Suntem proști fiindcă uităm

de Corina Băcanu , 05 aprilie 2016
Suntem proști fiindcă uităm

Românii au o capacitate mică de memorare. Pentru noi este mai important ce e nou, ce se scrie în presa zilei, ce scandal inundă săptămâna asta fluxul canalelor de știri și rar ne aducem aminte să ne aducem aminte. De asta și suferim. Că nu există interes pentru trecut iar dacă ne uităm la propria noastră istorie rezultă că ne reluăm greșelile cu o încăpățânare prostească, că nu ne învățăm niciodată lecția, că nu ne facem niciodată temele și ne uităm prea des "caietul" acasă. Ne scandalizăm repede, ne trece repede, uităm repede. O luăm mereu de la capăt după ce ne otrăvim grânele și fântânile și câteodată mai și facem pâine din boabele contaminate.

Nu s-a mai auzit nimic despre ancheta morții politistului motociclist Bogdan Gigină. Se spune că o mare nefericire se vindecă cu ajutorul unei nefericiri și mari. Cancerul vindecă fumatul, ciroza vindecă alcoolismul și disperarea vindecă corupția.

Moartea polițistului Gigină a fost acoperită la doar o săptămână de Apocalipsa Colectiv. Iadul unei familii a intrat în umbra unui Iad Colectiv, în care 64 de familii au pierdut aproape tot ce aveau mai drag pe lume: copiii.

Ultima dată când au apărut noi informații despre anchetarea lui Oprea, nu se știa exact cine ar trebui să se ocupe de caz: Parchetul General sau DNA-ul? Adică, să fie anchetat pentru abuz în serviu care a dus la moartea unui om (art. 297 din Codul Penal alin. 1), sau abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite (coloană oficială)? După mine, să îl ancheteze toate instituțiile abilitate pentru ambele vine, fiindcă mersul la coafor cu coloană oficială ca să îți pensezi sprâncenele este revoltător și abject. Mai ales dacă ești scârbos fără leac iar pensatul inutil se soldează cu un deces.

Trec în fiecare zi pe lângă micul monument de pe Știrbei Vodă, ridicat în onoarea polițistului Gigină fix lângă groapa acum asfaltată unde și-a pierdut viața. De fiecare dată, pe viscol, pe ploaie, pe vânt, atunci când zăpezile au acoperit orașul, candela era vie și arzătoare. O oglindă a durerii celor care au rămas în urmă: părinții și văduva de 25 de ani.

Nici nu vreau să îmi imaginez cum este să-ți pierzi copilul din cauza unui individ orgolios, corupt și prost, un plagiator nesimțit care nu a încetat până în ultima clipă să își lege curul de un scaun cu funcție. Oprea a folosit de 1607 ori în zece luni colonana oficială, fapt care a dus în cele din urmă la o tragedie. Familiei lui Bogdan nu-i rămâne decât să aprindă încă 1.607.000 de lumânări, doar că durerea nu va trece nici în zeci de ani.

Singura modalitate prin care nu vom uita și vom putea preveni repetița, este să îi pedepsim pe cei vinovați. Așadar, așteptăm cu deosebit interes rezultatul anchetei în ce privește moartea polițistului Gigină și ne dorim din suflet să citim ediția științifică a lucrării "Cum să ne pensăm corect sprâncenele" semnată de Doctorul Oprea, cel mai sprâncenat membru al Junimii Literare de la Jilava.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Nick29

  06 aprilie 2016 10:33

  Stimata domnisoara CorinaTe rog sa nu uiti vedictul pe care il intrevad eu in aceasta ancheta Oprea nu se face vinovat de moartea politistului Gigina - deci NUP

  raspunde comentariului
 • aura

  06 aprilie 2016 9:22

  cepacata ca lucrurile marete sint patate de coruptii si de oamenii incompetenti mai intii si mai intii la VIATA LA OMENIE LA ETICA SI AL ECHITATE... puterea le da orbirea ... telul maret le da in loc de eroism un fel manierat de a fi criminal...sintem cu adevarat o civilizatie care nu ami are valorile necesare ca sa ne ridicam din cenusa... caci si valorile au ars... a ars totul si forma si fondul ... sintem pe punctul de a ne consuma ... !ne miram de ce nu mai punem pret pe vechii oameni cu vechile si puternicele lor idei sid escoperiri si inventii... pentru ca nu mai sint adaptabile la ce este ACUM SI AICI... acumul si aiciul nostru sint autodistrugerea... ne facem iluzii cu o unire dar sintem orbi la CINE O FACE SI CU CE SACRIFICII... cu ce crime... si pe cine omorim ca sa obtinem titluri de EROI... nu este vina noastra sau este si vina noastra ca toata umanitatea este denaturata abject intr o directie si mai abjecta... !si ne continuam si crima si devierea si telurile...dar nu ne dam seama ca sintem pe o cale strimba... !

  raspunde comentariului
+