HomeSocialBacul profesional – ce-ar fi putut să fie și...

Bacul profesional – ce-ar fi putut să fie și nu va fi

Am făcut cu toții mișto de treaba cu bacul profesional, dar acum, când mă uit în urmă, poate că ar fi trebuit să discutăm un pic și mai serios pe tema asta. În momentul în care tema asta a intrat în dezbatere publică, partidele mari s-au dovedit inutile, ca de-obicei, și au purces la tradiționalul aruncat cu căcat în bucata din populație care nu ne votează. Astfel, după zeci de dezbateri televizate și articole de ziar, eu, de exemplu, habar nu am cu ce se mănâncă bacul profesional în viziunea Abramburicăi. Pot să vă zic totuși cu ce ar trebui să se mănânce dacă s-ar ocupa cineva serios de educația de la noi.

Nu ar fi tare să existe un standard național care să garanteze că toți electricienii sau instalatorii care ies din școala generală nu vor provoca un dezastru natural atunci vor încerca să schimbe o siguranță sau să înlocuiască o țeavă? Sigur l-ar ajuta pe angajatorul care trebuie să decidă între Gică și Titel care dintre cei doi nu o să facă precum Dorel care a fost dat afară pentru că a provocat o explozie în haznaua clientului care a împuțit tot cartierul. Bacul profesional ar putea fi exact o chestie de genul ăsta, un fel de atestat de meseriaș competent, care să-şi merite un bacșiș gras.

Și mai e ceva. În ultimii douăzeci de ani, din motive care probabil că au legătură cu regimul comunist, ca mai toate nasolelile din țara noastră, a fi un instalator profesionist, un strungar talentat sau alte chestii de felul ăsta înseamnă că ești un ratat. Părinții tăi o să vorbească în șoaptă pe la înmormântări că o să încerci, în viitor, să mai dai o dată la facultate, în timp ce verișoara care tocmai a făcut una dintre multele facultăți de PR se va uita cu dispreț în direcția ta, înainte să se ducă să împartă fluturași cu vouchere la pizza în Piața Unirii. Iar asta nu-i OK deloc. Un ministru al învățământului ar trebui să discute despre problema asta, nu să se victimizeze întruna ca doamna Andronescu și să dea vina pe Funeriu în fiecare interviu de la Antena 3. Bacul profesional ar trebui să fie una dintre metodele prin care să le dăm înapoi respectul acestor meserii și prin care să dăm un mesaj clar populației că nu-ți trebuie neapărat facultate ca să reușești în viață.

Din păcate, Opoziția l-a numit bacul proștilor ca să-i cânte în strună electoratului ei cu pretenții pseudointelectuale de cititori de Dan Puric, în timp ce în cadrul USL probabil că va fi folosit ca să le permită cumva, în paralel cu legea, dar nu contează, și facultăților particulare să-și umple sălile de curs. Pe scurt, încă o măsură care nu ajută, de fapt, pe nimeni, deși ar fi putut face asta.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare