HomePoliticDuelul analfabetelor: faza pe Bruxelles

Duelul analfabetelor: faza pe Bruxelles

Niciodată n-am avut impresia că omul politic ar trebui să fie cumva un mare literat ori specialist în științe politice. Iar dacă aș fi crezut asta vreodată, atunci comportamentul lui Cristian Preda din ultimul timp e mai mult decât elocvent pentru ce ar putea să facă un ‘telectual pe scena politică dâmbovițeană și să-mi dea peste cap o asemenea teorie.

Acestea fiind zise, cred totuși că un politician ar trebui să fie măcar capabil să se exprime vag corect în limba pe care, teoretic, ar trebui s-o stăpânească bine, că doar nu degeaba s-au născut în România și nu în Congo. Iar când zic vag, admit că e posibil ca, măcar câteodată, să mai greșești câte un plural, să folosești greșit “decât”, ori să uiți că prepoziția “pe” chiar ar putea avea sens pe lângă pronumele “care”. Atunci când te cheamă însă Elena Băsescu ori Maria Grapini, până și standardele acestea sunt prea înalte, așa că de la ele am o așteptare cu adevărat minimală: aș vrea măcar să-mi dau seama ce vor ele de la lumea înconjurătoare pentru că, să fiu sincer cu voi, am impresia că cele două ar trebui să aparțină, mai degrabă, lumii celor care nu cuvântă.

În afară de niște chestii cu salvatul pinguinilor, și de câteva clipulețe de pe Youtube filmate în plenul Parlamentului în care părea că latră la ceilalți eurodeputați, fata lui tata de la Cotroceni a reușit incredibila performanță de a nu face/zice/comunica nimic relevant pe vreo temă oarecare. Ba nu, mă înșel, EBA a mai reușit ceva: să se poticnească până și în momentele în care își citea discursurile în limba româna, pentru că, nu-i așa, engleza e prea mainstream. Și pentru că IQ-ul subunitar nu era de ajuns, doamna Goe mai trebuia să moștenească de la tata Băsescu și stilul grobian (dacă va citi cumva articolul acesta cred că deja am băgat-o în ceață cu acest termen) de a beșteli oameni care mai mișcă ceva, cum e Monica Macovei. În paranteză fie spus, am remarcat în ultimul timp un fenomen foarte interesant: toată lumea, de la Ponta la Antonescu și de la Cristian Preda la unii oameni din PDL se iau de MM. Într-o țară ca a noastră, această alianția transpartinică nu poate să însemne decât un singur lucru: că a făcut ceva bun în ultima vreme.

Închid paranteza și trec direct în mediul virtual unde o găsim pe candida Maria Grapini, cea pentru care, dacă nu ar fi existat Facebook-ul, cu siguranță ar fi meritat să fie inventat. După un mandat plin de succes ca ministru al IMM-urilor și Turismlui, în urma căruia nu o să rămână nimic, fosta olimpică și actuala torționară de limba română vrea și ea cu lumea bună la Bruxelles, să-i facă puțină concurență Ebei. Cum toate sondajele îi dau pe socialiști pe undeva la 35%, Grapini are toate șansele să stâlcească, din această vară, și limba lui Shakespeare.

În încheiere, vă spun cu mâna pe inimă că, dacă aș fi europarlamentar, m-aș bucura sincer că voi avea parte de distracție la pătrat de acum înainte, mai ales în urma unei păruieli doctrinare între populara Elena Băsescu și social-democrata-conservator-progresistă Maria Grapini. Trăim în țara în care aproape jumătate dintre elevii care dau Bacalaureatul ies analfabeți, și doar unii dintre ei funcționali. Parcă e păcat să nu trimitem doi dintre reprezentanții lor de seamă la Bruxelles, nu?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare