HomeSocialDe ce nu ies românii pe maidan?

De ce nu ies românii pe maidan?

Cel puțin 16 ucrainieni au murit într-o singură zi, în ciocnirile din Kiev, dintre protestatari și forțele de „ordine”. Guvernul trimite avioane la joasă înălțime, lunetiști care trag pe la spate, haidamaci care dau cu bâta în gură.  Cu toate astea, de luni de zile, zeci de mii de oameni ies în piață și, în principiu, îl înjură pe Ianukovici. De ce? Pentru c-a întors dosul Occidentului și s-a pus cu fața (dac-o fi fost vreodată altfel) spre Rusia. O Rusie care promite cadouri consistente, în cazul în care Ucraina decide să se-nchine oficial la țarul Putin. Deci zăhărelul există, și să faci abstracție de el într-o lume a dracului de săracă chiar e o dovadă de voință.

La noi, în schimb, treaba stă cam așa: noua Constituție, anunțată cu surle și trâmbițe drept una foarte modernă, e numai bună de pus pe sul și agățat lângă closet, pentru diverse urgente. CCR-ul a găsit-o mai plină de articole neconstituționale decât e fața de adolescent de coșuri. Să te scremi un an, ca la sfârșit să secreți o Constituție în bună parte neconstituțională- asta, dacă nu ar fi grav, ar fi amuzant. Bineînțeles, însă, că nu e deloc amuzant. Dacă ăștia nu-s în stare să pritocească o Constituție credibilă, te întrebi la ce-or fi buni. Și eu, luat repede, n-aș ști ce să răspund.

În schimb, aș putea să spun următoarele: la noi, lumea iese puhoi în primul rând ca să-și plătească taxele. Fraierii de contribuabili se calcă pe picioare, se scuipă și se-njură la cozi imense, doar ca s-apuce să-i dea bir unui stat care nu face nimic pentru ei. Cămătarii, măcar, își obțin prada prin sudoare: te bat, îți amenință copii, îți arată leii din cușcă. Le dai nu fiindcă vrei, ci pentru că ți-e pielea în joc. Și fiindcă, la drept vorbind, chiar ți-au împrumutat bani, la început. Permite-mi să te-ntreb: statului de ce îi dai bani? Îți dă școală, spital, șosele? Îți dă pe dracu`, nu-ți dă nimic afară de planuri de fezabilitate, care sunt la fel de deștepte ca schițele cu gagici dezbrăcate pe care le fac eu, pe ascuns, în ședințele de buget.

Parlamentarii își fac legi care să-i țină cât mai departe de pușcărie, deși mai toți ar trebui să aibă în cartea de muncă și rubrica „Jilava”, soțul ministrului muncii are ditamai pensia de handicapat, deși se pare că plantează cu voioșie panseluțe prin curte, ministrul ăla cu față de chelner de sat, Oprea, repartizează vile în București la preț de casă de chirpici în Urziceni, Cioacă, abia eliberat din pușcărie, revine cu optimism la munca lui de polițist, Dacia vrea să plece din țară pentru că Dragnea face autostradă spre nevastă-sa, nu spre cea mai mare și profitabilă uzină din România, primarii condamnați penal, cu suspendare, rămân în fruntea Primăriilor, Codul Penal se „relaxează” astfel încât să putem fi siguri că găsim mai mulți infractori pe stradă decât în pușcării. Și, da, Marin Anton, care are conturile doldora de bani pe care, oricât ar fi de inventiv, nu știe să-i explice, intră în Mișcarea Populară a cuplului Udrea/Băsescu, o mișcare la fel de populară cum este, în blocul în care locuiesc, campionatul mondial de sudoku sau arta origami.

Pot să pun pariu că dacă musiu Cosma jr. se duce mâine la tribuna Parlamentului, își scoate ștromeleagul și se pișă relaxat pe Constituție, nu ies în stradă decât ONG-iștii și ăia care au apucat să-și dea jos bicicleta din cui. În rest, lumea o să se uită la televizor și, cu bere la PET-ul de doi jumate alături, o să înjure sau o să se amuze. Ponta o să fugă din țară, Băsescu o să fugă la Turcescu, Capatos și gașca lui de maimuțe cretine o să-i analizeze ștromeleagul lui Cosma.

Deci, de ce nu iese românul în stradă? Pentru că n-avem străzi curate, domnule. E simplu.

 

Articol exclusiv online. Pentru alte articole, nu ezitați să treceți pe la chioșc. La unele chiar puteți găsi Academia Cațavencu!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare