De la Eminescu la Varanescu

de Victor Eugen Lungu , 15 ianuarie 2015
De la Eminescu la Varanescu

“…scaunele instituţionale existente le-au umplut caraghioşii şi haimanalele, oamenii a căror muncă şi inteligenţă nu plăteşte un ban roşu, stârpiturile, plebea intelectuală şi morală. Arionii de tot soiul, oamenii cari riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rând şi mai înjosit în oraşele poporului românesc (…) Ţărani? Nu sunt. Proprietari nu, învăţaţi nici cât negrul sub unghie, fabricanţi – numai de palavre, meseriaşi nu, breaslă cinstită n-au, ce sunt dar?

Uzurpatori, demagogi, capete deşerte, leneşi cari trăiesc din sudoarea poporului fără a o compensa prin nimic, ciocoi boieraşi şi fudui (…) Oameni de stat cari nu pot justifica nici săvârşirea şcoalei primare, advocaţi fără ştirea lui Dumnezeu, pictori orbi şi sculptori fără de mâni, generali cari nu ştiu citi o hartă, subprefecţi ieşiţi din puşcărie, legiuitori recrutaţi dintre stâlpi de cafenele, jucători de cărţi şi oameni cu darul beţiei, caraghioşi care înaintea erei liberale vindeau bilete la cafe chantant, iată banda ocultă care guvernează azi România.”

Această analiză pertinentă a moralităţii clasei politice care conduce România a fost scrisă de Mihai Eminescu în anul 1877. Recunoaşteţi cumva situaţia din România anului domnesc 2015? Au trecut 135 de ani de când Eminescu făcea radiografii foarte dure clasei politice, şi în special Partidului Naţional Liberal. Nimic nu s-a schimbat de atunci. Eminescu, poate nu întâmplător, este foarte puţin studiat ca publicist. Normal că niciun regim politic nu-l va iubi pe Eminescu, ziaristul acid, vizionar, patriot şi extrem de critic. (chiar dacă mai sunt și scăpări).

România de acum 135 de ani seamănă izbitor de mult cu România contemporană. Caracterul josnic al aşa-zisei elite politice, subordonarea interesului naţional micilor ambiţii personale, promovarea în funcţii pe criterii clientelare au rămas ca un arc peste timp ce nu face altceva decât să întărească afirmaţia generalului Ion Pitulescu, fost şef al Poliţiei Române, care spunea că poporul român este bolnav genetic.

Alte comentarii cred că sunt de prisos. Fiecare dintre noi, mai puţin politicienii, simţim pe propria piele competenţele clasei conducătoare. România este pe ultimul loc din Europa la toate capitolele. Am ieşit din Evul Mediu prost. Am trecut şi mai prost peste perioada comunistă. Şi acum? Îl las tot pe Eminescu să explice.

“…la aproape toate posturile din ţară poate aspira oricare cenuşer, de aceea fiecine care a-nvăţat două buchii lasă plugul, cotul şi calupul în stirea lui Dumnezeu şi râvneşte a se face roata la carul satului. S-au făcut ei, nu-i vorba, mii de locuri în care să încapă, dar nu-i încape pe toţi, încât acuma au de gând să mai scoată la maidan alt moft, decentralizarea şi electivizarea funcţionarilor publici, ca cel puţin pe rând, să încapă în pita lui Vodă, adică vor să creeze un guvern de zece ori mai scump, c-un personal de zece ori mai numeros şi mai netrebnic decât cel de azi, care să se schimbe din trei în trei ani şi să se sature toţi, căci numai cu libertatea, egalitatea şi fraternitatea sadea nu se cârpesc toate coatele rupte.”

Nu-mi rămâne decât să vă întreb: dumneavoastră de ce vreți să riscați totul pentru oamenii care nu au nimic de pierdut? Dumneavoastră de ce riscați viitorul copiilor dumneavoastră numai pentru bunăstarea copiilor lor?

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • oblio

  16 ianuarie 2015 10:38

  Pai si atunci si acum, Romania eraeste guvernata de liberalsimneoliberalism... FSNPDSRPSD e doar un curent -mai rosu- al neoliberalismului iar PNL....

  raspunde comentariului
 • Josef Svejk

  15 ianuarie 2015 12:22

  Pai vezi nene ca eu n-am riscat nimic. Am plecat din Romania, iar ca sa fiu s mai sigur am parasit Europa cu totul. Voi de ce mai ramaneti acolo daca chiar va pasa de copii vostri?

  raspunde comentariului
  • ipse

   15 ianuarie 2015 18:47

   Josef Svejkpentru ca mosii mei au varsat sange, lacrimi si sudoare pentru pamantul asta, pentru ca l-au ingrasat cu oasle lor, pentru ca l-au iubit si blestemat cu patima. este pamantul meu, este mostenirea lasata mie, cu limba de moarte, de maosii mei. aici sunt acasa, aici este casa mea si a urmasilor mei, in veci.crezi ca motivele mele sunt convingatoare ?

   raspunde comentariului
+