HomePoliticHaios lobby-ul Zgonea

Haios lobby-ul Zgonea

În vreme ce protestatarii anti-exploatare din București și toată țara și-au inventat propriile trasee turistice prin jungla urbană, PSD-ul a descoperit, la rândul său, că mersul pe jos face piciorul frumos, așa că au început să facă vizite tot mai dese la aerul tare de munte de la Roșia Montană. Dacă acum două săptămâni primul-bipolar al țării s-a dus să-i scoată pe minerii proaspăt bărbieriți din mină muzeu, la weekend-ul trecut i-a venit rândul lui Valeriu Zgonea să se tragă în poze cu “ortacii” roșieni în noua uniformă a partidului.

Trebuie să vă mărturisesc, de la bun început, că sunt nedumerit de calitatea în care Zgonea s-a dus acolo. Să fie oare aceea de președinte al Camerei Deputaților? Ori poate aceea de deputat PSD de Dolj ori chiar de simplu membru PSD? De absolvent de facultate la seral și om al muncii? Sau, de ce nu, de coleg al lui Mihai Viteazul?

În fine, trecând peste aceste nedumeriri personale, Zgonea a reușit să scoată o nouă gogoriță. Nu, nu simplul fapt că s-a dus acolo pentru a susține un proiect, peste tot în lume se practică lobby-ul, ci declarația lui conform căreia România e “capabilă să fie un stat european, să protejeze mediul și, în același timp, să genereze locuri de muncă”. De dragul lui Valeriu Zgonea și pentru că sunt un băiat fain, haideți să punem între paranteze accidente precum cel de acum 10 ani de la Baia Mare ori existența unui oraș precum Copșa mică, că doar nu erau el la putere.

Așadar, să revenim la ceva mai recent. În primul rând, trăim în țara în care Ministrul Mediului, Rovana Plumb, zice că va da avizul de mediu pentru exploatarea cu cianuri doar după ce Parlamentul va aproba proiectul special de lege al Guvernului. Nu vă convinge asta că statul român e incapabil să protejeze mediul? Păi atunci uitați-vă la ce zice Gabriel Resources despre Gabriel Resources: GR recunoaşte că o aplicare mai strictă a legislaţiei privind protecţia mediului e contrară intereselor companiei – asta deşi în reclame se lauda (mincinos) că exploatarea de la Roşia Montană se va face cu respectarea celor mai înalte standarde privind protecţia mediului (). Deci, asta spune chiar compania, despre propria sa exploatare.

Nici asta nu v-a convins? Atunci să știți că, începând cu 27 august, exista un proiect de Ordonanță pus în dezbatere de același Minister al Mediului (sic!) conform căruia dacă, spre exemplu, în Deltă are loc un incendiu sau un accident industrial, atunci zona respectivă își pierde statutul de arie protejată ().

Totuși, cred că pot să înțeleg și avântul acesta muncitoresc al lui Valeriu Zgonea. Dacă stăm să ne uităm pe lui, singura sa reușită politică datează din mandatul trecut, când a organizat un turneu de teatru pentru copiii doljeni.

PS. Antonescu s-a găsit să se ia de Zgonea pe motiv că s-a dus la Roșia în interes electoral, pentru voturi. La o asemenea critică din partea lui Crin, nu pot avea decât o replică: HA HA!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare