HomeSocialD'ale cetateanuluiDemocrația, semnături sau resemnări

Democrația, semnături sau resemnări

De curând câteva partide mici și-au depus candidatura pentru Primăria Capitalei cu doar trei semnături. Din ce am înțeles, abordarea merge pe antecedendtul creat de Partidul Pirat care a obținut printr-o contestație la CCR, posibilitatea ca noi să ne înființăm partide cu doar trei membri. Poate că de aș fi adus în discuție această posibilitate mai demult, m-ați fi contrazis: "Nu-i normal, s-ar umple țara de partide". Iată că deși e legal, s-au înființat doar vreo 30.

Conform informațiilor obținute, pentru a candida la Primăria Capitalei ai nevoie de 20.000 de semnături, iar pentru sector vreo 3500. Deci, chiar dacă ai partid cu trei membri nu ai nici o șansă reală de a candida. S-ar spune că 20.000 de semnături sunt un filtru sănătos pentru a rări puzderia de potențiali candidați. Doar că drăcia asta, generează un monopol al partidelor mari. Chiar și așa semnăturile se cam strâng peste noapte, fiindcă trepădușii de partid major stau călare pe listele primite de la BEC și falsifică semnături. Mai e o șmecherie, teoretic e destul timp pentru a strânge semnături chiar dacă ai puțini oameni, însă birocrația fentează democrația, fiindcă formularele dedicate se pot schimba sau emite oricând prin OUG-uri, astfel te poți trezi, tot peste noapte, că semnăturile strânse de tine nu sunt strânse pe formularul oficial.

Nu dau niciodată de exemplu vestul, dar peste gard mă uit și eu. Astfel am aflat că la New York sunt necesare 7000 de semnături, la Londra 330, iar la Berlin 500. Nu cred că are rost să vă dau informații legate de populația acestor orașe. Oricum ar fi, cele 20.000 cerute de lege pentru depunerea unei candidaturi în București, nu se justifică.

Aș putea face o paralelă între principiile economice ale pieței libere și liberalizarea "pieței politice", asta ca să nu o numesc democratizare, că ar putea lumea să o suspecteze de lipsă de democrație. N-am să duc argumentarea prin această analogie fiindcă vreau să delimitez clar economia de politică în acest context și la urma urmei nu intenționez să conving pe nimeni de nimic. Vreau să ridic un semn de întrebare și să pun cu această ocazie un samar în spinarea bucureștenilor. E de mult evident că București nu reprezintă România din nici un punct de vedere, mare parte a țării este săracă și rurală sau cel mult provincială, astfel modelarea și susținerea democrației stau în mâinile noastre, cei care locuim aici, care ieșim în stradă, care trăim în curtea instituțiilor de vârf ale statului. Avem de spus un cuvânt la fel de important ca orice locuitor al țării, dar avem posibilitatea și responsabilitatea de a striga și de a acționa primii.

Alegerile pentru primăria Bucureștilor au o importanță deosebită, să nu uităm că de pe urma lor ne-am ales, nu demult, cu un președinte care a consumat două mandate zdravene.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare