Eliminați mediocrii și psihopații din învățământ, în loc să-i plătiți în plus

de Bogdan Stoica , 05 iulie 2016
Eliminați mediocrii și psihopații din învățământ, în loc să-i plătiți în plus

N-o să mă leg de subiectele de la evaluarea națională, deși reprezintă un subiect bun. Nu subiectele sunt problema acestui examen, chiar dacă 40.000 de părinți susțin că au fost o capcană pentru copiii care n-au ieșit din paradigma manualului. Necazul e la profesori, chiar dacă trendul general este de compătimire a „dascălilor prost plătiți”.

În primul rând, vreau să fiți de acord cu mine că în România, corpul profesoral suferă de mediocritate. Și dacă n-aveți copii va trebui să fiți de acord cu mine, măcar din considerente statistice. Avem medici proști, mecanici proști, pompieri proști, funcționari proști, politicieni proști. De ce n-ar fi și învățători și profesori proști? Cum ar mai lua atât de mulți dintre ei note de 3, 4 și 5 la examenele lor de definitivat, dacă n-ar fi proști?

Îndrăznesc să spun că ponderea dascălilor nepregătiți este mai mare decât a, să zicem, medicilor proști. Și știți de ce? Pentru că n-au unde să plece în lume, cu meseria lor. N-au variante. Dacă un mecanic prost este eliminat de la un service și pleacă în lume, găsește de muncă măcar ca ajutor de mecanic. Un profesor nu poate preda cu ușurință în alte state. Au plecat doctori, ingineri, programatori, nu neapărat foarte buni… Profesorii nu sunt căutați în lume, așa că rămân aici, pe capul copiilor noștri.

În al doilea rând, vorbim de oameni care au creat un sistem de relații similar cu cele din magistratură, politică, administrație. Ți-l trec pe dobitoc la fizică daca mi-o treci pe obraznică la chimie, accept transferul lui X dacă mi-l aranjezi pe Y la școala aia, nu zic nimic de cât de proaste sunt dotările de laborator cumpărate dacă mă susții să ajung director-adjunct sunt chestii banale, care se întâmplă tot timpul, în toate școlile și liceele din România. Că ne place sau nu, corpul profesoral din România este corupt pe verticală și orizontală, de la București până în ultimul cătun, și maschează tone de incompetență.

La capitolul ăsta, cel mai trist și nociv lucru pe care îl fac profesorii este compromisul legat de programa școlară. Manualele sunt pline de lecții greșite, de tâmpenii sinistre, de lucruri nefuncționale sau explicate sumar, de probleme de a cincea tipărite în manuale de a treia. Dacă ar exista o voce a profesorilor, care să valideze manualele din perspectiva celor care lucrează efectiv cu ele, copiii noștri ar veni mai bine pregătiți de la școală.

În al treilea rând, e vorba de modul în care statul român ignoră pur și simplu starea psihică a învățătorilor și profesorilor. Tot insist, de ani de zile, ca educatorii să dea anual o evaluare psihică. Să scăpăm, astfel, de profesorii psihopați, de pedofilii latenți, de oamenii atât de nefericiți în viața de zi cu zi încât fac viața un iad unor copiii nevinovați. Aici este, de fapt, principal problemă a învățământului. Cât timp niște oameni vor urla la copiii noștri niște chestii scrise prost în niște manuale făcute aiurea, nu avem nici o șansă să producem o generație de oameni educați.

Plătiți-i bine pe profesori, așadar. Dar nu pe toți. Nu văd de ce ar primi aceeași mărire meschină și profesorul implicat, empatic și deștept, dar și profesorul înăcrit, cu probleme psihice, care urăște copiii care nu știu de zece. Selectați-i și dați-le mai mult celor mai buni și puțin sau deloc celor proști. Eu personal sunt gata să ies în stradă pentru mărirea salariului profesoarei de română a fiicei mele, dar și gata să protestez dacă profesoara ei de fizică va primi vreun leu în plus.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Titu Sandronicus

  07 iulie 2016 9:36

  "Eu personal sunt gata să ies în stradă pentru mărirea salariului profesoarei de română a fiicei mele"!! "Eu personal" este un pleonasm stimate domn! Cum e cu mediocritatea? P.S. Sunt curios daca acest comentariu o sa apara..

  raspunde comentariului
  • MD

   11 mai 2017 12:20

   Nu are nicio legatura asa zisul pleonasm cu fondul articolului. A face o mica eroare de exprimare discutabil daca a fost eroare nu inseamna mediocritate d-le Titu!Fellicitari autorului articolului

   raspunde comentariului
 • Flori

  06 iulie 2016 14:12

  Intrebare care sunt criteriile de departajare dintre un profesor bun si unul mediocru? V-as sugera sa aruncati un ochi peste o fisa de evaluare anuala cea conform careia profesorul primeste un calificativ la sfarsit de an - calificativ care, apropo, nu are nici o influenta asupra nivelului de salarizare nu veti gasi nimic care sa fie legat de progresul copilului. Niste parinti preocupatiingrijorati de viitorul copiilor lor ar face presiuni astfel incat numarul de copii dintr-o clasa sa nu depaseasca 20 chiar mai putin pentru invatamantul primar. Parintii ar trebui sa ia atitudine si atunci cand copilul lor are o frecventa buna, note bune sau foarte bune dar cu toate acestea pica un examen bine, asta art tebui sa faca si inspectoratele, dar daca parintilor nu le pasa, atunci de ce ar interesa pe altcineva? Parintii ar trebui sa se intereseze si de criteriile si modalitatile de evaluare ale copiilor un lucru care ar trebui prezentat clasei inca de la inceputul anului scolar. Si reiau, CUM se face deosebirea dintre un profesor care munceste si unul care vine doar ca sa aibe de unde sa plece?

  raspunde comentariului
 • Larisa

  05 iulie 2016 19:31

  Că ne place sau nu, corpul profesoral din România este corupt pe verticală și orizontală, - cum puteti afirma asa ceva? ati oferit mita vreunui profesor? v-a cerut mita vreun profesor! Clamatii acuzatii grave, nefondate care va descalifica profund!

  raspunde comentariului
 • Petru

  05 iulie 2016 16:09

  ,,De ce n-ar fi și învățători și profesori proști? Eu întreb de ce n-ar fi și jurnaliști proști? Bogdan Stoica, ați scris un articol mărunt, banal, care demonstrează ura pe care o aveți pentru anumite persoane ce au profesia de dascăl.

  raspunde comentariului
 • Mi

  05 iulie 2016 13:39

  FELICITARI si La MAI MARE, ca asta e CEL MAI IMPORTANT LICRU! SUPCES!

  raspunde comentariului
+