„Asta-i România...“

de George Bonea , 02 septembrie 2013

Începe sezonul. Ploi, inundații, calamități, jurnaliști legați cu funia de diguri improvizate, valuri. Începe sezonul lamentărilor „asta-i România…“, frază spusă cu umerii ridicați, un rânjet tâmp pe față și-un ton ce combină lehamitea cu resemnarea.

Nu știu în timpul istoriei naționale când a intrat în cuget și simțiri patetismul ăsta cu „asta-i România…“, ori varianta și mai exclusivistă „așa ceva doar în România…“. Asta arată încă o dată  că mulți dintre compatrioți se cred în buricul Pământului, chiar și așa plin cu scame. Din când în când, între posturile TV românești mai nimeresc și pe cele străini. Și să vezi minune! Și-n alte țări au loc inundații, ploi torențiale, vijelii, se-nchid șosele. N-am auzit vreun american intervievat să spună „n-ai cu cine dom`le, this is America“, ori vreun francez ironic „mă predau, c`est la France!“. Nu cred că ține neapărat de nivelul de demnitate al unui popor, ci pur și simplu mulți români au impresia că le vrea cineva răul constant și spațiul carpato-danubiano-pontic e un Nod Gordian al Bermudelor.

Adevărul e că inundațiile au loc pentru că plouă. Și uneori plouă-n zonele unde s-a furat din diguri și canale. Se mai inundă un oraș? Timișoara, București, Iași? Se inundă stații de metrou și pasaje și-n Roma, Londra sau Berlin. Problema e că suntem deficitari la atâtea capitole încât ar fi și penibil să avem canalizare de secol 21, dar atitudine de secol 19-20. Ne dezvoltăm încet cu toate în paralel, și de ce nu, în câțiva ani îndiguim țara cu BMW-uri și smartphone-uri.

Vom avea TIR-iști blocați pe șosele și-o să-nceapă iar cu „guvernul, statul, România!“. Dacă înainte să se lamenteze ar deschide televizorul pe vreun post serios de știri ar vedea că-n vreme de viscol se-nchid șosele peste tot. Asta nu e România, asta-i Terra. Plouă, ninge.

Norocul românilor e că n-avem vreun vulcan activ în mijlocul țării, c-altfel auzeam la fiecare erupție „așa ceva doar în România…“

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+