dacă nu te pricepi măcar să pui un bec, să schimbi o roată sau să faci curat în casă, iar gura ta poftește la o cefuță de purcel, n-ai de ales decât a te prinde în horă cu alții asemenea.

Tovarășul Oprea a prins și el loc în hora asta de câmpie stearpă și a ieșit cu opincile murdare de sânge de la atâta jucat cu patos. Din întâmplare nu era al lui. Mirosind petele, Codruța, această doamnă Torquemada a inchiziției autohtone s-a chitit pe amărâtul de vrăjitor. N-a reușit să-l tragă în curtea ei pe motiv de magie neagră, așa că a încercat să-l înfunde pe motiv de dat în cap din greșeală. Ori asta cam iese din sfera magicărelii, rezon. Poporul însă nu ține cont de detalii, vrea să-l vadă pe vrăjitor ars pe rug sau măcar prins la stâlpul infamiei. Același "capul lui Moțoc vrem!". De ce? Las' că știe el mai bine.

Personal mă bucur că a demisionat. Nu pot fi ipocrit, sunt un om cu o moralitate adaptivă, dar nu ipocrit. Astfel nu pot ține sincer partea vreunei părți, ca să zic așa. DNA-ul e o instituție para-democratică, angajată într-o vânătoare permanentă de incomozi politic. Coruptul este vrăjitoarea secolului XXI, iar DNA-ul inchiziția. Poporul nu-i prea departe de Evul Mediu, vrea sânge și îl cere. Poate de-asta romanii ofereau spectacole sadice și sângeroase, ca să nu tânjească plebeii la zeama venelor patriciene. Susțin protestele de aproape orice fel, la unele am fost și prezent. Văd în ele însă o dovadă clară a ineficenței puterii legislative și a justiției.

Am antipatii profunde și sincere față de PSD, o fi din cauza culorii roșii care în mintea mea se asociază implicit cu Uniunea Sovietică, o fi neajutoratul de Ponta sau jalnicul Dragnea, vinovați pentru alergia mea aproape fizică la PSD. Nici Oprea nu mi-e simpatic, dar detașându-l de culoare încerc să abordez situația lucid. Oricum ar fi, cred că am ajuns în acel punct în care să ne reevaluăm atitudinea față de stat și ieșitul în stradă. Revolta împotriva "imunizării" lui Oprea era justificată, dar în nici un caz dreaptă.

E cazul să înțelegem că țara trebuie condusă prin vot, nu mânată din stradă, că nu-i vită. E drept că o cam sug de suflet tăuni, dar așa tăuni cum sunt și ei sunt un soi de vietăți. Nu-i putem trozni cu sadism, tot vaca e cea care îndură loviturile. Suntem sărmani, avem una singură.

Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de mirajul "eroului" DNA, e un câine feroce care ni se poate întoarce împotrivă oricând, o instituție care într-o zi va trebui desființată. Pentru a-și asigura supraviețuirea va ajunge să inventeze pericole și amenințări. Cred că DNA este necesară în contextul zilelor noastre, dar ar fi bine să nu fim orbi și cu această ocazie să înțelegem că interesele poporului și ale DNA-ului sunt numai temporar și aparent comune.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare