HomeSocialCultura românească e mai slabă decât cursul leului

Cultura românească e mai slabă decât cursul leului

Faptul că toți oamenii de cultură din România sunt aliați împotriva deciziei de renunțare la TVR Cultural îmi spune că în cultura românească avem o problemă. Și în știință se dezbate dacă avem sau nu încălzire globală, se încearcă rezolvarea problemei pe mai multe căi, iar știința este un domeniu exact. În cultură toți s-au pus de acord că nu e bine. Apoi au găsit soluţia pentru salvare. Ne punem toate ouăle în cârca statului, în TVR Cultural. Este nevoie și de oameni care să aducă argumente pentru opoziție.

Am ajuns să presupunem că tot ce ne prezintă TVR Cultural e bun fără să judecăm. Aș fi vrut să văd măcar o dată un om de cultură criticând opere de artă. Acest pianist e prost, interpretează doar coveruri, este plin de impresii și gol de talent. Mai sus de Filarmonica din Cluj nu o să treacă niciodată, nici în vizită nu trebuie să ajungă la Viena. Priviți această sculptură, parcă a fost angajat sculptorul să înfrumuseţeze food courtul mallului din Tulcea. Se mai și laudă că e din Tg. Jiu… din Tg. Jiu de pe centură poate. Pictorul acesta are un viitor maxim în industria modei, ceea ce creează el nu are ce căuta într-un muzeu. La club în Mamaia cu tine, bă, anchilozatule.

Joi a avut loc și un protest împotriva desființării TVR Cultural, intitulat simbolic „Protest cu telecomanda”, iniţiativă a Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN, în fața Ateneului Român din București, și s-au strâns circa 100 de persoane. Numele asociației mie nu-mi prezintă încredere: cultura înseamnă că au niște violoniști cu care colaborează, iar educația înseamnă că ne învață despre violoniști din trecut și ce-au făcut ei. Până aici totul e OK. Dar ce treabă are normalitatea cu toate astea? Dacă era să se comporte normal, omul n-ar fi ieșit niciodată din peşteră. La normalitate e treaba Noii Drepte să instige, nu a oamenilor de cultură.

Instigarea la normalitate din partea oamenilor de cultură, a vârfurilor societății, este, de fapt, o instigare la mediocritate. Iar dacă vârfurile societății sunt mediocre, atunci e normal ca restul poporului să fie submediocru și analfabet. Poporul are nevoie de TVR 2 să ajungă modest. Iar oamenilor de cultură români le trebuie TVR Cultural. Poate, într-un viitor optimist, să depășească nivelul de mediocru. Decizia TVR mi se pare astfel justă. Păstrăm TVR 2 și desființăm TVR Cultural. Poporul trebuie să aibă prioritate în fața elitelor.

Sună urât, dar îmi pare un pic logic. Totul e prost în ţara asta, de la medici, preoți, politicieni până la profesori. De ce ne-am aştepta ca oamenii de cultură să fie diferiți? În afară de gimnastică și matematică, totul trebuie pus în discuție.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare