Ghiță Funar - frecția cu mercur a Ardealului contemporan și găurile negre ale lui Eminescu

de Paul Gabor , 11 martie 2016
Ghiță Funar - frecția cu mercur a Ardealului contemporan și găurile negre ale lui Eminescu

Dacă nu ar fi existat, l-am fi plămădit pe Funar în laborator. Era de datoria noastră ca nație să ne spetim pentru a-l aduce pe lume. Sau poate că s-ar fi născut din coacăze și lut, din brânză și pui de viezure geto-dac. Funar e ca un fierbător de apă cu cap de melc, trebuie doar băgat în priză și începe să-i clocotească mintea în câteva minute, aberațiile curg lanț, spumoase, patologice, adevărate mărgăritare de inconștiență. De fiecare dată când apare în public, am senzația că mâna unui zeu dement l-a scos din apartamentul său și l-a înfipt în fața microfonului cu dorința de a sfida inteligența celor din jur. Cu o privire fixă, ce înțeapă de obicei peretele din spatele interlocutorului, nevorbit, călduț, cețos, fostul primar al Clujului are o capacitate infinită de a atrage gogomanii dispuși să-i savureze enormitățile.

Personajul e grotesc, alunecă în ultima sa apariție în public de la o premoniție la alta, face slalom printre amintiri, citate și piramide. Îl înjură pe Einstein numindu-l handicapat, impostor, îl acuză de furt intelectual afirmând că teoria relativității, existența găurilor negre și big-bang-ul și le-a însușit de la Eminescu și bate câmpii cu o poftă de-a dreptul imbecilă spunând că poetul a fost cel mai mare fizician al lumii și că i s-ar fi furat studiile de către evrei. În capul zevzecului, totul este o conspirație a evreilor care vor să instaleze Israelul în Ardeal. Tot opera lor a fost și la Clubul Colectiv unde au organizat un atac terorist cu gaze mult mai puternice decât cele folosite în lagărele naziste. Ei sunt vinovați pentru toate necazurile planetei, Iohannis e și el evreu, Băsescu respectă Sabatul și Dumnezeu le-a dat poruncă dacilor cu patru mii de ani înainte de venirea lui Iisus ca să populeze pământul. Au străbătut toate meridianele și au împrăștiat sămânța neamului primordial din Africa până la Polul Nord și din America de Sud până în China și Japonia. Delir total. Sinapsele atrofiate nu-l mai ajută cu nimic. 

Tot ce iese din mintea lui Funar este absurd, lipsit de probe, un imens hău nevrotic în care hărțile dacilor, furate de Cristofor Columb pentru a descoperi America, se amestecă cu plescăitul din buze atunci când își amintește de cele 10.000 de steaguri ce atârnau odată pe stâlpii Clujului. Lui Eminescu i s-au făcut injecții și frecții cu mercur, iar când au văzut evreii (da, tot ei) că acesta nu vrea să moară, i-au dat cu o cărămidă în cap, după care au purces să reducă populația globului introducând aditivi alimentari în produsele din rafturi.

Omenirea a avut mereu neșansa să fie condusă de cretini spontani și ingenioși. Nu aș face decât o enumerare modestă dacă aș numi schizofrenicii care au luat decizii vitale în urma efuziunilor mistice de care au fost cuprinși. Aș plictisi dacă aș reaminti președinții care merg la babe, la ghicitoarele în cărți, dacă aș readuce în actualitate aliodorii, flăcările violete, tarotul, bobii, viziunile, magia numerelor sau ritualurile prin păduri la care au participat primarii și miniștrii noștri. Avem, periodic, posibilitatea de a ne demonstra că suntem inteligenți. Că am putea să decidem în cunoștință de cauză, dar atât timp cât vom ridica dintre noi creaturi ciudate ca Ghe. Funar, nu se poate discuta la modul serios de luciditate. Conștiența colectivă va fi mereu stropită de flegmele derbedeilor care, înarmați cu ceva diplome și fluență în discurs, se vor năpusti să lingă mâna ce dă votul.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Adrian Vasilescu

  18 martie 2016 1:32

  O fi sau nu Funar nebun, nu e treaba psihiatrilor de cafenea sa-l diagnosticheze. În privinta paralelei intre Eminescu si Einstein, un lucru e de netagaduit. Nimeni, inaintea lui Eminescu, n-a imaginat si nici enuntat o unitate de masura pentru distante, la scara cosmica. Cititi cu atentie "La steaua". NIMENI inaintea lui, n-a fost in stare sa explice pe intelesul oricui, imensitatea spatiului interstelar. Cert e ca Einstein avea 7 ani nascut in 1879 cand "La steaua" aparuse in Convorbiri Literare 1886. Dar conceptul acestei poezii pare sa fi prins contur in manuscrise candva prin 1883. Sa fi aflat Eminescu de nasterea marelui savant ? Si pe urma sa fia alergat el intr-un suflet pana hat, in Germania la Ulm, sa se sfatuiasca el cu un copilas de 4 ani despre dimensiunile Universului si sa-i fure ideile ca sa le adune intr-o poezie ? Pai atunci poate fi banuit de plagiat, nu ??? E clar Eminescu i-a furat ideile lui Einstein ca sa scrie "La steaua". Sau invers ??? Îl criticam noi pe Funar, dar e clar ca Eminescu a imaginat cu mult inaintea lui Einstein distantele masurate in ani-lumina. Hai ca, Funar, nu chiar nebun. Dar...gurile rele tin neaparat sa-i improaste cu noroi pe cei care cer in gura mare sa se faca dreptate românilor, in tara lor. E usor sa le pui eticheta de sovini sau antisemiti. Oricum, Funar nu e nebun. O fi el mai nervos, sau...prea "acid", dar e clar ca nu e traznit...in tot cazul, nu mai traznit decat cei care-l critica fara ragaz si care au contacte bune acolo unde trebuie.Salutare !!!

  raspunde comentariului
  • Alex

   21 martie 2016 16:54

   Adrian Vasilescu.Prietene, las-o jos ca macane. "Prima determinare experimentală a valorii vitezei luminii, după nenumărate încercări eșuate a fost făcută de către Ole R

   raspunde comentariului
 • crestinul

  12 martie 2016 2:56

  Cand incepi sa prinzi muste ori pui plasa la geam ori pleci la plimbare. Poate unii nu stiu ca s-a inventat delirul si fabulatia , dar ,inca nu este timpul trecut.... as vrea sa informez pe aceasta cale ca sunt putine tari in lume care respecta strabunii, pe autohtoni dacii dar si pe ce au conviatuit cu noi in armonie sa nu. Suntem tara cu cele mai multe cimitire ale conlocuitorilor nostri. Daca pamantul ne-a acceptat pe toti sub diferite forme , inmormantari, incinerari si am putut trai in liniste nu vad de ce nu o putem face si de acum incolo. Citeam azi un articol despre romanii din Bug, dincolo de Nistru , cat de interesant , generatia noua intelegea romaneste dar , datorita politicii si a fauritoriilor acesteia nu puteau sa se exprime in limba romana. Pacat, noi avem un institut Cervantes, un institut francofon, un Babes-Bolyai,un centru cultural foarte puternic evreiesc,etc Deci s-ar putea face lucruri bune comune nu dizarmonii daunatoare.

  raspunde comentariului
 • loti

  11 martie 2016 13:51

  eu am doi porci pe unul i-l chiama ghita funar iar pe celalat tribunul , mitici din bukale habar nu au ce e ardealul si cum au trait romanii si ungurii in buna intelegere pina a aparut debilul de funar .

  raspunde comentariului
+