Pulpițe și gleznișoare prezidențiale la Ierusalim. Învierea - pe cale să se producă înainte de termen.

de Paul Gabor , 08 martie 2016
Pulpițe și gleznișoare prezidențiale la Ierusalim. Învierea - pe cale să se producă înainte de termen.

În diminețile în care îmi vâjâie capul și nu sunt om fără o cafea în vene, am uneori iluzia că mai văd încă un puști de 20 de ani, zvelt, cu părul în vânt, fără chelie, fără burtă, îmi place chiar să mai intârzii câteva minute pe pernă, jinduind sălbatic după fetișcanele din liceu. Dar puiul zboară cu ața, barba compensează părul de pe cap plecat la plimbare și am învățat între timp că tricourile perfecte ale adolescentului nu mai pot fi înghesuite pe făptura-mi gingașă de acum. Ar fi un atac nevrotic împotriva esteticii omului de rând. M-am acomodat noii mele prezențe, sunt în rând cu propria mea atitudine și, foarte important, mi-o și asum.

Mi-au căzut privirile pe această fotografie în care apare Carmen Iohannis. De regulă mă țin deoparte de chiloțăreala festivă din presă, dar nu pot să nu observ imposibilitatea primei doamne de a se adapta situațiilor și protocolului. Cuplul prezidențial a fost imortalizat în vizita efectuată în Israel, luni, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Nu am absolut nimic cu picioarele doamnei, chiar le admir, firește, dar mi se pare exagerată dorința permanentă de a ieși în evidență, de a i se recunoaște liniile, suplețea și elasticitatea. Doamnă, sunt un biet necredincios, un mascul hulpav, fără lumină sfântă și fără șanse de a-mi găsi vreodată o călăuză divină. Cu toate acestea, am respectat întotdeauna lăcașurile de cult în care am intrat, nu mi-am permis să invadez sinagogi în sandale și pantaloni scurți și m-am descoperit mereu înainte de a trece pragul bisericilor.

Vă înțeleg perfect și îmi imaginez că silueta profei sexy și de gașcă, cu care mulți dintre elevi visează nopți toride, încă vă mai domină subconștientul. Poate că vă auziți încă tocurile pe holurile liceului și vă înțeapă în spate privirile pline de invidie ale colegelor de cancelarie. Sunteți tulburată de mirajul parfumat al Rexonei din vremuri apuse? Sau pur și simplu credeți că și preoții sunt captivați de foșnetul coapselor și de gleznele oficiale? Nu zic nu, sunt oameni și sutanele stau pe trupuri nărăvașe și greu de stăpânit. Sincer acum, v-ați uitat o clipă în jur, ați reușit să observați fustele mai lungi ale celorlalte femei, ați băgat de seamă că există niște bucăți de cârpă numite broboade, baticuri, eșarfe, ce pot acoperi pentru câteva momente măcar podoaba capilară chiar dacă acest aspect nu este obligatoriu?

Toate aceste amănunte fac parte dintr-un protocol ce ar trebui respectat, doamnă Iohannis. Repet: știm deja că sunteți o tipă ”bine” pentru vârsta dumneavoastră, dar cred cu smerenie că țoapa (iertare, vă rog) nu poate să nu-și revendice existența și dă mereu cu cotul pentru a ieși favorabil în poză. Mi-aș dori să vă văd la o recepție unde codul vestimentar este flexibil, chiar îmi zburdă imaginația către o fustă cu două și chiar trei palme peste ”genunche” – vorba unui fost interimar la Educație – și ați primi felicitările mele pline de admirație. Dar din mormântul sfânt, de acolo, de jos, nu ați auzit ceva foșnete?

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Ion Aurel

  21 martie 2016 12:34

  Nu o acuzați degeaba !Prima Doamnă a Țării Românești a întrebat ,-Cum prevede protocolul?Dacă nu întreba venea în chiloți .

  raspunde comentariului
 • Maya

  15 martie 2016 19:50

  Se vorbește despre instituția Primei Doamne. Inutil. Eleganța din comportamentul unei doamne în general și al Primei Doamne, în mod special, nu pot fi decretate de guvern sau parlament. E vorba de instinct. Instinctul poate face dintr-o spălătoreasă, o doamnă și din soția unui președinte, o femeie penibilă, în cel mai bun caz, o oarecare. Problema cuplului Iohannis nu e aceea că habar nu are de protocolul prezidențial, ci faptul că nu vor să-l învețe. Sunt prea aroganți, prea auto-suficienți, prea egoccentrici, ca să observe, sau să ia în seamă consternarea pe care ne-o produc.

  raspunde comentariului
 • Neagu Mircea

  13 martie 2016 23:23

  Dupa ZIDUL PLANGERII , ar urma ZIDUL BERLINULUI , unde poate SCRIE ORICINE , CE VREA ? , cu GRAFFITII , JE SUI - SUS , BERLINEZ , sau SUEDEZ , ca tot se POARTA COROANA REGALA , ca E DEMOCRATIE ! , ca nimeni nu moare de Foame ! La Noi se Moare de Inanitie si de Saracie , la Batranete ! Sigur ! Cand Oamenii , Sunt Singuri , la Batranete ! Si Dezamagiti de Nedemocratie , dupa 1989 !

  raspunde comentariului
 • Ionnania salveaza Romania

  12 martie 2016 14:27

  Un text de o decenta aparte ! Va intelege capra si vitelul ?

  raspunde comentariului
 • Neagu Mircea

  10 martie 2016 5:25

  Un Sarac se duce la Zidul Tacerii , si il Intreaba pe Dumnezeu ! Si Zice Saracul Draga Dumnezeu , si sti ca Parintii mei au Murit , sunt Amandoi la Cimitir si nu are Cine sa-fi faca Mancare ! Ei Baiete trebuie sa te Multumesti ce-ti da Dumnezeu ,prin Supusii sai de la Pomeni , iar cand ai timp , trebuie sa-ti faci Singur de Mancare . Asa ca la Tinerete sau la Batranete , tot trebuie ca Omul sa-si faca Singur de Mancare ca e Sarac ! Si nu Primeste Nimic de la Patriotism ! Ca Patriotismul nu baga in Seama toti Sarantocii , cu Hainele Rupte , purtate pe Strazi ! Patriotismul , baga in Seama dor pe cei in Varsta Singuri , si care nu stiu sa-si faca singuri , de Mancare ca au fost Membrii de Partid Innainte de 1989 , iar Mancarea era facuta de altii . Si Cine sa le gateasca lor de Mancare ? Ca Rudele sunt Plecate in America ! Iar aici in Bucuresti , trebuie sa le Gateasca , Cineva , de la Ajotoarele Sociale ! Grea e Batranetea cu fosti Membrii de Partid Innainte de 1989 Trebuie Ajutati ! Pe Saracii ai ajuta Doar Dumnezeu ! Alcineva , nu-i Ajuta , pentru ca face Patriotismul de Ras iar Saracii sunt de Plans !

  raspunde comentariului
 • Neagu Mircea

  10 martie 2016 4:28

  Daca la ei este Zidul Plangerii , la Noi este Viata Plangerii , dupa ce Tatal si Mama au Murit si Nici nu v-or sa auda de Saraci carora le-a Murit Parintii , iar acum Fii sunt Saraci , si nu Primesc NIMIC Ajutoare , adica Viata de Sarac , inseamna Ghinion ! Pentru ca Amandoi Parintii sunt la Cimitir ! In Prezent Si decat sa Primeasca Ceva Ajutoare Saracii , mai Bine nu Primesc NIMIC ! Mai Bine Primesc Ajutoare decat cei care au fost Mari Membrii de Partid Innainte de 1989 , ca ei nu fac Patriotismul de Rasul Lumii ! Saracii Nu Primesc NIMIC ! Ca fac Patriotismul de Ras cu Saracia lor de Foame si cu Hainele Lor Zdrentuite pe Strazi ! Saracii sa se duca la Dracula cu Saracia lor , adica , la Castel , la Poarta ! Asa ca mai Bine Saracii cu Parintii Decedati , mai Bine nu Primesc Nimic ! Mai Bine Primesc Ajutoare de Salarii cei care Lucreaza la Reabilitarea Blocurilor , ca sa Vina mai multa Lume la Votare ! Iar Saracii sa se duca la Dracula ! De Ghinionisti in Viata ! Sau , poate ca Saracii , Vorbesc cu Dumnezeu si il intraba pe Dumnezeu , Care este Legatura dintre Saraci fara Nici un Ajutor Social , cu Parintii Decedati , si Patrotism ? Patriotismul nu ai vrea pe Saraci , ca face Patriotismul de Ras ! Iar mai bine este Reabilitarea Blocurilor ! Ca vine lumea la Votare ! Asa cu Saracii , e Ghinion pentru Saraci in Viata de Ghinion ! Iar Saracii il intreaba pe Dumnezeu ! Iar Dumnezeu le Raspunde la Saraci , acum nu am timp de voi ca sunt Ocupat , Dar mai Asteptati un pic ! Pana Rezolv si celelalte Treburi , iar Dorintele voastre ale Saracilor am sa le Ascult !Si cum v-a Fi ? V-om Trai si v-om Vedea ! Asta-i Curata Filozofie !

  raspunde comentariului
 • Lola

  09 martie 2016 20:18

  Pssst, nea Paulică, dleee... doamna face parte din clasa sus... Ce zici matale e pentru bobor. Ce e bine că Speedy Gângaveș a atins mormântul și ICCJ va primi un semn că casele-s luate cu bună-credință...

  raspunde comentariului
 • adi

  08 martie 2016 19:49

  Iaca au bifat ei si excursia asta. Si pe gratis si cu securitate maxima, ca una e sa-ti asumi riscul ca simplu amarastean si una e sa mergi cu mascatii si blindatele dupa tine. Ce frumos! Si ne-au trimis si o vedere.

  raspunde comentariului
 • Cristian

  08 martie 2016 18:37

  Din mormantul sfant nu se aude nimic pentru ca este gol. Cristos a inviat. Putea sa o trazneasca dar, ar trebui sa ne trazneasca pe toti si nu e inca momentul.

  raspunde comentariului
+