HomePolitic“Ungaria a devenit un stat horthyst, cu aspirații expansioniste”

“Ungaria a devenit un stat horthyst, cu aspirații expansioniste”

Până în prezent, legislaţia românească interzicea finanţarea din străinătate a partidelor politice. Simţind că totuşi “duşmanul nu doarme” şi reuşeşte să-şi strecoare codiţa şi milioanele de euro în ţară, eludând legea, deputatul PSD Bogdan Diaconu a iniţiat un proiect care, dacă va fi aprobat de Parlament, va tăia robinetul cu bani externi şi pentru fundaţiile şi ONG-urile cu activitate politică. Pe cine vizează, în mod direct, iniţiativa, ne spune chiar deputatul Diaconu, în rândurile următoare.

Ce v-au făcut bieţii “oengişti”, de vreţi să-i lăsaţi să moară de foame?

Propunerea mea nu atinge niciun “oengist” real, după cum nu are nicio treabă cu societatea civilă autentică. Are legătură doar cu finanțările străine mascate pentru activitatea politică, de genul celor practicate de încrengătura de asociații și fundații controlate de Laszlo Tokes, personajul nociv care folosește banii Ungariei pentru a arunca Transilvania sub protectoratul Budapestei. Veți fi de acord cu mine că o asemenea activitate nu are nimic civic sau social, ci este politică anti-românească sută la sută.

Iniţiativa dvs n-ar putea părea unora drept o revenire la ameninţarea cu “agenturili esterne” ale lui Ceauşescu?

Cred că singurii care se vor opune propunerii mele sunt cei care au beneficiat de bani străini pe care i-au folosit pentru politică. Un asemenea caz este cel al lui Teodor Baconschi, care a și sărit ars la auzul propunerii și a cerut retragerea ei. În rest, propunerea mea nu seamănă cu ceva anume pentru că nu a fost inspirată de undeva, ci a fost declanșată de dezvăluirile privind cele peste 3 milioane de euro cu care firmele de stat din Ungaria au sponzorizat elucubrațiile extremiste ale lui Tokes. Nu e vorba de agenturi străine aici, pentru că sponzorizarea se face pe față, profitând de lacuna legislativă care interzice banii străini pentru partide, dar nu-i interzice pentru fundațiile paravan ale partidelor, deși banii ajung în activitatea politică. Exact această lacună vreau să o rezolv prin modificarea depusă de mine la Parlament. Finanțatorii străini știu că în acest moment nu avem cum să-i împiedicăm să influențeze politica românească împotriva propriilor noastre interese legitime, ca dovadă că unul din sponsorii lui Tokes este chiar Loteria de stat din Ungaria.

Ştiu că în Rusia, în această vară, procuratura a luat la puricat zeci de ONG-uri, acuzate de Putin că ar fi “unelte ale imperialismului american”. Sincer, când aţi făcut propunerea, aţi fost inspirat de modelul rusesc?

Este o mare diferență. În Rusia au fost vizate toate ONG-urile străine, așadar propunerea mea nu are nicio legătură cu viziunea rusească. Eu nu am nimic împotriva ONG-urilor străine din România sau a celor care activează pe bază de finanțare străină, eu vreau doar transparență și corectitudine din partea acelora care, în prezent, fac politică în mod mascat. Dacă vor politică, să se transforme în partide, așa cum a făcut Mișcarea Populară. Numai că cei de acolo și-au păstrat și fundația, și ne putem aștepta să primească și bani din afara țării, că doar sunt instituție non-profit care luptă pentru societatea civilă, nu-i așa? Acum cât de proști ne cred și amatorii de bani prin fundații politice să credem că activitatea unor instituții ”non-profit” precum Centrele pentru Democrație ale lui Tokes, prin care sunt finanțate procedurile de acordare a cetățeniei maghiare în Transilvania, Fundația Creștin-Democrată a lui Baconschi sau recenta Fundație Mișcarea Populară fac parte din societatea civilă și luptă pentru progresul civic? Activitatea lor este mai politică chiar decât a partidelor…

Vă place Putin? V-ar plăcea să avem un preşedinte macho, ca el?

Avem deja un președinte care se pozează la bustul gol și se dă macho, a văzut toată lumea pozele din vacanța lui Băsescu, iar România a avut numai de suferit de pe urma lui. România are nevoie de altceva.

În afară de Rusia, mai cunoaşteţi ţări care să interzică sponsorizările externe?

În Germania sunt interzise finanțările din afara UE. Acum, având în vedere că Ungaria a devenit un stat horthyst, cu aspirații expansioniste inspirate din perioada celui de-al doilea război mondial, mi se pare normal să lărgim cadrul și să înțelegem că, din păcate, avem cel puțin un adversar statal și în interiorul Uniunii. De altfel, Ungaria nici nu-și ascunde intențiile de amestec în politica internă românească, ci o consideră o datorie de stat. Așadar, din nou, nu e nicio agentură străină, Guvernul de la Budapesta atacă suveranitatea României pe față și chiar de la noi de acasă, de la Băile Tușnad, de exemplu.

Există ONG-uri care au salutat iniţiativa dvs?

Nu am anunțat ONG-urile paravan care se vor trezi că nu mai pot drena bani străini pentru a-i arunca în politica românească cu privire la propunerea mea, ar fi fost și culmea. Am anunțat în schimb că am susținerea unor ONG-uri de renume, precum Crucea Roșie, SMURD sau Let’s Do It, Romania, în ceea ce privește o altă inițiativă legislativă prin care vreau să le scutesc de efortul anual de a colecta cei 2 la sută din impozit la care au dreptul prin lege. Propunerea mea este ca opțiunea trimiterii acestei sume să fie făcută doar o dată la cinci ani, după care ea să se transfere în fiecare an în mod automat la ONG-ul selecționat, evitând birocrația anuală, dar și costurile pe care le au instituțiile non-profit în fiecare an pentru a-i convinge pe contribuabili să doneze acea sumă. Am dat acest exemplu pentru a arăta că nu sunt un adversar al societății civile, dimpotrivă. Sunt însă un adversar hotărât al finanțărilor mascate pentru tot felul de acțiuni politice mârșave, anti-statale, care se derulează sub umbrela așa-ziselor fundații controlate tot de politicieni.

Aţi vrut să-i tăiaţi macaroana lui Tokes? Păi asta-i răsplată, după ce ne-a adus omul Revoluţia la poartă?

Indiferent ce ar fi făcut acest om pentru Revoluție, nimic nu-i dă dreptul să doneze Transilvania Ungariei și nici să ponegrească România că i-ar oropsi, vezi Doamne, pe cetățenii de etnie maghiară. Transilvania nu e a lui Laszlo Tokes ca să o ofere el pe tavă cui îi convine sau, mai degrabă, cui îl plătește. Cât despre rolul său în Revoluție, eu am văzut copii după delațiunile lui la Securitatea română, iar la ce acțiuni politice perverse și anti-românești a desfășurat ulterior, nu m-ar mira să fi fost într-adevăr colaborator al Securității sau, mai grav, omul serviciilor maghiare. Că tot vorbeați de agenturi străine…

Aţi declarat că “PDL şi Mişcarea Populară atrag bani străini prin ONG-uri paravan”. Aveţi dovezi certe că băsista de Merkel i-a umplut puşculiţa lui Baconschi?

Baconschi a avut sponsorizări de la două fundații germane la Fundația Creștin-Democrată înființată chiar de el. Același Baconschi s-a angajat pe el însuși la această fundație. Vedeți legătura? Iar salariul primit de la fundația sa din sponsorizările fundațiilor germane nu a fost folosit pentru civism, ci pentru politică. Altfel, vă rog să-mi spuneți dumneavoastră în ce constă activitatea civică a lui Baconschi, fost lider PDL, în numele căruia a candidat fără succes, actualmente vicepreședinte al partidului Mișcarea Populară? Așadar, la cei sunt folosiți banii din străinătate plătiți lui Baconschi? La progresul societății civile? Sigur, dacă înțelegem prin societatea civilă conceptul de Cotroceni…

Cum ne dăm seama dacă o ONG face politică, deci nu merită să fie sponsorizată de străini? O ONG care apără maidanezii, de pildă, se califică sau nu pentru finanţare externă?

Am specificat condițiile în textul depus la Parlament: ”Acceptarea donaţiilor din partea altor state ori a organizaţiilor din străinătate, precum şi din partea persoanelor fizice sau juridice străine este interzisă atât pentru partidele politice din România, cât şi pentru ONG-uri, alte entităţi non-profit sau persoane fizice care desfăşoară activităţi politice sau sprijină partidele politice în mod direct sau indirect, precum şi în cazul în care membrii din conducerea ONG-urilor sau a altor entităţi non-profit fac parte din organele de conducere a partidelor politice”. Ce treabă au maidanezii cu politica?

Cine va decide care ONG poate fi sponsorizată şi care nu? Parlamentul, guvernul, justiţia sau alt organ?

Instituția care verifică și partidele politice: Curtea de Conturi. Ea are dreptul să vadă de unde vin banii și, pe baza legii modificate, să verifice dacă se îndeplinesc condițiile stipulate sau nu.

Unii oengişti afirmă că eliminarea finanţării externe va aduce ONG-urile la mila statului, iar acestea vor fi mai puţin “vocale” când va fi vorba de criticat guvernul. Cum comentaţi?

Critica activității Guvernului, Parlamentului sau Președinției nu constituie activitate politică. Nimeni nu le închide gura ONG-urilor care luptă, firește, pentru anumite obiective civice, în funcție de domeniul de activitate, și pot deveni contondente cu instituțiile statului în efortul lor de a-și atinge idealurile. Unele ONG-uri cer eutanasierea maidanezilor, ca să reiau exemplul dvs., altele cer salvarea lor. Și unele, și altele, pot să atragă câte finanțări străine pot, în funcție de simpatia organizațiilor externe pentru dispariția sau pentru apariția maidanezilor în continuare.

Gura lumii zice că unele ONG-uri care se opun exploatării gazelor de şist ar beneficia şi ele de finanţare externă. Dacă le tăiem şi ăstora finanţarea, iar americanii vin şi ne iau bogăţiile patriei, nu săvârşim un gest nepatriotic?

Modificarea mea legislativă nu are nicio treabă cu gazele de șist, cu gazele de seră sau cu orice alte gaze doriți dumneavoastră să aduceți în discuție. Până la întrebarea dvs. nici nu m-am gândit că cineva ar putea face vreo legătură între propunerea mea și activitatea organizațiilor de mediu de orice fel. Textul propunerii mele legislative este foarte clar și vi l-am prezentat mai sus. Vedeți vreun gaz sau vreo opțiune pentru încălzirea globală pe undeva prin această propunere?

Exclusiv online

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare