Iohannis nu e tolomac, e tonomat

de Spartakus , 11 ianuarie 2016
Iohannis nu e tolomac, e tonomat

Prin definiție, neamțul are trei calități de bază: e harnic, foarte harnic și extrem de harnic. Mai toți nemții pe care i-am cunoscut – și, probabil, și cei pe care i-ați cunoscut voi – aveau aceste calități, principalul lor hobby, după cele opt ore regulamentare de program fiind, evident, munca. Și nu fiindcă eliberează, ci fiindcă te menține în formă, după cum pot depune mărturie și colegii nemților, japonezii. Dar, cum orice regulă trebuie să aibă și excepții, aflați că sunt și nemți care, în cea mai bună tradiție miticească, taie frunze la câini cu abnegație și nu i-ar deranja să stea degeaba cât îi ziulica de mare. Cu un astfel de neamț atipic ne-am pricopsit, acum un an, în fruntea țării. Ghinion.

Dacă l-aș vedea pe Iohannis stând la poarta Cotrocenilor, în șanț, scuipând semințe, bând bere la pet și uitându-se la cine trece, în așteptarea salariului, a tainului, a comisionului, nu m-ar mira deloc. Pentru că onor președintele, de când a fost instalat în funcție și până acum, întocmai ca un asistat, din ăștia de freacă țiparul și trăiesc doar din alocații și indemnizații, s-a purtat: muncă ioc, distracție cât încape. Ba, pardon, a mai făcut ceva: a semnat ca primarul niște legi strâmbe sau a întors în Parlament niște legi drepte. După ce niște bănci mari din Occident l-au șantajat la sentiment, președintele n-a mai promulgat legea dării în plată și a putut pleca, alături de consoartă, cu conștiința împăcată în Florida, într-o mică văcănțică de vreo câteva săptămâni. Evident, pe bănișorii lui, nu pe ai băncilor, cum s-ar putea deduce.

Acum, a trimis spre reexaminare legea care interzicea reclamele la medicamente și suplimente alimentare. E cât se poate de clar, pentru un om rațional, că majoritatea acestor produse sunt echivalentul modern al bilețelelor pe care șarlatanii medievali scriau numele bolii și le dădeau bolnavilor să le înghită cu multă apă. Dar prostimea nu știe asta, așa că scoate banul și cumpără. E o industrie de miliarde de euro care, dacă reclamele de prostit lumea ar fi interzise, ar avea pagube imense. Or, herr Iohannis nu vrea asta: dacă se deșteaptă lumea și peste trei ani el nu mai pupă mandat? Acum, că legea va fi reexaminată și, mai mult ca probabil, respinsă, sunt tare curios unde o să mai plece Klaus în vacanță. Și sunt la fel de curios unde o să plece după ce o să respingă și legea cu fumatul în spații închise, care, de asemenea, dacă ar fi adoptată, ar aduce pagube colosale concernelor de tutun. Dar mi-a șoptit mie o păsărică la ureche că Iohannis nu o va promulga, ca să aibă motive pe urmă să plece într-un nou concediu. Că vorba aia, mai tragem chiulul, dar ne mai și odihnim, nu?

După un an de mandat al lui Iohannis, îmi dau seama că ilustrul nostru președinte mai mult a condus țara pentru alții decât a condus-o pentru noi, românii fraieri care l-am votat. El n-a ajuns președinte datorită magnaților din bănci, farmacii și tutungerii, ci a milionului de români scârbiți care au venit la vot nu de drag de Werner Klaus, ci din silă de Mickey Mouse. Ce-a făcut, până acum, Iohannis, cu încrederea noastră? Ce-a făcut pentru românii din diaspora, fără de care acum era tot primar la Sibiu și privea cum i se împuținează casele? N-a făcut nimic, dragilor. Nici măcar pentru un român căruia statul norvegian i-a luat în doi timpi și trei mișcări cinci copii, ca să-i încredințeze unor străini. Și n-a făcut, pentru că Iohannis își aduce aminte că e angajatul statului și poporului român doar în ziua de chenzină. În rest, el e doar un tonomat. Vine concernul X, bagă fisa, președintele dă legea cutare. Vine multinaționala Y, bagă și ea fisa, președintele respinge legea cutare. Și tot așa.

Astfel stând lucrurile, ajungi să te întrebi: oare nu era mai bine să fi ieșit Ponta președinte? Pentru că venirea lui Iohannis a stins un val de uriașă ură populară împotriva sistemului politic. Dacă Ponta ar fi ieșit președinte și ne-ar fi dus spre o dictatură a mediocrităților și hoților, mămăliga românească nu s-ar mai fi fâsâit, ci ar fi explodat direct în fața acestor politicieni de cumetrie din Parlament, guvern și președinție, măturând un întreg sistem corupt, cum l-a măturat, acum 25 de ani, pe cel comunist. Dar, cum zice o veche vorbă malgașă, nici acum nu-i târziu să punem ceaunul pe foc.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • marcela

  21 februarie 2016 8:16

  Posibilitate foarte buna de castigat bani! Va invitam acum sa cunoasteti mai multe despre o oportunitate foarte noua prin care va puteti completa repede veniturile, in timpul liber sau oricand doriti! Va asiguram ca totul este foarte, foarte serios si ca puteti sa incepeti cu toata increderea! Cautam persoane serioase care sa colaboreze cu noi intr-o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, din prima luna. Oferim si cerem seriozitate absoluta! Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de emailmarceladumitrascyahoo.es

  raspunde comentariului
 • oana

  12 ianuarie 2016 13:25

  Ma felicit ca m-am prezentat la vot ! sud-esticilor le lipseste scandalul si bascalia prezidentiala,,vor un presedinte dupa modelul lor! Desigur ,nu toti ,cei superficiali din nastere...

  raspunde comentariului
 • ion

  11 ianuarie 2016 20:21

  Spartakus, nu era mai bine sa iasa presedinta flebetea ta, Nutzy?

  raspunde comentariului
 • Arhivar

  11 ianuarie 2016 12:11

  Bun articol !Fara bascalie ieftina si expresii licentioase , glume nesarate .Adevarul , care ne zbaleste parul .

  raspunde comentariului
 • ilidia

  11 ianuarie 2016 11:28

  In stilul sau caracteristic lu iSpartacus ii pute tot. Pseudonimul Spartacus si l-o fi ales ca provenind din Cuvantul "spart"? Eventual atasat cuvintelor cap sau gura !? Ca oricum n-are nimic comun cu anticul "revolutionar" Spartacus.

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  11 ianuarie 2016 11:14

  nu mai dati in iohannis ca e nevinovat. omul era potrivit pentru primarie si nu avea de unde sa cistige cit de cit experienta ca om politic. nu-i ramine decit sa asculte, sa asculte si daca-i mai ramine timp sa asculte. de actionat vor actiona altii cu mina lui. ma felicit ca nu m-am prezentat la vot la presedinte asa ca nu am nici surprize si nici regrete....

  raspunde comentariului
+