Care sunt primele manifestari ale urticariei si cum putem combate simptomele neplacute

de Academia Cațavencu , 05 iulie 2022
Care sunt primele manifestari ale urticariei si cum putem combate simptomele neplacute

Urticaria este o eruptie cutanata caracterizata prin papule sau mici umflaturi pruriginoase. Aceasta apare de cele mai multe ori fie din cauza unui alergen, fie din cauza unui mecanism declansator fizic cum ar fi atingerea unei urzici.

In functie de cauza, urticaria poate fi acuta sau cronica, forma acuta putand persista chiar si sase saptamani, in timp ce forma cronica poate fi prezenta in fiecare zi, timp de mai multe luni sau chiar ani.

Deoarece prezenta urticariei poate reprezenta si un risc de aparitie a socului anafilactic (reactie aparuta de obicei in urma unei alergii), este importanta cunoasterea semnelor si a simptomelor urticariei pentru a primi tratamentul medical corespunzator.

Primele manifestari ale urticariei

In functie de cauza urticariei, aceasta poate persista perioade diferite de timp. Cu toate acestea, simptomele afectiunii tind sa fie asemanatoare, existand astfel cateva semne specifice cum ar fi:

  • Eruptia cutanata care poate sa apara in orice zona a corpului;
  • Starea de mancarime prezentata de aceste eruptii;
  • Culoarea rozalie sau rosie a papulelor;
  • Disparitia culorii, daca se pune presiune pe zona afectata;
  • Eruptiile nu persista mai mult de 24 de ore, insa pot sa apara altele noi;
  • Marimea papulelor poate varia de la cativa milimetri la cativa centimetri.

Ce trebuie tinut minte, este faptul ca urticaria nu ia tot timpul forma unor umflaturi, aceasta putandu-se manifesta si ca niste linii umflate, pete pe piele sau eruptii de mici dimensiuni.

Cat poate dura urticaria

Daca exista o alergie de piele cauzata de anumiti factori cum ar fi latexul, atunci urticaria poate sa apara intre 10 si 60 de minute de la expunere si poate dura chiar si pana la 24 de ore, conform unui studiu publicat in 2021 [1].

In cazul in care este vorba de o alergie alimentara, urticaria tinde sa apara de obicei la o ora de la consumul alergenului. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca reactiile la colorantii alimentari sau alti aditivi poate sa apara chiar si dupa 12-24 de ore.

In anumite cazuri urticaria acuta poate sa persiste cateva zile, iar cea cronica poate prezenta simptome timp de mai multe luni sau chiar ani.

3 metode si sfaturi pentru combaterea sau ameliorarea simptomelor

Ameliorarea manifestarilor urticariei poate implica fie remedii naturiste si solutii realizate in propria casa, fie remedii farmaceutice.

Temperatura rece

Atunci cand ai urticarie, temperatura rece a unei comprese ude sau a unei pungi cu gheata ar putea ajuta la ameliorarea disconfortului prezentat de eruptia cutanata.

Daca alegi sa folosesti o punga cu gheata atunci inveleste-o prima oara intr-un prosop sau alt material, pentru a nu expune direct pielea, evitand astfel potentiale riscuri si complicatii.

Aloe vera

Aloe vera este o planta folosita de multe persoane pentru gestionarea mai buna a anumitor probleme de sanatate. Chiar daca aceasta are proprietati antiinflamatorii, exista totusi posibilitatea de aparitie a dermatitei de contact, motiv pentru care trebuie testata prima data, inainte de aplicarea pe urticarie.

Daca zona de test nu a fost afectata intr-un fel negativ atunci se poate aplica planta in zonele cu eruptie cutanata.

Datorita presupuselor beneficii ale acestei plante, aloe vera reprezinta un ingredient destul de des intalnit si in numeroase creme, geluri si unguente topice.

Medicamente farmaceutice

Daca senzatia de mancarime si disconfortul sunt semnificative atunci poti opta si pentru medicamente farmaceutice, acestea putand fi obtinute fara reteta medicala sau prescrise specific de catre un medic specialist.

Indiferent de metoda de obtinere, asigura-te ca studiezi prospectul si ca respecti instructiunile medicului pentru a evita potentiale complicatii.

Deoarece in recomandarile de mai sus au fost mentionate si remedii naturiste, trebuie mentionat faptul ca pana in acest moment nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme beneficiile acestora.

Daca prezinti urticare este recomandat sa te adresezi unui medic specialist pentru a primi tratamentul corespunzator, mai ales daca suferi si de alte probleme de sanatate.

Referinte:

  1. Vethachalam, Sandhya, and Yudy Persaud. “Contact Urticaria.” National Library of Medicine, StatPearls Publishing, 3 Aug. 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549890/.
Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+