Românul nu e prost destul până nu e și ipocrit. Doliu național pe 13 august

de Corina Băcanu , 10 august 2016
Românul nu e prost destul până nu e și ipocrit. Doliu național pe 13 august

Ana s-a căsătorit cu fostul Rege Mihai la 10 iunie 1948, la Atena, a avut cetățenie franceză și britanică dar nu și cetățenie română. Deși Ana ar fi putut cere cetățenia română conform legii „Cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin, daca îndeplinește următoarele condiții: s-a născut si domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deși nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiițile legii pe teritoriul statului român de cel puțin 8 ani sau, în cazul în care este casatorit și conviețuieste cu un cetățean român, de cel puțin 5 ani de la data căsătoriei", "regina" nu a întreprins niciodată vreun astfel de demers. De ce? Fiindcă probabil nu era printre priorități, ceea ce nu e neapărat de condamnat.

Dar ce știm despre Ana? Presupusa Regină a înfruntat greutăţile unui exil care a durat cinci decenii și a fost loială cauzei restaurării monarhiei constituționale în România. A stat alături, cu devotament, de un domn care s-a autotransformat în simbol național al rezistenței încă din 1946 când alegerile au fost fraudate de comunişti, apoi instituția monarhică înlăturată cu succes în '47, ceea ce l-a constrans pe Mihai să abdice, în aceeași zi proclamându-se Republică populară.

Exilul Anei si al lui Mihai a durat aproape cinci decenii, din ianuarie 1948 până în februarie 1997. Doamna Ana a iubit mersul pe bicicletă şi pescuitul, în tinerețe a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Bloomingdale’s, pentru a-şi completa veniturile, în 1943 s-a înrolat în Forţele Franceze Libere, a făcut studii de infirmieră la Casablanca, apoi la Rabat, în Maroc, a fost decorată cu Crucea de Război a Republicii Franceze şi avansată la gradul de locotenent în Armata Franţei, a lucrat ca tâmplar, într-un atelier improvizat acasă, în timpul exilului din Anglia, pentru a nu cheltui bani cu achiziţionarea de mobilă, l-a ajutat pe Regele Mihai la atelierul lui auto, secondându-l în procesul de reparare şi restaurare a jeepurilor, în 1960 au scris împreună o piesă de teatru numită Alegerea, despre lupta dintre capitalism şi comunism, plus rolul credinţei în salvarea omului.

Ana a fost o doamnă în toată puterea cuvântului. Si atât. Nu a fost o Regină. A fost o femeie foarte pasionată de artă, a fost rebelă și feministă, a refuzat să gătească și a reparat jeepuri, a construit mobilă în loc de conversații inutile. Dar Regină nu a fost. Rolul Anei în evoluția și dezvoltarea României lipsește cu desăvârșire, mai ales după 1997 când familia regală ar fi putut redeveni un simbol moral și etic pentru români. Doamna Ana s-ar fi putut implica cu succes în restabilirea reperelor culturale și educationale ale unui popor aflat intr-o cumplita degringoladă, dar a ales calea usoară, participând doar la neimportante evenimente caritabile și efectuand diverse vizite scurte și nesolicitante prin țară. 

Familia regală e cunoscută contemporaneității mai mult în urma scandalurilor legate de revendicările unor păduri, castele sau palate, decât ca un pilon de etichetă și forță restauratoare. Și foarte bine că au revendicat, era dreptul lor, doar că românii au mai suferit încă o dezamăgire în asteptarea monarhiei aducatoare de lapte miere: lipsa implicării și apatia “familiei regale”, care a fost realmente interesată doar de retrocedări. Repet, comuniștii și fiii lor trebuie să dea înapoi tot ce au luat, pe de altă parte, dacă îți pasă de un popor, dacă ești Regele României, nu ai cum să ai datorii la stat de peste 4 milioane de lei.

Ana a murit la 92 de ani pe un pat de spital în Elveția, acolo unde și-a petrecut ultimii ani din viață.  Guvernul României a declarat ziua de 13 august 2016, zi de doliu național. Cu tot respectul pentru Ana și considerația pe care o am pentru o doamnă care nu mai e, familia regală a României este acum doar o entitate anacronică și parazită. Nu, nu suntem Anglia să ne permitem să întreținem o familie regală iar România nu are nevoie de o întoarcere în trecut. E suficient că ne duce PSD-ul cu 50 de ani în urmă, monarhia nu înseamnă nimic pentru viitorul acestei tari, ea este doar un episod important din istorie. Și cam atât.

Este adevarat, românii sunt sătui de politicieni hoți și corupți, ne e lehamite de Ponți, Opriști, Dragniști, Băsiști, Udriști și toate leprele în jurul cărora orbecăim de 25 de ani încoace. Dar monarhia românească nu reprezinta un model sau o soluție pentru viitor, nu a fost nici pentru trecut. Nu ai cum sa simți tristețe pentru cineva pe care nu l-ai cunoscut, de aceea, aceasta zi de doliu este aberantă și jignitoare. Sigur, există regretul că s-a stins o personalitate, dar asta nu ar trebui să impună un doliu național, mai ales dacă femeia nu a fost implicata niciodata activ în bunul mers al țării. Prin aceasta decizie, Guvernul a ignorant și anulat munca unor tineri întreprinzători, oameni care își aduc contribuția în fiecare zi pentru o Românie mai bună, ca să jelim un blazon. Această zi de doliu elgiază trecutul în detrimentul viitorului și dovedește lipsa de pragmatism a unei țări sărace care a ales să piardă venituri importante din diverse evenimente culturale, pentru a se imbraca intr-un negru ipocrit. Nu, noi nu suntem falși bocitori după o Regină necunoscută iar istoria e bună, tocmai, pentru a nu repeta greșelile, nu pentru a permite trecutului sa ne încalece.

Aș ruga tehnocrații sensibili la durerea domnului Iohannis, care a fost primit la masă de Regele Mihai și acum crede că a făcut o transfuzie cu sânge albastru, să aibă mai mult respect pentru cetatenii care plătesc taxe la stat. Despre morți numai de bine, dar nu cred că poporul român e înca în stadiul în care poate refuza bani la buget ca să țină doliu pentru o doamnă care nu reprezinta nimic pentru România. Isteria cu blazoane, monarhie și aristocrație băgată pe gât unui popor care moare de foame, e grețoasă. Faptul că suntem obligați să ținem doliu pentru o femeie pe care nu o cunoastem și care nu ne-a cunoscut, doar pentru că unii sau altii i-au zis Regina, este umilitor. Nu există prinți și prințese, nu există sânge albastru și nu sunt de acord din start cu statutul de priviliegiat acordat unora care nu au niciun merit în afară de acela ca s-au născut legați de titlul de Regi și Regine. Oamenii ăștia domnesc peste cine? Cine sunt "supușii"? Nu, noi, dragă Guvern, dragă Iohannis, noi suntem oamenii care mergem la birou ca sa ducem România pe umeri, am trecut demult peste vârsta poveștilor cu dragoni, prinți, printese și cai albi. Poporul român e matur, nu crede în rasa superioară a nimănui, cu atât mai puțin a unei familii inexistente în viața politică și socială a ultimilor 60 de ani.

Este extrem de evident că trăim încă într-o țară cu politicieni lipsiți de rușine și repere, care ne dau peste nas de fiecare dată când au ocazia, ca de exemplu când securistul Radu Beligan este îngropat cu onoruri militare, apoi un bulevard primește numele lui. Asta în timp ce moștenitorii eroilor de la Nucșoara și supraviețuitorii prigoanei comuniste – ajunși aproape la 100 de ani,  nu și-au primit nici azi proprietățile confiscate. Marina Chirca, ca și Elisabeta Rizea, meritau să li se acorde onoruri militare – mai ales ca a luptat activ timp de decenii pentru o țară liberă și nesupusă, care nu le-a oferit absolut nimic. Bine că țara în care trăim plânge dupa “regine” și simte durere în cot pentru eroi. Ipocrizia e prostie, prostia va îngropa definitiv România.

 

Disclaimer: 
Academia Cațavencu, în numele libertății de exprimare, anunță faptul că meterialul de față reprezintă doar opinia unora dintre redactorii A.C., și nu a întregii redacții. Cum dialectica este un vechi instrument folosit întru găsirea adevărului, ca și conduită editorială redactorii Academiei Cațavencu nu prezintă în articolele lor simple puncte de vedere, limitate și limitative, ci perspective variate de analiză a subiectelor zilei, perspective care să suscite și să susțină ulterior dezbateri, expuneri de opinii chiar și contradictorii, asumări în general. Mulțumim atât suporterilor cât și contestatarilor opiniilor formulate de către redactorii A.C., în egală măsură, pentru rezultanta interactivă conferită, astfel, activității noastre publicistice!

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Muraru Hristea

  14 august 2016 18:40

  Stimati redactori ,Aveti foarte mare dreptate , m-as bucura ca astfel de articole sa reuseasca sa schimbe ceva .Felicitari pentru articol . Degeaba imnul National , se numeste " Desteptate Romane " , .......

  raspunde comentariului
 • Horia

  12 august 2016 17:22

  Corina Bacanu e o doamna ...ca toate tovarasele de dinaintea ei. A gasit totusi o ocazia era sa zic ca si-a folosit talentul ... dar talantul e de la Dumnezeu sa-si scrie propriul blestem si niste "disclaimeri" plini de curaj, sa i-l publice.Doamna bacanu, va invit sa mergeti maine 13 august, sambata, la birou ... si sa mai iesiti de acolo cand va voi striga eu numele blestemat.

  raspunde comentariului
  • alexandru

   23 august 2016 14:52

   Foarte bine si doct punctate aspectele legate de ceea ce ar fi putut fi monarhia pentru noi. Chiar i pentru cei care din nostalgie sau te miri ce alte motive o privesc atât de laudativ. Sau mai ales pentru ei. Bun articol!

   raspunde comentariului
 • well done

  12 august 2016 13:38

  Florin,Am avea mai mult respect daca in 70 de ani defuncta ar fi reusit sa vorbeasca romaneste ca tot a fost o regina din Romania.Si asta e valabil pentru toti strainii de la regi,antrenori de fotbal,manageri etc E o dovada de lipsa de respect sa nu vrei sa inveti nu crezi ..?wd

  raspunde comentariului
 • Florin

  12 august 2016 12:44

  Nu se poate, este revoltator ceea ce se publica fix in ziua in care persoana in cauza este pe catafalg. Anacronica si parazita....................? Chiar nu aveti pic de bun simt publicistic? De consideratie si de respect ?

  raspunde comentariului
 • Un pensionar

  12 august 2016 11:36

  De 2000 de ani poate si mai mult acest teritoriu locuit de natia noastra a fost condus de regi chiar daca acestiaa se numeau domnitori sau principi aveau aceleasi puteri . In acele vremuri cand am fost condusi de regi principi sau domnitori am fost respectati de toata lumea si nu din 1947 incoace.Deci ! Inconstientilor! Dati cu piciorul la pete 2000 de ani de istorie? Deci ! tot ce tine de formarea unui poporlimba,cultura ,traditii etc.s-a facut sub aceasta forma de guvernamant.

  raspunde comentariului
 • MARIA

  12 august 2016 11:34

  Circ.A venit regina acasa??????????Aluptat mult sa vina in Romania dar dupa ce obtinut ce a vrut de ce a plecat in Elvetia pentru ca iubea mult Romania?Povesti.

  raspunde comentariului
 • MARIA

  12 august 2016 11:30

  Mult circ.A venit regina acasa???????????Au luptat sa vina in Romania si cind au obtinut ce au vrut au plecat iar in Elvetia.Daca si-au dorit Romania de ce au plecat?Povesti.

  raspunde comentariului
 • si hai, si lupta...

  12 august 2016 9:56

  daca s-ar citi parerea specialistilor in privinta aceasta, respectiv a istoricilor dedicati anilor 1939-1948, atunci s-ar discuta in cunostiinta de cauza si cu argumente de necombatut. dar asa....multi isi dau cu parerea din simpatie sau antipatie, culminandu-se cu vorbe abjecte. parerea specialistilor este ca mihai a tradat interesele tarii si ale Europei atunci cand l-a arestat pe Antonescu si a capitulat in fata rusilor, fiind medaliat de stalin pt. aceasta isprava. apoi ar trebui sa va reamintiti de mesele fastuoase organizate de casa regala in ultimii ani, dupa retrocedarile obtinute, in timp ce atatia romani sunt plecati in bejenie prin lume, la munca. vedeti parerea celor mai prestigiosi istorici romani despre mihai, inclusiv a istoricilor militari.

  raspunde comentariului
 • hahahaha

  12 august 2016 9:44

  nu toata lumea a avut ocazia, stimata doamna, sa lucreze pentru un om cum ati facut-o dvs. credeti ca toti au moralitatea patronului dvs? oameni mic....

  raspunde comentariului
 • gigi

  12 august 2016 6:43

  Ai uitat sa fii satula si de johannisti, adica de securisti. Vezi sa nu-ti cada epoletii de pe umeri sau petlitele albastre.

  raspunde comentariului
 • Dan

  11 august 2016 22:25

  Să-ți fie rușine. Parcă articolul este scris de oamenii anilor ''50, cu ură proletară.

  raspunde comentariului
 • AlexA

  11 august 2016 22:18

  excelent articol. exprima exact ceea ce simt intr-un mode mult mai civilizat decit as fi putut sa o fac

  raspunde comentariului
 • gelus

  11 august 2016 20:34

  Exista redactor sef care sa ia aminte ce apare in Academia Catavencu ? Pentru ca nu va inchipuiti cat pierdeti din atentia cititorilor, atat publicatia cat si autoarea articolului.

  raspunde comentariului
 • Un nene

  11 august 2016 14:33

  Fals si iar fals...nu stiu ce varsta ai dar multe greseli.......legea de care aduci vorba nu era cea din '48......Regelui i s-a luat cetatenia, cum putea sa o ceara Regina? Iar afirmatia ca Monarhia e desueta sau cum vrei tu, sa o spui lui Cuza, care cu gura lui a cerut Bratienilor sa aduca principe strain, conditia a fost sa nu fie omorat.....aoleu, mica securista ...nu te jignesc, poate esti doar influentata!!!! Dar la istorie esti slabuta....Apropos spuneti asta cu monarhia, englezilor, danezilor, norvegienilor etc, etc!

  raspunde comentariului
 • Irimie C.

  11 august 2016 14:03

  Vai Corina dragă, nesăbuită mai poți fi. Dacă monarhia este anacronică, înseamnă că ți-ai pierdut luciditatea. Că republica este viabilă, deși s-a instalat prin fraudă, minciună, violență, încălcându-se orice legalitate, cu asta nu sunt de acord. Mai bine un rege sau regină simbolică decât președinți de doi bani și trei lulele pe care i-am avut și încă îi mai avem. Pe desupra și apolitici pe hârtie. Mai mult, când îl văd pe exponatul și inutilul actual, care joacă în piesa lui cu Președinția Republicii, crede-mă că mi se apleacă. Astfel de greșeli nu trebuie să se mai repete niciodată.

  raspunde comentariului
 • well done

  11 august 2016 11:43

  Cristina,Faptul ca personaje din casa regala nu au fost judecate si condamnate pentru fapte de coruptie arata aceeasi slabiciune a statului .vezi afacerile de mai jos De aceea sa inlaturam niste corupti care totusi sunte alesi de noi si aici nu ne putem disemina de raspunderea individuala a fiecaruia cu niste corupti nascuti si numiti si pe care nu-i putem schimba prin vot in virtutea dreptului dobindit prin nastere nu va fi nici o valoare sociala adugata.In alta ordine de idei natiunea romana ar trebui reprezentata de romani fie ei si de sorginte regala dar din familii romanesti si sub nici o forma impusa din afara.ca sa ne reamintim tot istoric cum a fost impusa de marile puteri casa regalawd

  raspunde comentariului
 • cristina

  11 august 2016 11:12

  Despre ce implicare vorbiti ? Femeia avea aproape 74 de ani in 1997 cand a reusit sa patrunda in Rpomania. In anul 1992 cand au incercat prima data sa se intoarca in tara , bolsevicul Iliescu a zis ca nu-i cunoaste si nu i-a lasat sa patrunda in tara.Va e frica de monarhie dar alegeti sa va conduca penalii. Halal natiune !

  raspunde comentariului
 • Adam

  11 august 2016 9:09

  No ca trebuia sa comenteze si mitza Subtirica

  raspunde comentariului
 • flori

  10 august 2016 21:51

  pacat...te mai dai si mare jurnalist....habar nu ai pe ce lume traiesti...bine ca ai invatat alfabetul dar istoria nu o cunosti si nici despre Romania moderna - micul Paris - care s-au infaptuit pe vremea regilor nostri.....cine stie la ce facultate privata ai facut asa zisa scoala de jurnalism si ce parinti fost secretari de partid ai...sau poate esti un fiu de parlamentar sau de vreun politician de carton..............rusineee....daca ai un laptop pune mana si citeste ce au facut regii nostri inca din 1866.....

  raspunde comentariului
  • well done

   10 august 2016 22:07

   Flori,In ce ma priveste nu sunt jurnalist nu am fost si nu cred ca voi incerca meseria asta vreodata. In ce priveste vremea regilor nostri as vrea sa - ti readuc aminte de afacerile Strousberg , de afacerea Skoda, de afacerea Port Constanta asta numai asa ca sa vez ca in Romania coruptia era si pe vremea regilor ba mai mult si cu participarea lor.Afacerile respective au facut furori in presa vremii si sunt descrise cu lux de amanunte dc vrei sa fim obiectivi de ce nu le citesti sau citezi si pe astea ... In alta ordine de idei Flori ar fi bine sa citesti Magna Carta Libertatum document emis pe la 1215 mai inainte de 1866 hehe unde cred ca te-ai oprit cu lectura poate intelegi ca puterile regelui intr-un regim democratic ar trebui sa fie ingradite de puterea legii si de parlament . Ia verifica cum a relationat Casa Regala cu aceste principii ..

   raspunde comentariului
 • well done

  10 august 2016 21:45

  Daca stam bine sa ne gindim Casa Regala si regalitaea in sine isi pierduse legitimitatea oricum cu multin ani in urma.Fie ca putem discuta de asasinarea fruntasilor legionari fara proces in timpul lui Carol al doilea , fie de actul de la 23 august dupa care am avut pierderi mai mari decit dupa 4 ani de razbo etci.si exemplele ar putea continua din pacate.Din pacate sunt inca multi care nu vor sa invete din lectiile istoriei si inca considera ca regalitatea ar mai putea fi o solutie politica in Romania.

  raspunde comentariului
 • Printul Pol

  10 august 2016 21:29

  cine a auzit de bacanu asta? Cine nu a auzit de Regele si Regina Romaniei?stai in banca ta analfabeto,

  raspunde comentariului
 • I . CIUBOTARU

  10 august 2016 19:55

  sanbata ,duminica si luni erau 3 zile de sarbatoare pentru noi ,-zilele orasului- le-au redus la 2 duminica si luni ,de ce ? pentru o fufa batrana care si-a batut tot timpul joc de noi ? .ba eu o sa pun muzica la tare ,o sa-mi invit prietenii sa ascultam muzica si o sa ne distram ,sa tina doliu onor guvernul si domnul Ghinion .,

  raspunde comentariului
  • hahahaha

   12 august 2016 10:35

   erau zilele orasului si acum trebuie sa mananci 50 de mici in 2 zile in loc de 3. soc si groaza.

   raspunde comentariului
  • rodica

   10 august 2016 21:24

   Bai, I.Ciubotariu! Fufa e ma-ta! Ea si-a batut joc de tine pentru ca nu te-a invatat nimic! Daca tu nu stii nimic despre familia regala este pierderea ta! Ce stii despre francezii morti in atentatul terorist pentru care s-a tinut doliu national?

   raspunde comentariului
 • adi

  10 august 2016 19:37

  Felicitari autoarei, era nevoie de o minte limpede in tot corul de spalati pe creier care daca in primele zile o vedeau egala Reginei Maria , acum mai au putin si cer sanctificarea.

  raspunde comentariului
 • Claudiu

  10 august 2016 19:24

  httpwww.george-damian.rocat-de-sarac-a-plecat-regele-mihai-din-romania-4232.htmlPoate asa va mai treziti din prostie si sa nu mai pupati familia "regala" in cur! In plus un rege se sacrifica pt popor nu abdica si fuge cu averi. Popor idiot si incuiat!

  raspunde comentariului
 • Micșu

  10 august 2016 15:55

  pe regina ana nu o heitarise proasta asta isterica."Faptul că suntem obligați să ținem doliu pentru o femeie pe care nu o cunoastem și care nu ne-a cunoscut, doar pentru unii sau altii i-au zis Regina, este umilitor."nu te obliga nimeni, fata, stai calma, ia un Rudotel, poti sa ignori evenimentul, nu te-a pus nimeni sa tii doliu, nino, ninoooooooo

  raspunde comentariului
  • Mike

   11 august 2016 13:45

   Sotia fostului suveran al Romaniei nu a insemnat absolut nimic pentru aceasta tara. Banui insa ca este de bonton sa tinem doliu, ca nu cumva sa se supere nea Charles de exemplu, care, impresionat de Transilvania, mai lasa vreo lira doua prin satele sasesti. Deci sa nu-l suparam si sa fim piosi sambata

   raspunde comentariului
  • adi

   10 august 2016 19:30

   ba daa, am fost pusi sa tinem doliu. Stiti ca au fost anulate competitii din cauza asta? Sau ca li s-a decalat programul astfel incat sambata sa se dea doar diplomele? Sper ca vom avea voie sa aplaudam. Copilul meu si altii s-au pregatit pentru concursul asta luni de zile, in general se pregatesc serios. Si, ce sa-ti spun, inghesuim totul vineri, ca sambata nu avem voie. Inteleg, a murit, o ingropam, dar lasati-ne sa ne traim viata. Asa-zisa regina! Ca n-a fost regina nici macar 1 secunda. Bravo, dna autoare. Cand o muri Mihai, ce mai faceti? Manifestari coreene? O sa va tavaliti pe jos la cati sunteti de inversunati?

   raspunde comentariului
 • Titu Sandronicus

  10 august 2016 15:19

  Sa spui "extrem de evident" si sa critici prostia...Cuvantul "evident" inseamna, conform DEX, "vadit, neindoielnic". Cum poate fi extrem un lucru neindoielnic?

  raspunde comentariului
 • George Borza

  10 august 2016 15:14

  Regina Ana este sotia Regelui Mihai, sef de Stat al României pâna în 1947. Nu e nevoie de alta explicatie, doamna "sfânta" Corina. Restul comentariilor dvs. denota o lipsa jenanta de cultura istorica, politica si sociala si, mai ales, de bun simt.

  raspunde comentariului
  • adi

   10 august 2016 19:35

   Ei - margareta , duda si compania sunt lipsiti de bun simt. Mai aveau putin si o conservau ca pe Lenin. De atat cat a durut-o 2 m in spate de romani nici nu a invatat limba si nici pe fete nu le-a invatat. Nu vedeti cat sunteti de penibili? Mai aveti putin si o sanctificati pe banala asta, ca am vazut ca deja a fost pusa la egalitate cu Regina Maria. Pe bune?!

   raspunde comentariului
  • gg

   10 august 2016 17:21

   doar o amarita care vrea cu orice pret sa fie la vedere,sa pluteasca. plina de nonsensuri, fara a-si respecta proopriilesfaturi si solutii atunci cind spune altora sa-i ocoleasca spusele, insistind insa pe un subiect care nu-i convine

   raspunde comentariului
+