HomeSocialEt si cetera socialaDe-a valma, dar să știm și noi

De-a valma, dar să știm și noi

Generalizările fac pielea de găină și se încrețește neuronul, prietene. Băgatul de-a valma în categoria proștilor sadea, în cea a leneșilor și borfașilor, ne determină să facem alpinism pe pereții din baie. Să nu cumva să-i spui românului că e hoț, el e doar descurcăreț, face piruete chiar nespălat pe dinți și rezolvă problemele dintr-o pocnitură de metacarp. Nu-i arunca în față că-i golan, e doar un șmecher uns cu mirul din cartier. E o dramă să-i spui că-i analfabet socio-politic. Nu, n-are cum! E imposibil, omul nostru e-n plină dezvoltare și cunoaștere a libertăților cetățenești. Transpiră zilnic să dialogheze pe când tu, un neica-nimeni, ești doar un nătărău pizmaș ce-i vrea moartea, ești băgăciosul ce-i încețoșează raționamentul și-i taie elanul cu brișca.

Când ni se-aruncă-n față epitete, parcă ni se sparg molarii cu patinele de gheață. E nașpa, ar zice poetul. Dar stai calm, nu ești condamnat la malaxor, nu vrea nimeni să-ți amestece umorile cu ale celorlalți. Scribul se mai joacă și trage de stilistică cu dinții, nu te teme. Adu-ți aminte, nărăvașule, că franțuzoaicele-s bune la pat, că scoțienii sunt zgârciți și toate unguroaicele sunt curve. Mai știi că italienii halesc broaște și spaniolii se luptă cu tauri în fiecare zi, englezii sunt perfizi și rușii se-mbată toți ca porcii, nemții fac rahat din orice piuliță și chinezii sunt maeștri de kung-fu? Am uitat de impresionantul falus al africanilor ce sparg nucile de cocos dintr-o lovitură și de pasărea ”colibri” a femeilor din Asia.

Nu-i așa că discursul ăsta infantil ne încântă porii și suntem mândri că ne-am născut pe plaiul verde carpatin, că doar noi ne batem cu urșii parte-n parte și smulgem colții lupilor pentru a ne face șiraguri de mărgele? Aș zice că da. Dar nu contează, noi vom țipa ca din gură de șarpe în fața oricărui atac mârșav la fibra sfintei individualități. Ne vom acri de ură ori de câte ori ne vor smotoci gurile proaste pentru a ne amesteca genele pure de român. Ura și la gară, hai cu nașu’!

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 1 (1200) – 8-21 februarie 2016

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare