HomePolitic„Moartea românului Xulescu”, din martie în toate spitalele de...

„Moartea românului Xulescu”, din martie în toate spitalele de stat din țară

Dacă tot s-a prăpădit de curând nea Sergiu Nicolaescu, aproape tizul său de nume de familie, Eugen Nicolăescu, s-a gândit să nu întineze numele marelui regizor și să continue producția de filme cu un nou blockbuster inspirat din viitoare fapte reale: „Moartea românului Xulescu”, acesta urmând să ruleze în toate spitalele de stat din țară începând cu luna martie a anului 2013.

Liberrral rrârrrâit doar cu numele, că altfel îl doare la bască și la bașcheți de competiție, piață liberă, individualism ori clasă de mijloc, Nicolăescu a dus un sistem sanitar, care și așa era la stânga, într-un loc în care ar putea să pună, liniștit, secera și ciocanul la intrarea din orice spital al țării. De la 1 martie, după cum bănuiesc că ați aflat deja, nu veți mai putea deconta nimic către spitalele private unde ați putea avea nevoie de ceva, pentru că Nicolăescu s-a gândit că n-ar fi rău să punem de o nouă naționalizare, așa că vrea să verse toți banii aceștia în gaura neagră plină de șobolani a spitalelor de stat.

Până acum situația era cât de cât acceptabilă, să zicem. Statul îți lua și așa niște bani cu forța pentru contribuțiile de sănătate, dar te lăsa, în limita unui cuantum, să-ți decontezi o operație la un spital privat. Cu alte cuvinte, fie plăteai mai puțin pentru o operație la stat (doar pe hârtie, pentru că șpăgile și peșcheșurile către personal erau mari), fie mergeai la privat și plăteai suma care depășea limita decontată de CNAS. Iar unii făceau asta din simplul motiv că la privat serviciile sunt mai bune decât la stat (șocant, nu?), iar suma care depășea cuantumul decontat nu era, pe alocuri, mult mai mare decât peșcheșurile către medici ori asistente. Principiul e simplu: banul nu urmează spitalul, ci urmează pacientul.

Ei, dar domnul Nicolăescu nu poate să suporte o asemenea situație. Ia auziți aici mostră de gândire liberală: „Deci, în acest moment, decizia noastră este clară: sectorul public trăieşte din banul public; sectorul privat trăieşte din banul privat”. Nu mai spune, coane Nicolăescule, curat liberal! Statul, stimabile, nu produce bani. Nu are banii lui. Joaca de-a Dumnezeu prin sistemul medical este finanțată de gologanii mei și ai celorlalți plătitori de taxe și impozite. Carevasăzică, eu nu sunt sclav pe plantația Guvernului României, ci dumneavoastră, în calitate de ministru, sunteți angajatul meu. Bașca, dacă tot e să-mi luați bani cu forța, pentru că n-am opțiunea de a-mi face doar o asigurare privată, nu ar fi oare de bun-simț să mă lăsați și pe mine să-mi decontez, măcar parțial, costurile din sistemul privat? Nu spitalele private sunt alea care trăiesc din bani publici sau care fură de la stat, ci amicul dumneavoastră, Relu „Transformatorul” Fenechiu. Spitalele private și alte firme sunt cele care vă plătesc scanele din piele în care vă odihniți partea dorsală și excursiile diplomatice prin Dubai.

Și încă o chestie, să nu uit. Vă mai aduceți aminte de scandările din Piață de anul trecut, cele cu „Privatizarea ucide?”. Să vedeți voi, dragi tovarăși, ce-o să facă naționalizarea!

Exclusiv Online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare