Copilul tău are nevoie de toată grija pe care i-o oferi, din toate punctele de vedere. Protejarea ochilor este esențială indiferent de vârstă, iar ochelarii de soare sunt cea mai potrivită alegere. Problemele cu vederea pot apărea oricând, iar acțiunea puternică a razelor soarelui le poate agrava.
Afecțiuni cauzate de razele soarelui
Expunerea pentru mult timp la soare poate deteriora ochii în numeroase moduri, printre care:
- Cataractă;
- Arsuri solare corneene (keratita) cunoscute și ca orbirea de zăpadă;
- Degenereță maculară;
- Cancer conjunctival;
- Iritații sau alergii;
- Conjunctivită.
Chiar dacă nu toate afecțiunile menționate mai sus sunt cauzate direct de razele soarelui, faptul că ochii vor lăcrima și vor fi mai sensibili, iar cel mic va duce mâna (de multe ori murdară) la ochi pentru a se freca sau scărpina reprezintă o cauză secundară importantă.
Ochii celor mici nu sunt încă total dezvoltați, asta înseamnă că vor fi afectați mai rău decât ochii adulților de razele UV. Acestea pătrund în ochi și pot provoca leziuni celulare, cu complicații destul de grave pe termen lung. Din acest motiv, copiii care petrec mult timp afară ar trebui să aibă ochii protejați în permanență cu ochelari de soare. Așa cum le protejăm pielea, cu ajutorul hainelor și a cremelor speciale, la fel trebuiesc protejați și ochii.
Cum alegi cei mai buni ochelari de soare pentru copii
1.Au lentile care blochează minim 99% din razele UVA și UVB
Purtarea ochelarilor de soare de către copii nu reprezintă un moft, ci o necesitate. Ei sunt mai mult decât un accesoriu, reprezentând o protecție necesară pentru ochii celor mici. Din acest motiv, este nevoie ca lentilele să blocheze 99 sau chiar 100% din razele UVB și UVA, ochelarii putând fi purtați încă de la vârsta de 3 ani. Poți găsi aici numeroase modele de ochelari de soare pentru copii, care oferă protecție maximă.
2.Au o dimensiune corectă
Rama ochelarilor trebuie să se potrivească pe fața copilului, astfel încât lentilele să acopere în totalitate ochiul și chiar să-l depășească. În acest fel vei oferi protecție și zonelor sensibile din jurul ochilor. Pentru o siguranță mai mare, se aplică în permanență și o cremă cu protecție UV, astfel încât pielea să nu sufere arsuri sau alergii provocate de razele soarelui.
3.Lentile de culoare plăcută
În ceea ce privește culoarea lentilelor, poți opta pentru galben sau portocaliu, în cazul în care ochelarii vor fi purtați în condiții de lumină slabă. Pentru lumina puternică din timpul zilei poți opta pentru lentile albastre, verzi sau gri.
4.Materiale rezistente
Ochelarii de soare vor fi purtați de copii, care aleargă și se joacă în permanență. Asta înseamnă că nu vor fi atenți să aibă grijă de ochelari, care vor fi expuși la tot felul de accidente. Din acest motiv este recomandat să alegi ochelari de soare rezistenți, fabricați din materiale durabile.
5.Să fie adecvați purtării în momente speciale
Pe lângă plimbările de zi cu zi, cei mici pot fi implicați în diverse activități ce au loc în lumina soarelui, cum ar fi fotbal, tenis, înot sau atletism. Asigură-te că vei alege una sau mai multe perechi de ochelari, astfel încât modelul și sistemul de prindere să ofere confort și siguranță întotdeauna. Este recomandat ca ochelarii să fie schimbați în funcție de mediu în care cel mic se desfășoară, astfel încât culoarea lentilelor să ofere un contrast corect și confortabil.
Nu în ultimul rând, atunci când veți merge să cumpărați ochelari de soare întreabă-l pe cel mic care sunt preferințele lui. Până la urmă el este cel care îi va purta așa că este important să aleagă un model care să îi placă.