HomeSocialBuletin de Atena

Buletin de Atena

Reprezentanţii troicii internaţionale a creditorilor Greciei – FMI, UE şi BCE – au folosit ieşirea de incendiu a Ministerului grec de Finanţe, pentru a evita contactul cu mulţimea femeilor de serviciu furioase adunate afară. E adevărat, chiar şi în patria democraţiei e greu să explici femeilor respective mecanismele financiare şi bugetare. Dar e dreptul lor să te alerge cu măturoiul, puterea demosului are şi părţile ei neconvenabile. Adevăratele probleme încep când politicienii de frunte ajung să târnosească normalitatea, făcând menajerele să fie convinse că Statul are o debara ca un fel de peşteră a lui Ali-Baba, de unde le dă tuturor cu o largheţe ce i-ar zburli până şi lui Marx barba.

Mentalitatea balcanică, din care cu onor facem parte, în pofida poziţiei geografice lăturalnice, zice că trebuie să-ţi iubeşti creditorul când îţi dă după nevoi şi să-l urăşti de moarte atunci când vrea banii înapoi cu tupeu şi dobândă capitalistă. Îmi amintesc febra naţională de împrumutat din toate direcţiile, fără să-şi pună prea mulţi întrebări legate de capacitatea restituirii. Naţiunea făcuse, în buna noastră tradiţie, cozi interminabile cu buletinul în mână, lăsându-şi sacoşile goale la mai multe rânduri, ca în vremurile Epocii de Aur. Cunosc oameni care se girau cu fervoare între ei, ajungând să fie datori la 7-8 bănci. Au pierdut case, locuri de muncă, familii. Toţi înjură acum ticăloşii cămătari legali, ăia de le puseseră lor formularele la tâmplă să-şi amaneteze viitorul. Toţi visează acum revolte greceşti în care să le dea foc funcţionarilor bancari şi să izgonească fiara financiaro-masonică venită să înjuge ţărişoara.

Când au luat banii – a fost bine, capitalismul era superb, te plimbai prin Grecia pe banii altora şi îţi luai maşini şi aparate bengoase. Venind vremea să restitui confortul iluzoriu, ar fi trebuit să intervină Statul şi să anuleze toate datoriile; creditele bancare fiind ceva cam ca întreţinerea la bloc, le plăteşti dacă eşti prost, tu ai banii de băgat în Mercedesul copilului care nu suportă să nu ţină pasul cu upgradeurile de la Apple. Spunea un finanţist la televizor (ca profeţii în pustiu, că doar nu era vorba de suspendările lui Băsescu): prima grijă a românului când are bani e să-şi ia cel mai deştept smartphone şi maşină mai belea decât a vecinului; aproape nimeni nu se gândeşte la vreo investiţie pentru viitorul lui financiar.

Până la urmă, socoteala – nu numai în capitalism – e simplă, de până şi Sile Cămătaru o ştie pe de rost: ai împrumutat, plăteşti. Şi asta cu dobândă, aşa cum şi tu ai cere dacă ai da altora bani; doar nu vrei să dai faliment ca socialismul păgubos imaginat la un şnaps de burghezii zişi Marx şi Engels în actele de identitate. Iar pentru un venit în plus, titanul Karl îşi turna camarazii de Internaţională poliţiei engleze. Prea se adunau toate femeile de serviciu cu buletinul în mână să intre în istorie. În concluzie, e bine că delegaţii troicii sunt fugăriţi pe uşile din dos ; nu i-au spus ei clientului venit cu buletinul că e stăpânul lor?

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare