TOPORUL ȘI PĂDUREA. Morala e dincolo de orice adevăr.

de Marius Ghilezan , 30 octombrie 2019

Grigore Alexandrescu a mai comis o faptă, dar la acea vreme nimeni nu era dat la câini pentru plagiat. Fabula sa, “Toporul şi pădurea” era inspirată, din scrierile moralistului antic Esop. 

Acum 2.600 de ani compunea fabule despre cozile de topor. Și iată meaningul de atunci: Elitele pădurii deciseseră să sacrifice frasinul, că e mai prăpădit. Omul, în bicisnicia sa, văzându-se cu coadă la topor, a hotărât să-i taie pe cei mai falnici și mai seculari, adică pe cei care deciseseră soarta frasinului. 

Esop, dorea să spună în fabulă că orice membru din familie e important și că a renunța la el, în favoarea unui străin, este vina noastră și nu a lui că a devenit aliatul străinului.

Mai puținii dintre noi știu că expresia “coadă de topor” provine din fabula lui Esop, de acum 2600 de ani, iar și mai puțini dintre noi cunosc că, la Esop, ideea nu era de trădare din partea copacului ce s-a transformat în coadă de topor, ci de ticăloșie din partea bătrânilor conducători ai pădurii, care au acceptat cu bucurie să sacrifice frasinul, ca pe un trăitor neimportant și debarasabil al pădurii, pentru a-i face pe plac pădurarului, ce avea lama toporului, dar nu putea face nimic cu ea fără coadă.

E de vină frasinul, că s-a predat seamănul său, elitelor pădurii care s-au încălțat cu fesul?

Morala e dincolo de orice adevăr. 

Pădurea scrie MCV-uri, președintele avizează, iar noul tăietor de lemne rade tot. Și elita pădurii, și pe cel care s-a predat.Cozile de topor din Parlamentul European ale poporului român, bine conturate de Maria Grapini, care nu are pretenții de fabulist. La MCV nu e nicio fabulație, e realitate pură n.a., nu-și dau seama că își taie singuri craca. Peste ani, va mai ști cineva, cum din cozi de topor, unii, ca Monica Macovei sau Siegfried Mureșan, au ajuns mari comisari. 

Că la bază, nu la vârf, au fost simpli trădători? Marele spălătorii de creiere asta și urmăresc. Să dea cu vanish peste memorie.  

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+