HomePoliticParlamentGhidul Idiotului pentru alegeri

Ghidul Idiotului pentru alegeri

Judecând după absenteismul masiv înregistrat la ultimele rânduri de alegeri, am impresia că românii au uitat care este scopul acestui element  democratic fundamental, pentru care în decembrie au murit aproape o mie de oameni – cealaltă mie a murit ca să-i iasă lui Ilici Loviluția. Mă gândesc că or fi uitat românii că acum nu mai e ca pe timpul lui Ceașcă, atunci când, orice votau, tot candidații Frontului Democrației și Unității Socialiste ajungeau în Marea Adunătură Națională, ci alegerile reflectă, în mare, voința populară. Sau, mă rog, ar trebui să reflecte, fiindcă nu-mi imaginez că poporul chiar vrea să fie condus doar de hoți, penali, tâlhari și violatori, cum s-a întâmplat în ultimul sfert de veac. Și atunci, dacă poporul nu vrea nasoale, cum naiba, se pune întrebarea logică, de numai de nasoli am avut parte la conducere?

Răspunsul este simplu: pentru că, nemaiavând, probabil, toalete la îndemână, o bună parte din electorat a decis să facă pipilică pe el de vot. Partea mai puțin plăcută e că acest electorat nu e ăla care, de obicei, face pipilică și pe el, de beat ce este, ci electoratul educat, cu studii și pretenții înalte. Atât de înalte că așteaptă întotdeauna să o voteze pe Albă-ca-Zăpada, uitând că, dacă a împlinit 18 ani și deci e apt de vot, nu ar mai trebui să creadă în asemenea povești. Dar electoratul ăsta deștept și citit se încăpățânează să zbiere, în rarele ocazii când iese în stradă, ”PSD-PNL/aceeași mizerie” și refuză cu obstinație să iasă la vot, pentru că, nu-i așa, Albă-ca-Zăpada, partidul ăla imaculat din visele umede ale lui Sebastian Lăzăroiu, tot n-a apărut. Absenteismul său masiv le permite alegătorilor care nu cred în povești, ci se mulțumesc cu minuni concrete, gen mici, țuică, găleți, să iasă, sprinteni, la vot, și să voteze în fruntea țării tot felul de spâni, zmei și căpcăuni.

Și, dacă până acum a mai fost cum a mai fost și nu prea am resimțit absenteismul ăsta ca pe un cuțit la os, pe 11 decembrie va fi cu totul altfel. E suficient să ne uităm în jur și să vedem cum, pe lângă Marea Neagră, ne-a înconjurat și Marea Roșie, în care plutesc numai rechini bolșevici pe stil nou, ca să înțelegem că situația e groasă. Indiferent cât de prost stăm cu vezica, nu ne mai putem pișa pe el de vot, nu de alta, dar la răsărit sunt niște haidamaci care abia așteaptă să dea cu jetul pe noi, cum au mai dat de atâtea ori în istorie. Pe 11 decembrie, e musai să ieșiți la vot. Dacă nu știi cum și pe cine să votezi, îți explicăm noi, în acest ghid al idiotului pentru alegeri.

În primul rând, important e ca pe 11 decembrie să te trezești. Nu doar la figurat, cât la propriu. Dacă nu te trezești, înseamnă că ai murit și e grav: n-ai încotro, trebuie să votezi cu PSD. Dar să sperăm că această variantă nu se va întâmpla și să revenim. Boon! Deci te-ai trezit. Te speli, frumușel, pe ochi, te îmbraci, mănânci și nu… nu pleci imediat la vot. Nu pleci, că riști să te îmbulzești cu legiuni întregi de pensionari, așezați la coadă încă de la ora 6, ca să fie primii care-și iau rația de UE pe următorii patru ani. Păi nu ești deja sătul de cât te înghesui cu pensionarii prin RATB, ce rost are să vă buluciți ca sardelele și duminică, în ziua votului? Până la ora 9 seara e suficient timp să votezi. Și apoi, știi cum se zice – cei din urmă vor fi cei dintâi. E drept, până acum cei care au votat ultimii au fost primii care au plecat din țară după, dar să sperăm că acum va fi altfel, iar cei care vor emigra – de preferat în Congo – să fie toți politicienii ăia care fac ochișori la 7 dimineața, iar la 8 sunt cu ciurda de ziariști după ei la secție, declarând că au votat ”pentru mai bine, pentru o Românie mai puternică, pentru bla, bla, bla”.

Acum, să presupunem că pe la un 4-5 după-amiaza te-ai urnit spre secția de votare. Ajungi, dai bună ziua la comisie și te cauți pe listă. Dacă ești deja bifat că ai fi votat, fă scandal, că acum se și filmează și cine știe cum te remarcă Mungiu sau Cristi Puiu și te distribuie în remake-ul la ”Două loturi”, intitulat ”Două voturi”. Dacă nu ești bifat, lasă buletinul la comisie, ia ștampila și intră în cabină. Ai următoarele opțiuni de vot:

PSD: pe-ăștia nu trebuie să-i votezi decât dacă ești masochist, dus cu pluta sau ți-ai propus să imigrezi în Noua Zeelandă și vrei să fii siguri că nu te vei mai întoarce înapoi.

PNL: depinde unde votezi. Dacă votezi, de pildă, la Baia Mare, ai opțiunea să pui ștampila pe mama lui Cherecheș, primarul penal aflat la
bulău, ceea ce înseamnă că dai girul unui penal. Nu îți recomandăm să o face decât dacă susții ideile Coaliției pentru Famiglie, formată din toți
pușcăriabilii din Parlament și partide și ți-e milă de familia tradițională Cherecheș, să nu rămână toată pe drumuri după ce cappo di tutti cappi a fost băgat la zdup. Dacă ești din alte orașe, poți să riști să votezi PNL, oricum e mai puțin toxic decât PSD.

ALDE: votează-l doar dacă ai vreo rudă printre penalii propuși candidați. Dacă nu, treci peste. Și, dacă chiar îți place de Tăriceanu, că e garson cu tupeu și băgăreț și vrei neapărat să-l votezi, dovedește-i, frate, cât ții la el și pune ștampila pe sigla ALDE de cinci ori, o dată pentru fiecare soție a lui machoman de la Senat.

USR: dintre toți cei de pe listă, ăștia par cei mai puțin nocivi. Nu au experiență politică, deci până-nvață să fure li se termină mandatul, sunt tipi deștepți, educați prin străinătățuri – unii chiar vin din străinătățuri. Plus de asta, îi enervează cei mai rău pe telespectatorii Antenei 3, care se umplu de spume doar ce aud ”Clotide”, ”Cosette”, ”Julien”. Așa că, dacă vrei să fii și hipster, și hater, votează USR și apoi laudă-te cu asta în toate casele unde se urmărește Antena 3.

UDMR: pe ăștia nu-i mai votează nici ungurii, doar nu ești tâmpit să-i votezi tu! Copacii din pădurile românești nu ți-ar ierta asta niciodată.

PRU: de votat doar dacă vrei să faci rost de un costum din ăla penibil de badigard la Patrula lui Țeapă, pentru Revelion. Oricum, sunt atât de
penibili încât n-o să se voteze nici
măcar ei.

Alianța pentru România: ar fi un gest creștinesc să votezi cu ăștia, pentru că ar avea și ei două voturi: pe al tău și pe-al lui Marian Munteanu. Deși în privința lui s-ar putea să mă înșel,
că ăsta sigur votează cu Măgureanu.

Theodor Paleologu: o alegere decentă. Deși ar experiență politică, nici el n-a învățat încă să fure, așa că poți merge pe mâna lui.

Remus Cernea: ei al, ce, ești delfin?

Elena Udrea: voteaz-o doar dacă știi sigur că mai ai încă nouă prieteni gata să pună ștampila sau mă rog, pe ea. Că doar ai văzut reclama electorală:
e nevoie de zece bărbați ca să se poată măsura cu Udrea.

P.S.: Dacă ai rude, prieteni sau cunoscuți despre care știi sigur că o să voteze fie cu PSD, fie cu ALDE, sună-i în dimineața votului și spune-le că e musai să pună ștampila pe ambele liste de candidați, fiindcă, în caz că-i arestează DNA-ul pe ăia de la PSD, rămân în Parlament ăia de la ALDE, iar în caz că-i leagă pe ăia de la ALDE, rămân liberi ăia de la PSD. Ca să fii mai convingători, încheie cu un „Jos cioloșiștii lui Șoroș! Trăiască USL!”.

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 18 (1217) – 5-18 decembrie 2016

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare