TOP 7 meserii mai puţin riscante decât aceea de politician român

de Nestor , 25 septembrie 2016

Afirmaţia cunoscutului liberal Daniel Barbu că "meseria de politician" în România este mai riscantă (din cauza DNA) chiar şi decât aceea de militar în Afganistan a stârnit vii şi aprinse controverse, majoritatea opiniilor având legături indestructibile cu mamele politicienilor, nevestele lor şi sexul oral popular. Noi, ca analişti obiectivi şi redutabili, ne vedem nevoiţi să-i dăm dreptate autorului rostirii, identificând alte şapte meserii de preferat în dauna periculoasei calificări ca politician român:

1. Genist, expert în dezamorsarea de bombe. Atunci când nu-ţi reuşeşte dezamorsarea unei bombe reale, soluţia finală e simplă: odihnă binemeritată la loc cu verdeaţă, unde durere nu-i şi suspinare nu-i. Dar când nu-ţi iese dezamorsarea unei bombe plasate în dosarul tău de către DNA, consecinţele pentru tine, ca politician român, sunt dezastruoase: posibilă odihnă prin arest la domiciliu, supraveghere judiciară, sentinţe cu suspendare sau chiar, în cazuri de război politic, cu executare. Cele din urmă pot fi cu urmări pe tot timpul vieţii, ducând la satisfacerea unei treimi din pedeapsă, infernul scrierii de tratate ştiinţifice în regim de recluziune şi culminând cu interzicerea participării în viitor la viaţa publică, împiedicând astfel poporul să te mai aleagă de câte ori vrea Partidul.

2. Pilot de avion. Riscul unui pilot de aeronavă este extrem de nedureros: te prăbuşeşti cu avionul şi nici măcar nu simţi că te-a înjunghiat ceva, pe undeva. Riscul prăbuşirii din cariera de politican este însă uriaş. Durerea va fi resimţită pe tot timpul vieţii rămase, mai ales dacă ţi se suspendă şi pensia specială care ţi se cuvenea în mod natural. Vei fi nevoit să-ţi câştigi existenţa din muncă, adică exact calvarul existenţial pe care ai vrut să-l faci uitat când ai candidat.

3. Pompier. Este o meserie banală, în care te joci banal, cu un banal foc. Ca politician român, jucatul cu focul poate conduce la mari incendii ale carierei politice, cu arsuri de gradul zero ce nu mai pot fi vindecate nici măcar cu averile ce ţi-au rămas neconfiscate. Durerea neparticipării pe viitor la viaţa cetăţii, cu sacrificiile de rigoare, nu poate fi alinată cu niciun unguent disponibil (vezi cazul Adrian Năstase).

4. Constructor la înălţime. Prin meseria sa, un constructor la înălţime este doar… cum să vă explicăm mai bine… un constructor la înălţime. Politicianul român este constructorul la înălţime aflat, prin statutul şi abilităţile sale, la cea mai mare înălţime posibilă în societate. În momentul în care cade de acolo, ajutat cu macaraua DNA, societatea pierde un adevărat Meşter Manole care ziua construia şi noaptea fura ce construia. Se distruge astfel un mit esenţial al poporului român. E ca şi cum DNA s-ar apuca să rescrie Mioriţa, punându-l pe ciobănelul negativist să-i altoiască la mir pe pozitivii hotărâţi să-i fure oile. 

5. Alpinist utilitar. O meserie care se practică tot la înălţime, dar fără utilitatea alpinismului politic la înălţime. Nu se poate compara căţăratul legat de o funie cu căţăratul pe scara politică, unde eforturile devin aproape supraomeneşti datorită concurenţei aflate pe aceeaşi funie. În plus, riscul e mult mai mare în cazul funiei politice, care se poate dovedi mai groasă şi mai rezistentă pentru concurenţa de alături şi un simplu drum către săpunul scăpat în baia comună pentru tine, atunci când n-ai muşchii necesari pentru a ajunge în vârf.

6. Tăietor de lemne. Ţapinarul român simplu a ajuns, tot simplu, practicantul unei meserii simple deoarece concurenţa străină l-a înstrăinat de codrul frate cu românul. Azi codrul este frate cu arabul, turcul sau austriacul, şi asta prin strădaniile ţapinarului politic producător de ţepe în Parlament sau Guvern. Evident, cel de-al doilea s-a dedicat unei meserii infinit mai periculoase, de când s-a înlocuit vechea ţeapă PNA cu periculoasa ţeapă DNA.

7. Miner. Altădată meseria cea mai apreciată în România, pe timpul Primului Miner Iliescu, mineritul a devenit azi o ocupaţie atât de oarecare încât nimeni nu se mai sperie când vede un miner ieşit din şut. Minerul român şi-a ieşit complet din formă şi şuturile sale au devenit o amintire precum cele de-a dreptul iliesciene ale lui Hagi. Minerul politic contemporan este însă în plină formă, iar asta îi aduce şi riscurile subînţelese. E greu să mai semnezi un contract prin care alţii, străini de neam, să minerească pentru tine şi bunăstarea ta. Oricând te poţi lovi de târnăcopul DNA şi să intri la minerit în celulă, pentru mânărit subteran şi suveran.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+