4 sfaturi utile pentru achiziționarea ochelarilor de soare potriviți

de Academia Cațavencu , 09 decembrie 2022
4 sfaturi utile pentru achiziționarea ochelarilor de soare potriviți

Ochelarii de soare sunt un accesoriu cu dublu rol: pe de o parte, completează armonios orice ținută, pe de alta, oferă protecție ochilor împotriva razelor ultraviolete dăunătoare. Dorim să îți facilităm alegerea ochelarilor potriviți și îți punem la dispoziție în continuare sfaturi care să te ajute să alegi perechile care să te avantajeze cel mai mult.

1.Alege structura ramei

Te sfătuim să acorzi atenție structurii pe care o au ramele ochelarilor de soare, deoarece contribuie la modul în care arăți atunci când îi porți. Există modele de ochelari de soare fără ramă, care sunt cunoscute și ca „rame glazant”. Lentilele acestora sunt fixate cu ajutorul șuruburilor sau capselor, iar comparativ cu alte tipuri de rame, acestea au o greutate foarte redusă.

Alte tipuri de rame sunt:

  • cu fir - rama există doar în partea superioară, iar în cea inferioară prinderea lentilei este realizată cu ajutorul unui fir de nailon care trece printr-un canal special. În general, structura cu fir se pretează lentilelor cu dioptrii mici, deoarece oferă o susținere adecvată acestora, iar persoanele pe care le avantajează au fața alungită;
  • pe contur - sunt denumite și „rame întregi”. Acestea se pot utiliza pentru montarea tuturor tipurilor de lentile, indiferent de mărimea dioptriilor.

2.Ține cont de forma feței tale

Pentru ca ochelarii de soare să te avantajeze, te sfătuim să alegi modelul ramelor în funcție de forma feței tale. Astfel, dacă ai fața rotundă sau ovală, optează pentru rame dreptunghiulare, întrucât armonizează trăsăturile. Poți alege unele ce au structura cu fir.

Fața în formă de inimă este pusă în valoare mai ales de ochelarii de soare pătrați, cu structura în stil glazant, ori de cei de aviator. Cele două tipuri reduc vizual lățimea frunții și accentuează zona inferioară a chipului.

Dacă forma feței tale este pătrată, ochelarii de soare ce au rame rotunde sau ovale sunt cei adecvați, deoarece rotunjesc optic trăsăturile. Îți recomandăm să le alegi pe cele care au structură cu fir, pentru a accentua zona superioară a chipului.

Fețele care au formă ovală sau pătrată sunt avantajate și de ramele în stil ochi de pisică sau fluture. Acestea pun în evidență zona pomeților și maxilarul, iar în acest mod echilibrează trăsăturile.

3.Ia în considerare caracteristicile lentilelor

Ochelarii de soare trebuie să ofere un grad înalt de protecție împotriva razelor UV, să te simți confortabil când îi porți și să corespundă cât mai mult necesităților personale.

De pildă, lentilele polarizate diminuează impactul pe care îl are asupra ochilor strălucirea apei, zăpezii și de la nivelul suprafețele lucioase, cum sunt metalul sau sticla. Dacă te pasionează sporturile și șofezi, astfel de ochelari de soare sunt ideali pentru tine.

Verifică nivelul de protecție împotriva razelor UV care este inscripționat în specificațiile ochelarilor de soare. Îți recomandăm să optezi pentru cei care blochează între 99% și 100% dintre razele ultraviolete. Nivelul cel mai crescut de protecție îl oferă cei care figurează cu „UV 400”.

Ochelarii cu lentile heliomate, cunoscute și ca fotocromatice, au particularitatea de a se închide la culoare atunci când intră în contact cu lumina din mediul exterior. În rest, lentilele se mențin transparente sau cu o nuanță foarte redusă. 

Ochelarii de soare cu lentile gradient se evidențiază prin colorarea mai închisă în partea superioară a acestora, cu scopul de a bloca strălucirea soarelui. Astfel de ochelari sunt potriviți și pentru a fi purtați la volan, deoarece permit o vizibilitate foarte bună asupra bordului.

4.Optează pentru o culoare odihnitoare a lentilelor

Printre culorile pe care le au lentilele ochelarilor de soare se află roșu, galben, verde, gri, chihlimbar, negru, maro, oranj. Îți recomandăm să probezi mai multe variante de culori, pentru a îți da seama care este cea care îți oferă cel mai înalt grad de confort vizual. Pe lângă pigmenții utilizați, este benefic ca lentilele să conțină filtru UV.

Este benefic să îți protejezi ochii pe tot parcursul anului, nu doar vara, deoarece razele UV îi pot afecta și în celelalte anotimpuri [1], chiar dacă atunci sunt mai puțin intense.

Ține cont de preferințele personale, dar și de sfaturile noastre, și ai grijă de sănătatea ochilor tăi cu ochelarii de soare care îți pun în valoare trăsăturile feței și care completează minunat fiecare ținută!

Sursă de referință:

1. Gray, Dan. “Sunglasses Eye Disease Prevention.” Healthline, Healthline Media, 31 July 2018, www.healthline.com/health-news/sunglasses-help-prevent-eye-disease, accesat la data de 8 decembrie 2022.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+