De ce a lăcrimat Arsenie Boca în Vaslui

de Nestor , 08 mai 2015


Minunea icoanei lui Arsenie Boca lăcrimând la Pușcași, județul Vaslui, nu ne-a lăsat indiferenți. BOR a hotărât să cerceteze evenimentul printr-un trimis la fața locului, dar concluzia a fost una vagă și mai curând descurajatoare. Am investigat și noi la Pușcași stând de vorbă cu credincioșii prezenți. Întrebarea noastră a fost: De ce credeți că a lăcrimat Arsenie Boca? Iată cele mai relevante (vorba Facebookului) comentarii consemnate și traduse pe alocuri din moldovenește:

 

1. E semn rău, o să se caseze tot vinul anul ista! (Vasile Mereuță, sătean)

2. Nu este întâmplător, n-ați văzut că tocma i-au dat drumu' lu Udrea? (Ghiță Bozgan, președinte PSD Pușcași)

3. Cred că anu' de față chiar vine Apocălipsa, sfântu' Arsenie e primu' care o s-o nemerească! (Filofteia Arsenoaie, gospodină)

4. Eu plâng mai mult ca el că nu face ăștia ce-a promis, adică Băsescu la brutărie! (Gogu Useluță, patiser)

5. Noi ne-am fost rugat lu' domnu' Arsenie să nu mai hie veoluri și n-a avut deloc efecte. Crez că d-aia bocește acușa! ( Violeta Grozăvoaie, pensionară)

6. Îl am prieten pe Facebook pe sfântul Arsenie. Cum să nu plângă, la câți proști înjură în draci pe acolo? (Ionuț Oaierleasa, elev)

7. Păi nu cunoașteți că Ponta a făcut trei ani la guvernare? Plânge cerul, plânge țara, plânge și Arsenie ca toată lumea! ( Traian Aboculesei, singurul băsist din Pușcași)

8. Îi caterincă, dom' le, a dat ista cu vopsea în spate la icoană. Îl știu de mult că-i excroc, are să-mi deie o sută! ( Dumitru A. Teuțoiu, liber-profesionist)

9. Domnu' părinte de la București a zis că să mai vedem, timpul o să lămurească. La ăștia trebuiește să plângă sfinții vro 5-6 luni continuu ca să crează și ei în ceva! (Valer Besericanu, enoriaș local)

10. Acela-i plâns?! Îi pălesc eu una la ureche lu' Arsenie de-i mai plânge și fro 10.000 de fraeri pe feisbuc, crușea mamii lor de hoți cu guvernu' lor cu tot! ( Dacian Stegaru, protestatar de meserie)

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

  • http://www.plugandplaytechcenter.com/team/yassi-taromi

    08 mai 2015 14:39

    Dupe cum se știe, urbea natală a blondei - "decât" sus - Udrea se numea - cu 200 de ani în urmă, când au dat năvală imigranții sîrbi acolo, cu mititeii lor strămoșești - Plăcicoi... Prin contragere, respingere, atragere, extragere și sustragere lingvistică - toate caracteristice limbei rromîne moștenitoare a celei dacice ce o voroveau și romanii la Roma - s-a transformat în rrumanescul Pleșcoi. În cazul dulșilui tîrg megieș al Ieșilor știm că satul de la origini a fost înființat de regii unguri care hălăduiau pe acolo, pe terenurili lor de vînătoare, în sălbăticie, și că a fost colonizat cu alani - Jasz, în ungurește, nume devenit în rromînește, la plural, Yași - și că denumirea nu i s-a mai modificat în timp, deși Ceau' ar fi vrut să o transforme patriotic-oltenește, dupe modelele "Napoca" și "Drobeta", în "Vila valachica in terra slavica". Putem ști cum a ajuns satul din Vaslui să se numească "Pușcași" numai dacă zmuotoșim arhivili, dar cum asta nu e o caracteristică rromînească, rămâne să presupunem doar că lucrurile s-au petrecut ca mai peste tot în Moldova și Valahia și că unul, oarecare, cu numele "Puskas" - nu e vorba de Ferencz, golgeterul reprezentativei căreia în 1954 i-au furat titlul mondial arbitrii acontați de amerlocii dotați cu scut ! - a înființat satul pe proprietatea lui, și apoi i-a lăsat pe strămoșii găgăuzi mujici ai citizenilor de azi să se așeze acolo. Dar astea sunt lucruri trecute, și - ca mai toate cele jenante pentru mioritici - uitate ! Problema ce mi-o pun este - Cum se numesc localnicii de azi din Pușcași? "Pușcoieni", dupe modelul pleșcoienilor Udrei liberate de to'ar'șu' pretin oficial Băse'? ...sau "Pușcoiți", dupe modelul atoniților lui Gigi, nașul pocăit - temporar, cât e în vigoare perioda de probațiune - al fiului Atotstivuitorului?

    raspunde comentariului
+