4 situații frecvente când un polizor îți va fi de folos

de Academia Cațavencu , 15 septembrie 2022
4 situații frecvente când un polizor îți va fi de folos

Dacă ne-am apuca să facem un sondaj de opinie pentru a afla ce cred românii despre utilizarea polizorului, mulți ar răspunde din prima că e vorba de o sculă electrică sau manuală folosită pentru ascuțit. E de înțeles, pentru că multă vreme, cine avea polizor în gospodărie îl folosea în special să-și ascută foarfecele, cuțitele sau uneltele de grădinărit. Cine nu avea, mergea la tocilărie pentru aceste servicii, iar acolo tot cu polizorul se lucra.

În realitate, polizorul se folosește și pentru alte operațiuni pe care profanii nu puteau să le intuiască, din moment ce nu aveai și alte informații.

Odată cu apariția de noi modele, această sculă își găsește tot mai multe utilizări așa că am decis să îți arătăm tot ce poți face în prezent cu polizor.

 

Tăierea materialelor dure

Cum spuneam, există la acest moment diferite tipuri de polizoare, dar pe oricare l-ai folosi, vei putea să tai cu el cam tot ce dorești.

Să luăm de exemplu piesele sau materialele din metal, începând cu cea mai subțire foaie de tablă și până la cea mai groasă bucată de fier beton. Nimic nu rezistă unui polizor cu disc diamantat, conceput special pentru tăiere.

Același lucru îl putem spune și despre plăcile de gresie sau faianță, lemn, piatră, ciment, cărămizi sau bolțari.

 

Șlefuirea suprafețelor

Dacă nu ai de gând să faci febră musculară frecând cu șmirghel piese sau materiale cărora vrei să de dai o suprafață netedă, îți recomandăm să încerci tot cu polizorul.

Nu uita să schimbi discul de tăiere de mai devreme cu un unul mai potrivit, pentru operațiunea de șlefuire. Discurile pentru șlefuire au o suprafață abrazivă care poate fi mai aspră sau mai netedă, în funcție de materialul prelucrat.

Cu discul potrivit poți șlefui o suprafață oricât de dură, fie că vorbim de metal, piatră, sau ciment. Și suprafețele mai moi, cum ar fi cele din lemn, pot fi șlefuite la fel de eficient cu polizorul.

De asemenea dacă vrei să redai strălucirea unei suprafețe mate, poți folosi aceeași sculă, dar cu un disc mai fin, pentru lustruire.

 

Curățarea materialelor greu de îndepărtat

Nu e deloc distractiv să te apuci să cureți manual vopseaua uscată de pe o suprafață sau urmele de mortar și adeziv de pe plăcile de faianță pe care vrei să le refolosești. Nici curățarea tencuielii de pe un perete care trebuie renovat nu e un lucru pe care l-ai face zilnic, fără o sculă care să te ajute.

Și de această dată, tot polizorul îți ușurează munca și te ajută să termini rapid ce ai de curățat.

Tot ce ai de făcut este să-i montezi un disc cu perie de sârmă sau cu niște lamele fine, special concepute pentru operațiuni de acest gen. În afară de mortar, adeziv și vopsea, mai poți curăța urmele de rugină de pe piesele metalice și diferite reziduuri care nu cedează ușor doar cu apă și săpun.

 

Ascuțirea uneltelor tăioase

Ne întoarcem de unde am plecat, și anume la cea mai cunoscută utilizare a polizorului. Discul de pentru ascuțire este cunoscut în limbajul uzual ca „piatră de polizor”, fiind dur, cu o suprafață abrazivă.

Datorită acestor caracteristici, poate ascuți ușor lamele metalice ale diferitelor unelte casnice și gospodărești, de la foarfecă la sape și topoare. Trebuie să ai însă grijă ca lamele să nu se încingă prea tare sub acțiunea pietrei de polizor, pentru că astfel se înmoaie și se deformează.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, lama trebuie mișcată permanent pe suprafața pietrei abrazive, în cazul în care folosești un polizor fixat pe un banc. Dacă vrei să ascuți cu un polizor unghiular, se procedează în mod asemănător, numai că în această situație de mișcă discul de-a lungul lamei fixate într-o menghină sau pe un suport.

Cu acestea fiind zise,  punem punct aici și îți urăm spor la polizat!

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+