HomeSocialCoșul silnic - dreptate până la capătul răbdărilor

Coșul silnic – dreptate până la capătul răbdărilor

De atâta dreptate până la capăt, Guvernele Ponta au reușit performanța de a-i ajuta pe români să poată trăi jumătate de lună dintr-un salariu mediu pe economie. Epoca lui doi în unu a apus, trăiască epoca lui unu pe doi! Pe jumătate mândru că sunt român, cum s-ar putea zice.

Căci nici măcar coșul zilnic nu mai este ce era cândva. O facturică bine mătrășită în interesul băieților deștepți a făcut ca numărul zilelor din luna românului să se diminueze drastic. Conform statisticilor, dintr-un salariu mediu, un român își poate asigura doar 16 coșuri “zilnice” într-o lună. Și aceasta numai dacă și-ar cheltui toți banii pe mâncare. Pentru restul zilelor se pot hrăni cu promisiunile despre milionul de locuri de muncă, relaxarea fiscală și reîntregirea salariilor și pensiilor făcute de către multiplele teleguvernări Ponta.

Pentru a vă face o idee despre cât de săraci am ajuns să fim, dintr-un salariu mediu lunar un polonez îşi permite să cumpere 25 de coșuri zilnice cu alimente de bază, iar un britanic aproape 50. Acestea sunt datele dintr-un studiu al patronatelor din industria alimentară. Doar bulgarii sunt (încă) mai săraci decât noi.

Numai prin TVA statul ne fură un sfert din coșul zilnic. Dar noi suntem obișnuiți să plătim TVA inclusiv la TVA și la la acciză – o dovedește chiar supra-taxa pe combustibili care ne halește o pită la litrul de benzină/motorină ars.

Din compararea datelor statistice pe care le deținem (și care încă nu au fost coafate în interesul lui Ponta), aflăm că, în ultimul trimestru din 2008, când România intra în marea criză economică, veniturile medii ale unei gospodării erau de 2.319 lei lunar; după cinci ani, în trimestrul al patrulea din 2013, veniturile au ajuns la 2.624 de lei. Creşterea veniturilor a fost, matematic vorbind, de 13,1% între 2008 şi 2013, perioadă în care media preţurilor a crescut cu 24,3%, la care se adaugă plaga taxelor și impozitelor diversificate și mărite de către guvernele Ponta. Doar așa putem vedea adevărata dimensiunie a scăderii puterii de cumpărare a românilor: avem prețuri de Germania și salarii de bantustan.

Așa că, nostalgicilor care încă mai au impresia că o duceau bine pe vremea lui Ceaușescu, pentru a retrăi acele minunate clipe, am o listă să le propun:

– să renunțe la abonamentul la cablu și internet (pot să se uite doar 2 ore pe zi la TVR și numai când dă din gură Ponta);

– să renunțe la telefonul mobil și să pastreze numai postul fix, eventual să ceară abonament de mobil cu cuplat;

– să nu consume apă caldă decât o dată pe săptămână, ca și cum nici măcar nu ar ajunge până la etajul la care locuiesc (chiar dacă stau la parter);

– să-și scoată siguranțele din tabloul de curentul electric și să simuleze măcar 3 sau 4 pene de curent pe zi;

– să consume numai 20 de litri de benzină pe lună și să treacă la vechile „dacii”;

– să bea numai cafea amestec și să renunțe la cafeaua naturală cu diverse alintarome;

– să fumeze Carpați fără, maxim Snagov;

– să mănânce rațional (ca și pe cartele): carne o dată pe lună (maxim bilunar), cel mult o jumătate de pâine pe zi, mezeluri la două, trei săptămâni, zahăr un kg la lună, ulei un litru șamd (ciuciu ciocolată, banane, portocale, maxim mere zbârcite);

– să rabde până la primăvară, când vor răsări pe câmpii și prin păduri: ștevia, urzica, leurda și, eventual, ceapa verde în curte la vecinul.

Baftă!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare