HomePoliticPreședinte călător - leafă de faraon. Cât ne costă...

Președinte călător – leafă de faraon. Cât ne costă mofturile lui Iohannis?

După ce a rămas fără imobilul pe care-l închiria la bancă și care îi aducea sute de mii de euro anual, unchiul Klaus a primit cadou de la legumicultorul Cioloș o leafă mai mică. Noua grilă de salarizare imaginată de guvernul tehno așază toate lefurile sub cea a președintelui care va fi de 15.000 de lei lunar, în scădere de la 21.000 de lei. În labă. Și, din păcate, doar pentru o labă de activitate (în traducere, pentru o treabă mare făcută cu o singură mână). Cât ne costă, de fapt, luxul unui președinte votat pentru decență și bun simț care ne surprinde cu nesimțirea lui demnă de a unui dictator sud-american? Habar nu avem dar o idee tot putem să ne facem.

Naveta

Încă de la începutul mandatului Klaus ne-a surprins cu bunul obicei de a-și transporta șuncile săptămânal pe traseul Sibiu-București și retur. Inițial timid, apoi cu din ce în ce mai mult tupeu, coloana oficială a plăvanului reușea să dea peste cap circulația în București și pe Valea Oltului. Apogeul s-a atins în week-end-ul trecut, când coloana prezidențială formată din 9 limuzine a paralizat ieșirea din București spre A1. Șoferii au claxonat îndelung rostind gânduri bune la adresa sasului liberalo-pesedist. S-a vorbit despre morți, răniți, rude trecându-se prin toate stadiile dezvoltării ontologice a cuplului respectiv de la maimuță la cosmonaut. Dincolo de deranjul provocat pe drumurile publice naveta lui Klaus ne costă, doar pentru trambalarea lui anuală la Sibiu în regim de 4 drumuri dus-întors lunar, peste 50.000 de euro. Dacă și prima nevastă face acest drum măcar de două ori lunar mai adăugăm 25.000 de euro. Cu lefurile SPP-iștilor și milițienilor mobilizați pentru paza prețiosului ne ducem spre 100.000 de euro anual numai pentru navetă. Scump și inutil. Dacă individul era angajat la o firmă, nimeni n-ar fi plătit aceste costuri ca să-l aibă. Poporul însă își permite.

Căsoaiele

Ca orice președinte ales de popor și Klaus avea nevoie de o locuință. Cum locuința în care a locuit Traian Băsescu nu era bună, poporul a fost jupuit de viu pentru plata unor mici modernizări ale hogeacului prezidențial. Vila Lac 3 a primit modernizări în valoare de 1,2 milioane de euro care includ amenajarea unui dormitor de 500 de mp prevăzut cu un pat de 3 metri. Pe lângă această vilă au mai fost renovate vile de protocol de la Neptun și Predeal unde cuplul de la Sibiu își petrece vacanțele. Costul total sare de 5 milioane de euro după cum estimează surse din RAPPS care doresc să-și păstreze locul de muncă și rămân anonime. Gurile rele spun că sasul n-avea așa ceva la căsuțele lui (vreo 6) din Sibiu, unde trăia mâncându-și de sub unghii ca să nu toace bănetul acumulat din meditații și chirii. Iată ce declara pe această temă fostul deputat Gelu Vișan: „Domnia sa va cere peste tot modificări ca să fie în acord cu marii designeri care îi fac doamnei rochii. Sarcina noastră a poporului este să îi asigurăm dlui Iohannis lux şi eleganţă în funcția care i-a venit în cap”. Aceste cheltuieli faraonice au fost aprobate de prim ministrul de la acea vreme, plagiatorul Victor Ponta, care l-a înjurat pe sas de mă-sa în campania electorală dar i-a onorat toate poftele. Să ne reamintim circul făcut de mitomanul Viorel pe finalul mandatului  lui Traian Băsescu, când a inventat un scandal pe tema așa zisei modernizări a unei vile de protocol rezervată pentru fostul președinte? Să ne reamintim ce coșmelie i-a repartizat golanul lui Băsescu și cum i-a lins pantofii lui Iohannis aruncând milioane de euro în dotări faraonice? Sângele de la Grivco, apă nu se face!

Excursiile

Mare călător, Iohannis și prima nevastă au tocat peste 1,8 milioane de euro de la preluarea mandatului. De cele mai multe ori excursiile n-au avut nicio legătură cu treburile de stat pe care individul este plătit să le execute. În iulie 2015, președintele călător și-a urcat nevasta într-un avion și a aterizat la Salszburg la Festivalul de muzică clasică. Ca pretext s-a invocat o întâlnire cu președintele Austriei, care și-a făcut un pustiu de bine și i-a transmis individului din Sibiu o invitație. În aprilie 2015, pentru a se deplasa la o reuniune extraordinară a Consiliului Europei, Klaus a închiriat un avion privat. „Aeronava închiriată este un Challenger 300 care aparţine companiei Toyo Aviation, a miliardarului egiptean Tarek El Feki. Compania a fost înfiinţată în 2007 şi, potrivit site-ului propriu, îşi propune să redefinească stilul de călătorie bussines, la un nivel superior clasei VIP. Condiţiile din interior sunt la cel mai înalt nivel, atât din punct de vedere al mobilierului, cât şi al altor dotări tehnice puse la dispoziţia pasagerilor (TV LCD, DVD player cu sistem audio performant, comunicaţii prin satelit etc.). Avionul Challenger 300 are o capacitate de 9 locuri şi a fost fabricat în 2009. Are o viteză de croazieră de 850 de km/oră şi o viteză maximă de 891 de km/oră şi poate parcurge 5741 de km între două alimentări". Fostul consilier Dan Mahalache susținea că distracția ne-a costat 140.000 de lei. Cursă de linie ca Băsescu? Exclus, că doar e os de sas! Iar dacă în acest caz vorbim despre o călătorie derulată exclusiv în folosul statului chiar dacă acolo a tăcut tâmp, excursiile pe urmele victimelor Holocaustului au fost de-a dreptul strigătoare la cer. Însoțit de o turmă de necuvântătoare președintele ficus s-a deplasat la Ierusalim. Nevastă-sa a găsit de cuviință să-și dezgolească picioarele în vizita la Biserica Sfântului Mormânt dar și la întâlnirea cu Patriarhul Ierusalimului, Teofil. Fustă scurtă, cap gol, tipic pentru doamna Prima Nevastă. Pe 31 martie anul curent, președintele călător a participat la o agapă organizată de președintele Obama pe tema terorismului nuclear. Moț, Klaus și nevasta au aterizat la Washington, unde doamna a deschis în fața oficialilor americani care i-au așteptat la aeroport într-o ținută de club formată din blugi roz foarte potriviți pentru o mamaie de 55 de ani. La locul faptei președintele s-a tras în poză cu Obama și cam atât. Turismul soților a fost inclus. Au fost și ei la Festivalul Cireșilor Înfloriți, manifestare tradițională la Washington. Pe banii proștilor, desigur! Să nu-ți duci leafa mizerabilă în offshore?

În loc de concluzii – scena paltonului

La Summitul din 19-20 martie 2015 al Consiliului European Maiestatea Sa Klaus s-a arătat foarte deranjat că nici un sclav nu i-a luat paltonul la aterizare și, ca atare, l-a aruncat nervos pe mașina care l-a ridicat de pe aeroport. Imaginile ciocoismului agresiv al lui Klaus au făcut înconjurul planetei. La întoarcerea în țară o altă scenă la fel de ciudată este povestită de jurnalistul Mircea Marian: „și, nuca de pe colivă: după aventurile paltonului buclucaș, majestatea sa a ținut ziariștii închiși în avion până când coloana oficială a plecat de pe Otopeni”. Și, dacă măcar teoretic, nu ne mai uităm la milioanele de euro tocate aiurea, (nu știm câte exact căci Administrația Prezidențială nu comunică nimic) la manifestările de ghiolban parvenit ale lui Klaus merită să aruncăm măcar o privire dacă nu o înjurătură.

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 6 (1205) – 18 aprilie-8 mai 2016

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare