HomeSocialÎntr-un hal numit Halloween

Într-un hal numit Halloween

Cum nu puteam să învățăm ceva bun de la americani, am preferat să preluăm ce este mai rău de la ei: fast-food, criza financiară, tipare imposibile de frumusețe și consumismul exacerbat pe care, de fapt, noi nu ni-l permitem, dar ne atrage pentru că ne ajută să mimăm fericirea și să ne arătăm valoarea.

În această ultimă categorie intră și pseudo-sărbătorile Valentine`s Day și Halloween, una mai groaznică decât cealaltă. Culmea e că la origini nici măcar nu sunt americane. Dacă prima celebrează dragostea prin inimioare, dulcegării și alte metode care îmi provoacă diabet încă de la prima vedere, cea de-a doua mă face să mă întreb, printre altele, de ce se mai costumează unii când sunt jigodii de la natură.

Niciodată nu am reușit să înțeleg cum se împacă românul pupător de moaște cu satanismul inspirat de Halloween. Din nu știu ce motiv, creștinul renunță la o zi de evlavie pentru a se costuma de dragul necuratului și a participa la petreceri care-i vor pângări sufletul.

Mai nou, această pseudo-sărbătoare e prezentă și în școli, iar elevii primesc instrucțiuni clare cu privire la costumele și decorurile pe care trebuie să le facă. Dacă ai un plod guraliv, e cam greu să-i explici de ce nu vrei să participe la așa ceva: “Mami, noi nu cioplim dovleacul, ci îl băgăm în plăcintă”,  “Puiuțule, tu nu ai voie să porți coarne pentru că ești creștin” sau “Încearcă să fii unic și să nu urmezi tendințele degradante ale societății, căci ele îți vor anihila spiritul”. Orice discurs i-ai ține, el îți va spune că acolo vor veni companionii lui, Georgică, Ionuț, Mihăiță, dar și ceilalți colegi, iar el o să pară un prost dacă nu-l lași la serbare. Curios este că existența diavolului îi sperie pe cei mici suficient încât religia să devină materie opțională, însă Halloween-ul, deși însumează totalitatea personajelor negative care au legătură directă cu ăla rău, este promovat peste tot, incusiv în școli.

Dacă nu vă place perspectiva teologică, o să mă îndrept către ceva mai practic. De ce e nevoie de o anumită zi din an pentru a te costuma? Dacă mascarada te face fericit, de ce nu te imbraci zilnic ca un Dracula obosit de viață? Îți place să atragi atenția? De ce nu mergi la vot deghizat în zombie? Poate apari la televizor, apoi ești invitat special la DNA și ai parte de toată atenția din lume.

Dacă masculii nu sunt suficient de penibili când se costumează în monstruleți, ei devin și mai penibili când, sub clocot de hormoni, ies la agăț în noaptea de Halloween, căci atunci sălășluiesc prin cluburi tot felul de entități sexy: iepurași, profesoare, școlărițe, călugărițe sau polițiste. Mai nou, a apărut costumul de sexy Ebola nurse. Pentru că da, când te gândești la Ebola te apucă o poftă cumplită de nebunii. Ținuta cuprinde o uniformă adaptată pentru trupurile fierbinți care vor să o poarte și o mască. Normal, fața poate să fie și acoperită că oricum nu are nimeni treabă cu ea.

De asemenea, Halloween-ul este un alt motiv de care ne agățăm pentru a bea. De când românul, urmaș al dacilor, are nevoie de un motiv pentru a se îneca în alcool? Pe de altă parte, oricât ai bea, balena care te soarbe din priviri și e îmbrăcată în costum mărimea S niciodată nu va slăbi, iar vampirul care te  bate la cap nu va fi niciodată mai puțin transpirat și cu o respirație mai plăcută.

Așadar, Halloween-ul este o sărbătoare a consumismului. Consumăm bani, timp, alcool și prostie, atât că, spre bucuria unora, ultimele două sunt nelimitate.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare