De ce ne revedem în Piața Victoriei

de Cătălin Marin , 02 februarie 2017
Credit foto: Bogdan Dinca/Facebook
E 1 februarie 23:55, tocmai ce am ajuns acasă, înghețat dar fiert de nervi. M-am hotărât să scriu acum, cât încă mai simt în nări mirosul fumigenelor. Am înnebunit de draci văzând cum zboară petarde sau sticle, din mulțime spre jandarmi. Nu mă interesează dacă-i vorba despre puștani zeloși, membrii de galerii, puțoi sereistici infiltrați sau pur și simplu prostovani. Acest protest nu e despre lupta împotriva sistemului, nu vrem să schimbăm guvernul ca pe chiloți știm foarte bine că n-avem nici o pereche curată. Vrem un guvern care să ne reprezinte interesele, acestea nefiind atât de vagi sau de necunoscute. Nu mă interesează cine dă cu țara de pământ și nici cine o ridică, mă interesează să o ridice fără să o dinamiteze. Am tot scris despre dezacordul meu relativ la proteste, dar asta nu înseamnă că n-am ieșit în stradă și că n-am stat acolo până dincolo de limita în care nu-mi mai simțeam degetele, ba mai mult, mâine ies iară și nu ies singur. Cel mai important e să nu ne lăsăm nici intimidați nici îndârjiți de manifestările violente. E important să înțelegem că inamicul nu e reprezentat de jandarmi. E important să venim pe 2 februarie și mai mulți, mai atenți și mai hotărâți. Trebuie să fim atenți în jurul nostru și să-i oprim pe cei care devin agresivi sau cei care incită la violență. Mișcările acestea de stradă au rost așa cum are rost să te trezești dimineața și să tragi aer în piept. Dacă mă întrebi ce rost are să ieși în stradă, te voi întreba ce rost are să respiri. Sunt un om care întreprinde o activitate deosebit de lipsită de efect: scriu articole și cărți. Fac treaba asta aproape zilnic de câțiva ani încoace și adesea mi-am pus întrebarea: "la ce bun?". Problema se pune altfel, de n-aș mai scrie eu și alții asemenea mie, abia atunci am observa cât de mult sens are scriitura. Tot așa este și cu aceste manifestații pașnice de masă. Nu am ieșit în stradă pentru vreun vis sau dintr-o convingere acerbă anume, am ieșit pentru că vreau să reamintesc tuturor că poporul e făcut din oamenii cărora le pasă de soarta lor, nu din resemnați și paraziți. "This revolution will not be televised" spunea Gil Scott Heron referindu-se la revoluția minții, o revoluție pe care o vezi dar nu o poți filma, abia acum începe adevărata revoluție română prin revoluția unei gândiri. Avem nevoie de multe lucruri în țara asta, dar mai înainte de orice nu trebuie să ducem lipsă de curaj.
Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • UE va da MuieUE=MUIE

  06 februarie 2017 17:34

  eu am obtinut diploma de BAC in Filanda si acolo nu se da tigannisme mioriticele sfanta spaga si uynde ati vazut mai tigggani imputiti adica toti romani o tara unde toti trebuie sa obtina bacul in cele mai multe tari maxim 30 la suta au bacul si in cele mai dezvoltate doar 20 la suta la voi manelisti imputiti analfabeti spagagi toti tiganni adica romanii trebuiea sa aibe doctorat ca si Ponta xce ce sa mai vorbaim ca toate romancele din mama in fica de 2000 de ani sant tarfe de arabi si turci tarfffe de doi lei gonoreici si sifilitice jegoase, mai ales moldovencel si ardelencele iar la violatori si pedofil mioldova ardealul si primul loc Vaslui si Biserica Ortodoxa Romana sectia ultra secreta a securitati comuniste tortionare kagebiste acum cu CIA vanzatori de neam si tara

  raspunde comentariului
 • Alice TP

  02 februarie 2017 18:03

  Ma alatur tie si multumesc romanilor care sint acolo unde am fost si eu in 1989. Redua rindurile tale caci ar trebui sa vina cit mai multe si din toate colturile lumii pe unde sint romani care iubesc Romania!Diaspora trebuie sa fie alturi de tara caci tara are nevoie de fiecare dintre noi.Multa dezbinare, denigrarea tariii taote aste au ca scop o viitoare dezmembrare intre dusmanii puternici din jurul, acestei tarii care sint neobositi, sint si dezgustator de klipsiti de scrupule in a se uni si distruge tara."Emil02 februarie 2017 1400Imi pare rau ca lucrez in Africa si chiar nu pot protesta. Vreau sa va multumesc la toti cei care mergeti seara de seara la proteste. Nu stiu cum se va incheia dar cred ca ar trebui o greva fiscala. Numai asa, fara bani PSD-ul va renunta la Dragnea.". Ceea ce a facut grav acest partid este deschiderea UDMR catre guvernare. Fara acest fanariot Dragnea si penalii lui Nastase, Roman, Iliescu... ungurii lui Tokesh nu aveau spatiu la guvernare in parlamentul romanesc si nu cautau acum un puternic lobby care sa le serveasca dorintei lor de a smulge Harghita si Banatul din corpul Romaniei. Astea sint probleme foarte grave pentru care nu se striga in tara , caci Dragnea tinind de putere nu mai lasa loc romanilor sa vada pericolul din afara si din tara .O tara trebuie sa fie sanatoasa in interior ca se se apare fata de cei din afara.

  raspunde comentariului
 • Alice TP

  02 februarie 2017 17:54

  "Emil02 februarie 2017 1400Imi pare rau ca lucrez in Africa si chiar nu pot protesta. Vreau sa va multumesc la toti cei care mergeti seara de seara la proteste. Nu stiu cum se va incheia dar cred ca ar trebui o greva fiscala. Numai asa, fara bani PSD-ul va renunta la Dragnea."ceea ce a facut grava cest partid este deschiderea USMR catre guvernare. Fara acest fanariot Dragnea si penalii luiNastase, Ro,man, Iliescu... ungurii lui Tokesh nu aveau spatiu la guvernare in parlamentul romanesc si nu cauta acum un puternic loby care sa le serveasca dorintei lor de a smulge Harghita si Banatul din corpul Romaniei. Asyea sint probleme foarte grave pentru care nu se striga in tara , caci Dragnea tinind de putere nu mai lasa loc romanilor sa vada pericolul din afara si din tara o tara trebuie sa fie sanatoasa in interior ca se se paere fata de cei din afara.

  raspunde comentariului
 • Emil

  02 februarie 2017 14:00

  Imi pare rau ca lucrez in Africa si chiar nu pot protesta. Vreau sa va multumesc la toti cei care mergeti seara de seara la proteste. Nu stiu cum se va incheia dar cred ca ar trebui o greva fiscala. Numai asa, fara bani PSD-ul va renunta la Dragnea.

  raspunde comentariului
+