HomeSocialHai, vino iar în gara noastră mică, dar împuțită

Hai, vino iar în gara noastră mică, dar împuțită

Brașovul e un oraș frumos, doar e-n competiție directă cu Sibiul pentru postul de capitală a regiunii. Și are șanse să câștige. Arată bine, ai ce să faci în el și de unde să alegi, e bine amplasat. Dacă te parașutezi în el e minunat. Ori să aterizezi cu elicopterul. Și cu mașina putem spune că-i binișor să-i treci pancarta care te anunță că ai intrat. Cu trenul se-mpute treaba. Și nu pentru că-i CFR-ul lent, ci pentru că-i gara din Brașov o mizerie.

Nu-i un caz singular, că nu-i Gara de Nord din București un exemplu (la ce, oare, mai e Bucureștiul un exemplu?), dar am putea da ca un minimum de decență gara din Craiova, curată, organizată fără crâșme și cu un raport invers proporțional de bănci și boschetari care dorm pe ele. N-am nimic cu ei, să doarmă liniștiți că nu mă-ncurcă, dar să facă oficialitățile mai multe bănci să-ncăpem toți.

Vă doresc ca-ntr-o gară cu pasaj subteran să nu fiți nevoiți să schimbați linia, ci să vă plece trenul de la peronul 1. Suntem o țară bolnavă, plină de oameni cu pietre la rinichi. Hai, că urinezi pe pereții pasajului pot să mă chinui să-nțeleg, dar să ajungi să spargi pereții, podeaua și chiar bucăți din tavan ești clar un pericol mortal pentru orice membru MISA.

Sunt multe gări infecte-n România, dar vorbim aici de o posibilă viitoare capitală de regiune. Pentru mulți poarta spre oraș se face prin gară. Poate spațiile comerciale din gări nu sunt la mare căutare. Nu se bate H&M cu Zara să-și deschidă butic în gară, ori să-și facă Starbucks un amanet, unde-ți vinzi sufletul pentru un espresso, dar nu poți permite ca primul lucru pe care-l vede turistul în Brașov să fie o crâșmă ordinară care pute a spirt tras prin pâine, țigări din ziare și mafioți de peron. Păcănele, telefoane furate, pariuri sportive, scaune dezmembrate, pișat prin colțuri ca odorizant, suspicioși și dubioși. Înțeleg că n-o să transforme gara într-un centru cultural, cu toate că o librărie sau o bibliotecă ar schimba mult situația, dar ce licitații dubioase au loc de câștigă mereu crâșmele ordinare și buticurile cu vânzătoare expirate?

Nu-i o minune că-i mai în siguranță și decent să aștepți un tren în Ferentari decât într-o astfel de stație.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare