HomeSocialD'ale cetateanuluiEcce Homo, nema Sapiens

Ecce Homo, nema Sapiens

Nu știu ce ați reținut voi din întâmplările lui Gulliver, dar nici nu mă interesează. Glumesc sau poate că nu. Eu am rămas marcat de imaginea candidaților la demnitariat care făceau acrobații pentru a-și impresiona electoratul Liliputan. Johnatan Swift a publicat fițuica respectivă pe la 1726, adică înainte de hotarul Epocii Moderne.

Swift nu a fost un vizionar, dar a fost un om atent. La noi la matematici, când rămâneai mirat la tablă ca studentul la ecuații, unii profesori te ironizau: "dă-te mai în spate ca să vezi mai bine". Te mai dădeai un pas în spate, în general nu ți se dezvolta brusc inteligența și nici cunoștințele nu se umflau ca tărâța în punkiști. Câteodată însă parcă se clarificau treburi, un biet detaliu îți aducea din cer un 5. Să te crezi buricul plin de scame al spațiului e una, dar e ridicol să ai impresia că ești vreun soi de culmea evoluției prin asociere cu telefonul pe care îl butonezi, și care, fie vorba între voi, poate fi folosit și de copii mici, pentru că e făcut să fie utilizabil de către ființe cu dotări intelectuale minime, nu pentru că ar fi ei geniali din naștere. Profunzimea înseamnă ansamblu.

Nu cred că e necesară vreo capacitate analitică pentru a înțelege câte ceva în plus față de ceea ce ne ia ochii. Cred că e suficient să nu ne ia vocea minții cuvântul prea des. Ar fi bine să ne intereseze să avem un dram de respiro în gânduri, ne-ar scuti de multă agitație inutilă în cap și de perle de incultură scoase prin monologuri de cârciumă. Ignoranța nu-i o vină și nici superficialitatea nu-i un păcat, chiar dacă în cercurile snobilor "culturali", aceste neînțelese cuvinte sunt un soi de numele ăluia de nenumit, ăla din Harry Potter, știți voi, ăla rău.

Poți acumula oricâte date, poți să le transformi în informație sau să le digeri până capătă iz greu și culoare incertă. Avem liber arbitru, dar opțiuni limitate. Asta cu limitarea nu ne prea convine, ei bine nu prea avem de ales. Vrem democrație, dar când suntem întrebați ce-i aia, ne repezim la dicționarul de pe net. Suntem încă atât de încuiați încât credem că a fi liber înseamnă să faci ce vrei (uneori după o scurtă pauză adăugăm cuminți: "cât timp nu încalci libertatea altuia", ca niște copii la controlul unghiuțelor). Uneori ajungem să ne enerveze câte unul și să răcnim la el "Bă! Tu pe ce lume trăiești?". Cum ar fi să te întrebi asta în oglinda aburită din baie, înainte să te speli pe dinți.

Citește și 

Dacă dracu avea roate era galben 

Răspunsuri pentru dileme vechi: Pleșu se fură, nu se învață

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare