HomeSocialAntena 3 sau o hermeneutică a dejecțiilor

Antena 3 sau o hermeneutică a dejecțiilor

Da, știu, o să ziceți că titlul sună prea pompos și pretențios. Sau că iar suntem băsiști și ne luăm de săracii oameni de la cea mai bună televiziune de știri din România. Nimic mai fals! Problema este că, de fiecare dată când spun că nu mai vreau să scriu nimic despre ei sau atunci când cred că nu pot coborî mai jos, am confirmarea faptului că totuși unii oameni sunt al naibii de perseverenți.

Să facem un scurt rezumat al evenimentelor de ieri, apropo de întreaga tărășenie cu vila Dante. Într-un efort tipic comunist de după ’47, de mânjire a chiaburilor jefuitori de avere de neam, Victor Ponta i-a luat cu un microbuz pe jurnaliștii acreditați la Guvern și i-a dus la o vila în Primăverii. I-a plimbat pe aceștia prin casă, apoi le-a zis că aceasta este, probabil, vila pe care și-o pregătește Traian Băsescu după ce-și va termina mandatul de președinte în 2014, şi că pentru renovarea ei au fost investiți peste un milion de euro. Repet, a spus probabil. Și a citat apoi surse anonime din cadrul SPP care i-au șoptit asta la ureche. Mai pe seară însă, în timp ce mă jucam cu telecomanda, am dat de emisiunea Danei Grecu și a lui Radu Tudor, care transmiteau în direct din presupusa viitoare vilă a președintelui suspendat. Lăsăm deoparte modul în care au reușit ei să ajungă acolo. Gradul de mojicie pe care cei doi l-au arătat a fost însă dincolo de limitele pe care ei păreau că și le-au impus până acum. Cu titlul „Țara trăiește în mizerie, Băsescu în lux”, cei doi l-au tocat constant, arătând apoi imagini cu școli, spitale sau drumuri aflate în paragină. Absolut haios mi s-a părut că, în ciuda faptului că ulterior a venit o replică a celor de la RA-APPS care au spus că nu există vreo cerere pentru vila Dante, ei au continuat vajnica luptă de clasă, luându-și în mod constant anumite rezerve jurnalistice care, cel puțin din gura Danei Grecu, sună penibil. Ceva de genul „Dom’le, astea sunt informațiile pe care le avem noi, nu spunem că e adevărat”. Ei, aș, și io ar trebui să te cred acum pe cuvânt, nu?

Momentul cu adevărat antologic mi s-a părut acela în care, un individ de la PSD, europarlamentar, nu i-am reținut numele, a început și el să urle împotriva lui Băsescu, ba că e hoț, că le-a furat pensiile și salariile, ba că a săracit lumea. Iar asta venea din partea unui om care era îmbrăcat cu niște haine care costă, probabil, mai mult decât salariul și bursa mea de doctorand la un loc pe o lună. Sau poate mă-nșel. Dar lasă, e bine că „stângii caviar” din România îi pasă atât de mult de săraci.

Că Băsescu și-ar fi putut dori să ocupe acea vilă nu-mi pare complet implauzibil. La rândul său, manifestă un tip de mentalitate faraonică și mojică reprezentativă politicienilor români. Problema este însă aceea că, cel puțin până acum, nu există vreo dovadă că tot ce au făcut Victor Ponta și Antena 3 ieri are vreo acoperire în lumea reală. Iar acest fapt este endemic pentru strategia lor încă din 2007 încoace. Ce nu înțeleg ei, iar lecția din 2009 este mai mult decât grăitoare, este că românii nu au nevoie de motive inventate sau isterice pentru a fi dezamăgiți de Băsescu. Dacă la ultimele alegeri prezidențiale ar fi tăcut și nu l-ar fi lăsat pe Geoană să meargă la Vîntu, în loc să-și usuce gurile la TV, până acum Întâiul Marinar al țării era istorie.

Cât despre Dana Grecu, numai de bine! Acum ceva vreme rula un promo cu ea, în care se lăuda cât de vitează este ea să spună ce gândește într-o dictatură cum e România. Așa este, stimabilă jurnalistă. Eu vă propun ca, ținând cont de expertiza dumneavoastră, să dați o fugă până în Belarus, poate îi ajutați și pe oamenii de acolo. Sau, de ce nu, în Coreea de Nord. Că doar și aia au palate!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare