HomeSocialAgitată, dar aromată

Agitată, dar aromată

Aflat într-o zonă cu zvâc, cel puțin în perioada asta, vecină cu Siria și Israel, Libanul pare că-și vede de ale lui, puțin încordat de starea nervoasă a vecinilor. Cum nu mi-am permis să bat un drum până la Beirut să văd dacă mâncarea libaneză-i la fel de antrenantă ca starea de spirit, m-am oprit în București la 1001 Nopți, graniță cu parcul Cișmigiu, alt teritoriu pe care se poartă multe războaie.

Dacă prima impresie contează înseamnă că a fost una foarte bună. Cum intri, asta dacă nu vrei să iei masa printre mașinile parcate aiurea pe Ion Brezoianu, ți se deschide în față un hău, precum un palat, frumos decorat, mirosind a bețișoare parfumate și mâncare bună. Da, miroase și a scump, adică-ncepi să-ți numeri bonurile de masă în gând. Și muzica e chiar din peisaj, încântat deci că n-ascult manelele de la radio.

Atent la detalii, am văzut că-i fața de masă arsă de-o țigară uitată meltenește. Să-l caute pe stimabil și să plătească materialul, că nu-i frumos. Și între timp s-o schimbe, că iar nu-i frumos să văd că s-au purtat războaiele de independență ale Libanului pe masa mea.

Meniul e mare, stufos și te trage la lectură, dar una ușoară, ca scrisă de o profesoară de română de liceu care-n timpul liber compune meniuri pentru restaurantele tematice. Pentru început am ales Ras asfour vită (23 lei/ 150 g) doar pentru că sună bine. Credeam că îmi va fi de ajuns, cu murături și lipie, dar cu toate că mi-am primit porția în aproximativ 10 minute, o priveam și nu știam de unde s-o încep ca să dureze mai mult. Un gust extraordinar și parcă bucătarul a pus mentă știind că-s un fan, dar raportul cantitate/preț mi se părea cumva nedrept. Dă-i cu lipie, poate se umflă… Din păcate, mi-am dat seama că dacă vreau să plec sătul, trebuie să plătesc mai mult. Așa că am abordat tradiționalul chebap, Orfali mai exact, (36 lei/ 200 g). Dacă făceam alegerea asta de la început, poate nu mai vorbeam libaneză la nota de plată. Dar bun. Rău. Pe-nțelesul tuturor, niște mici de măgari din carne de vită și miel, de-ți ploua în gură când mâncai, și o garnitură numai bună. Și ca să-nchei apoteotic, hai și-o porție de baclava la desert (22 lei/ 250 g).

Finalul e chiar de poveste și merită rezumat. Plusuri: mâncare bună, meniu stufos că n-ai cum să spui că nu-ți place nimic, servire promptă și politicoasă, intim. Minusuri: aproximativ 250 de lei masa pentru două persoane.

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare