HomeSocialD'ale cetateanuluiDezvăluiri AC: Contaminanții apei potabile. Azi RAJA Constanța și...

Dezvăluiri AC: Contaminanții apei potabile. Azi RAJA Constanța și virusul PSD

Virușii PSD tropăie prin toate domeniile de activitate în care se învârt bani mulți. Mai nou, ei fost descoperiți și în apa potabilă de la robinetul populimii sub forma unui operator de apă regional denumit RAJA Constanța. 

„Cel mai preţios capital al judeţelor Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Brașov și Prahova, societatea RAJA S.A. aduce picături de viaţă în casele oamenilor. Suntem şi vom fi mereu în slujba oamenilor, asigurându-le în permanenţă un serviciu vital, fără de care nu se poate trăi. Încă de la înfiinţare, activitatea noastră s-a dorit a fi un plus la calitatea vieţii şi o verigă esenţială în existenţa ei. Mai presus de toate, pentru continuitate, viaţa are nevoie de apă; ca atare, serviciile noastre au avut şi au ca ţel îmbunătăţirea calității apei şi implicit a vieţii.” Așa își descrie compania managerul Felix Stroe, președintele PSD Constanța și creatorul acestui monstruos monopol care a confiscat apa cetățenilor din 5 județe.

Sloganul geambașilor de apă este mirobolant. „RAJA este compania ta”, zic pesediștii lui Stroe. Da, dar profiturile monumentale sunt ale lor. Iar confiscarea moleculelor de oxigen și hidrogen din paharele românașilor s-a făcut pe mâna monstrului politic numit PSD. Așa cum vom demonstra, deși se prezintă ca o companie de interes public controlată de vreo 34 de consilii locale și județene RAJA suge bani de la vreo 3 milioane de locuitori pe care-i sifonează prin companii private direct în buzunarele cui trebuie.

RAJA este un monopol de stat din care sugacii PSD storc anual milioane de euro. La origini, RAJA SA era o regie falită din Republica Mazăre care vindea în pierdere apă și servicii de canalizare. În 2003 la conducerea regiei este transferat în interes de afaceri Felix Stroe, fost viceprimar al lui Mazăre. Compania care deservea doar orașul Constanța se duce buluc, cu PSD în spate, și concesionează de la toate primăriile din județ serviciul de apă. Prin decizie politică impusă de baronetul din Casa Nicușor Constantinescu, constănțenii devin abonați RAJA. Prețurile la apă explodează, Felix Stroe mărginindu-se o vreme la a tăia facturi și a încasa mălai fără să miște un deget. Viziunea europeană a baronetului constănțean și proptele PSD au transformat RAJA din regia prăfuită și falită într-o companie doldora de proiecte europene din care banii se scurg pe conducte bine stabilite în conturi private. Legal, desigur, câtă vreme DNA n-a demonstrat nimic în această speță la care toată lumea să uită ca la a 8-a minune a lumii. Controlată de un acționar difuz format din consilii locale și județene care la rândul lor sunt controlate politic, RAJA dictează prețul apei care este aprobat de consilieri. Adică de subordonații politici ai managerului briliant de la malul mării. În prețul apei plătit de populație se regăsește o bună parte din averea lui Stroe și a  ciracilor săi. Și culmea, infrastructura pe care curge apa facturată de RAJA aparține bieților consumatori care votează de ani de zile cu gașca lui Stroe. Cum ar veni, votează ca să-l îmbogățească pe binefăcătorul lor. Așa ceva……! 

Apucăturile de pesedist ale lui Stroe sunt uşor vizibile pe internet. RAJA Constanța a atribuit în perioada 2007-2016 contracte de achiziții publice de 1,5 miliarde de lei din care numai puțin de 886 milioane lei au fost pe fonduri europene.  În martie 2010, în numai o zi, RAJA a atribuit pe mână lui Stroe contracte fără licitaţie de 600.000 de lei. Primul şi cel mai gras contract este oferit firmei Energomont SRL din Constantă, societate care lucrează la racordul utilităților în aglomerarea de case electorale ieftine a lui Radu Mazăre. Lucrarea plasată de Stroe acestei companii valora 421.955 de lei fără TVA şi viza remedierea unei avarii la un colector din Constanţa. Culmea este că RAJA a plasat lucrarea pe care putea şi era obligată s-o execute cu forţe proprii, deoarece avea utilaje şi personal calificat pentru asta. Cu toate acestea Felix Stroe a declarat public că lucrarea era “ultraspecializată şi complexă” şi că RAJA nu are specialişti de un asemenea nivel. Întrebarea vine firesc. Dacă nu poate repara un colector, cum poate RAJA exploata reţele de apă în 152 de localităţi, aşa cum se laudă? Şi cum poate derula proiecte complexe de infrastructură de sute de milioane de euro? Sau poate prin subcontractori banii se pot sifona mai uşor către buzunare private cu căptuşala roşie? Mai de grabă aşa. Cea de-a doua vrăjeală de week-end a lui Stroe s-a petrecut în buzunarele cetăţenilor din Feteşti, de unde au fost sustraşi fără licitaţie vreo 200.000 de lei din condei. De data aceasta RAJA n-a fost în stare să facă nişte împrejmuiri pentru puţuri şi a motivat procedura de atribuire după ureche prin faptul că se furaseră nişte cabluri iar avaria trebuia remediată rapid. De data aceasta clientul RAJA a fost firma Sade Global din Cernavodă. Iar astea nu sunt decât nişte glume faţă de tunurile meşteşugăreşti trase în buzunarele clienţilor lui nea Stroe.

La RAJA licitaţia e pe invers în sensul că ofertele câștigătoare sunt cele la preț maxim. Așa s-a petrecut în iunie 2009 cu ocazia licitaţiei organizate de Stroe pentru reabilitarea stației de epurare a apelor uzate din Eforie Sud. Câștigătoare a fost declarată o compania germană care a pus pe masă cea mai mare ofertă: 25.883.240 de euro. Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor a admis contestațiile depuse de doi competitori şi a obligat RAJA să reia procedurile. Ulterior presa a vorbit despre un dosar penal întocmit împotriva lui Stroe după care s-a lăsat o tăcere adîncă. Şi sugestivă. Apărarea directorului RAJA s-a concretizat într-o declaraţie lămuritoare în care Stroe afirma că a filmat procedura de deschidere a ofertelor şi că a invitat presa să asiste. Niciodată însă caietul de sarcini care cuprindea criteriile de selecţie nu a fost făcut public deşi presa l-a cerut în repetate rânduri. Concluzia este că dacă o lucrare de repraţie se poate face cu 2 lei, RAJA o face cu 4 lei. Iar banii nu provin din cele 10  milioane de dolari care înseamnă averea lui Stroe potrivit Top 300, CI DIN BUZUNARE CLIENŢILOR! Aceste practici neortodoxe prin care bănetul smuls din buzunarele cetățenilor prin prețuri excesive la apă sunt confirmate de instituții ale statului.

Într-un document intern al Agenției Naționale a Achizițiilor Publice Constanța citat de jurnalistul Stelian Negrea într-o anchetă publicată pe site-ul Vox Publica se arată: “Din studiul informațiilor publice, respective anunțurile de participare publicate în SEAP sau JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene) de către RAJA Constanța, documentațiile de atribuire, fișele de date întocmite distinct pentru fiecare procedură de achiziție publicate de asemenea în SEAP, dar și anunțurile de atribuire publicate la finalizarea procedurilor, rezultă, că la această autoritate contractantă, poate fi observat următorul comportament în ceea ce privește inițierea și desfășurarea achizițiilor publice: atribuie contracte de achiziții publice, de furnizare servicii sau lucrări, cu repetiție, unor aceeași operatori, sau asocierilor participante la proceduri din care și aceștia fac parte”. Și? Și nimic!

Apă ieftină? Nu se poate zice Stroe, care afirmă textual: “Din păcate nimeni nu vă mai poate oferi asta”! Iar dacă afirmaţia vine de la un multiminionar în dolari nu putem decât să-l credem. Cu atît mai mult cu cât în iulie 2009 preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus-Mangalia, Lucian Iftimie, susţinea că RAJA practică un adaos comercial la apă de…. 13.600%! „Este incredibil acest jaf «la drumul mare», pe care îl practică RAJA, nerespectând nicio regulă, ei umflând numai facturile. Să nu mai discutăm faptul că, de 20 de ani, în staţiuni nu s-a făcut nicio cheltuială de investiţii, cu schimbări de coloane de alimentare cu apă şi canalizare. Tot ceea ce înseamnă reparaţii şi schimbare de apometre le executam tot noi, cu toate că ei, în preţul de exploatare, au datoria să execute reparaţiile şi întreţinerea. Ei au devenit o mare firmă căpuşa, care se crede deasupra legii, mărindu-ne facturile şi agăţându-se de argumentarea unor cheltuieli şi hotărâri locale”, se menţionează într-un comunicat de presă trimis de Asociaţia Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus-Mangalia. Explicaţia dată de RAJA a fost simplă. La momentul 2009 societatea plătea anual rate aferente creditelor contractate de peste 21 de milioane de lei. La astea se adaugă lefurile babane ale mogulilor din conducerea societăţi (Stroe a declarat în 2006 venituri din salarii de peste 6100 de lei lunar, mai mult decât șeful statului la acea vreme ). Pe site-ul ziarului care a publicat această informative, un comentariu atrage atenţia asupra unor realităţi interesante:” O altă cauză a preţului mare al apei este faptul că, fiind o regie autonomă complet politizată, consumatorii, persoane juridice, care sunt membri marcanţi ai PSD, primesc reduceri substanţiale la consumul de apă potabilă plus ce se cotizează pentru filiala PSD Constanţa. De exemplu scaunele din sediul PSD au fost achiziţionate de către RAJA.”

Competenţa lui Stroe face 900.000 de euro lunar sumă care înseamnă totalul costurilor pe care constănţenii le achită pentru funcţionarea staţiei de epurare. Şi vorbim de costuri la nivelul anului 2005, când RAJA avea în exploatare 9 staţii de epurare în judeţ. Tot meseriaşii de la RAJA susţineau atunci că staţiile au fost supradimensionate şi că nici în 2015 nu se vor atinge capacităţile proiectate. Cu alte cuvinte, oamenii lui Stroe recunosc că au umflat cifrele dar o fac doar ca să justifice de ce constănțenii achită lunar grămezi de bani pentru servicii care ar putea fi şi ieftine. Avem acum şi răspunsul la axioma lui Stroe care afirma că nu ne poate garanta nimeni apă la preturi mici. În condițiile în care se fură cu vagonul, afirmația lui Stroe este perfect adevărată. Când municipalitatea achită 5 milioane de euro plus ratele unui credit de 20 de milioane de euro pentru staţii de epurare dimensionate la ochi este evident că nu putem vorbi de costuri mici. Şi cum să nu umfli proiectul la valoare când vorbim de procente din sume plecate aiurea prin conturi de partid? Este adevărat că proiectul a demarat pe vremea lui Stelian Duţu, dar la fel de adevărat este faptul că lucrăturile la stadiul de cash uniform distribuit au fost preluate de gaşca lui Nicuşor Constantinescu.

Portretul managerului la bătrânețe

În scriptele fostei Securități Felix Stroe figurează cu numele de cod Dan. Colegii de la info-sud-est.ro, care au realizat un interviu fluviu cu baronul apei potabile explică: „Nota de constatare cu nr. DI/I/2642, întocmită de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, arată că Securitatea i-a atribuit tânărului din Valea Teancului numele conspirativ ”Dan”, banal prin comparație cu numele din buletin. Conform aceleiași note ale CNSAS, „Dan” Felix Stroe a informat Securitatea cu privire la comportamentul , situația școlară și anturajul unor liceeni”. Cum în arhivele fostei Securități nu s-a găsit nici un angajament, Stroe n-a primit statutul de colaborator.  Cu sau fără legătură cu acest episod din viața sa jurnaliștii de la sursa citată dezvăluie cum a făcut managerul deceniului primul milion de dolari. Mai exact cum a reușit Felix să ia un credit de 4 milioane de dolari de la BCR în vremurile în care capitalismul românesc se înfiripa pe bază de rulmenți transportați la turci.

Succesul amețitor pe care l-a cunoscut omul de afaceri Felix Stroe după Revoluție are legătură cel mai probabil cu niște tranzacții controversate de la sfârșitul anilor 90. În acele vremuri tulburi, Felix Stroe și prietenul său Ion Dumitrache, despre care ne-a povestit cum îi administrează acum afacerile, au cumpărat 43,2% din pachetul deținut de SIF Transilvania la SC Șantierul Naval Marea Neagră SA, în valoare de aproximativ 4 milioane de dolari, credit obținut de la BCR, bancă de stat la acea vreme. În urma privatizării, SC Șantierul Naval Marea Neagră SA devine SC Holding Cape Midia Shipyard SA, societate ai căror principali acționari în prezent sunt societățile 2X1 Holding SRL, Tekno Plus SRL și Adu&Mani Consulting SRL, deținute de Felix Stroe și Ion Dumitrache”.

Ion Dumitrache, care va să zică! Păi să vedem ce-i cu Ion Dumitrache acesta, care apare în toate combinațiile cu managerul pesedist. Felix Stroe, zice Stelian Negrea în ancheta sa publicată pe Vox Publica, „a ajuns să scurgă în ultimii nouă ani prin intermediul RAJA un buget de lucrări publice de numai puțin de 1,5 miliarde de lei (circa 400 milioane euro). Geomarco Construct SRL a câștigat singură sau în consorțiu, conform site-ul www.spend.ro numai puțin de 23 de contracte în valoare de 200 milioane de lei atribuite de RAJA în perioada 2007-2016 atât pe fonduri publice guvernamentale dar și din fonduri europene. Unicul asociat al acestuia este în prezent Mârcoșanu Silviu, administratorul hotelului Bavaria Blu din Mamaia deținut de prietenul și partenerul de afaceri al lui Felix Stroe în numai puțin de 17 companii, Dumitrache Ion”.

Felix Stroe a fost audiat în dosarul lui Cătălin Voicu. Motivul pentru care expertul în apă scumpă a dar extemporal în faţa procurorilor are legătură cu bunele practici ale RAJA Constanţa în atribuirea lucrărilor. Din faptul că Felix e liber deducem că nici DNA-ul nu mai e ce a fost. În rest, nimeni n-a avut curiozitatea să sape după contractele pe care amicii lui Stroe le primesc de la RAJA cu o generozitate aproape penală.

Potrivit TOP 300 averea lui Felix Stroe era estimată la 10 milioane de dolari. Afacerile lui sunt gestionate de unul dintre cele mai mari holding-uri din Constanţa, 2×1 Holding, care reuneşte 10 firme. Mai deţine acţiuni la o companie de taxiuri şi la un hotel. În plan politic, Stroe este membru PSD din 2000 şi a deţinut funcţia de primar al Constanţei în perioada 2000-2003. Din iunie 2015 este președintele PSD Constanța.

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 9 (1208) – 13 iunie-26 iunie 2016

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare