HomeSocialChirilă, de ce nu lași copiii să fie ca...

Chirilă, de ce nu lași copiii să fie ca tine?

Circulă de când a-nceput școala o scrisoare pe care Însuși Tudor Chirilă a scris-o demult, dar încă o adresează tinerilor de astăzi. Evident, e vorba despre un discurs motivațional în care cântărețul explică de ce generația lui a pierdut și tinerii de azi vor câștiga. În principiu e o chemare la carte, un brânci spre lectură, Chirilă uitând că pe lumea asta există și autori ce nu merită citiți. Ori poate el nu și-a citit cartea.

Izul ăsta revoluționar pe care-l adoptă nu vine totuși de la un puști care n-a avut nimic. Și asta-i supărător. Chirilă-i tratează pe toți egali, dar nasol de cel sărac și neajutorat care nu va afla vreodată „cine a pictat Cina cea de taină și de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca să facă un mare film”. Mulți nu-și permit extravaganțe d-astea culturale, chit că vor sau nu. Cel puțin alea 12 clase școlare atât de ridicate-n slăvi pentru eficacitate nu produc extraordinar de multe genii. Multă informație, filtrează tu ce poți, ce vrei, ce-ți place, cu ce vrei să rămâi. Dar indiferent de statutul altor elevi, Chirilă să nu uite că provine dintr-un mediu în care orice bășină avea valoare artistică.

„Nu fumați iarbă și nu vă dați în cap cu alcool, cu orice preț”. De ce nu? Dacă el a avut dreptul să se mucifice și să-și dea seama la vârsta lui că n-a făcut nimic notabil în lupta asta revoluționară, alții de ce să nu facă așișderea? Poate că unii după ce fumează iarbă și beau alcool sunt capabili de lucruri mai mărețe decât să compune piese despre Vama Veche și litoral. Zic și eu.

Chirilă nu-i nici primul și nici ultimul care va apela la genul ăsta de discurs plin de omenie. Probabil se trezește odată pe an din pat, se uită pe geam și spune „pfuai, câte am făcut, câte n-am făcut și țara tot n-arată bine. Lasă că-i învăț/încurajez eu pe tineri să repare căcaturile generației mele”. Pentru că, ghici ce? Și generația anterioară lui Chirilă a considerat că sunt lucruri nerezolvate și valul nou o să le spele. Și asta o să continue. De ce o să continue? Pentru că generația lui Chirilă s-a resemnat c-o să-i salveze fanii Hanna Montana și iPhone 9. Și dacă toate generațiile au câte un Chirilă (de obicei ăștia vin la pachet), şi acela se va baza pe viitoarea generație.

Eu nu vă spun că-i neapărat greșit ce spune Tudor Chirilă, dar – sătul de o luptă pe care n-a dus-o niciodată – solistul își pune voința-n cui și se lasă pe mâna tinerilor. Păi ei de ce să n-o boschetărească precum el?

Chirilă! Lasă-i pe cei mici să se distreze cum ai făcut-o și tu că revoluția nu-i oprită de iarbă, alcool sau tabloide, ci de discursuri anoste. Întreabă-i pe cei 15.000 din marșul pentru Roșia Montană câți au tras un fum, o dușcă ori au admirat un sân în Libertatea.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare