Mofturi, moaște și mandale

de Cătălin Marin , 16 februarie 2016
Mofturi, moaște și mandale

Religia a devenit ,din ce observ, un cuvânt cheie preponderent revoltător. La auzul cuvântului (sau cititul) vedem cozi la moaște și grămezi de babe cu batic în cap. De parcă ortodoxismul ar fi singurul cult. Poate cel mult ne mai gândim la arabi și cruciade. Observam mirajul care a dat în brânci clasele medii, mai nou înfăptuitoare de yoga și discutători despre Nirvana.

Desigur, asta nu e o religie, asta e spiritualitate băi. Pe mine nu mă doare câtuși de puțin de câte ori te duci sau lipsești dumneata de la biserică, moschee sau sinagogă. Dacă ai pe peretele ăla pe care ții frigiderul, o poză cu Sf.Petru, Albert Einstein, mandale sau un poster cu sâni anonimi. Ce nu prea reușesc eu să discut cu mai nimeni este influența religiei asupra culturii.

Fie că ne convine sau nu, fie că ne botezăm copiii sau nu, cultura noastră e la fel de influențată de ortodoxism, pe cât e influențată cultura arabă de islamism. Rezultatele alea minunate ale europei se datorează influenței catolice. Du-te să vizitezi San Pietro și vezi toate legăturile. Anglia e altfel fiindcă acolo a avut grijă Henric al VIII-lea să fie protestantism. SUA e altfel având la bază tot protestantism. Putem observa foarte interesant impactul catolicismului în America de Sud, unde s-a amestecat cu înclinațiile aprige locale. Reforma lui Luther a schimbat fața lumii. Pe urma lui au apărut iluminismul și renașterea. Putem vedea cât de diferită este (încă) Turcia față de alte țări musulmane datorită lui Ataturk. Statul are o legătură zdravănă cu religia, o legătură care durează de secole. Noi ășta care mai citim lucruri pe ici pe colo și umblă vorba că mai și pricepem, cu greu reușim să conștientizăm că suntem foarte puțini la nivel de lume, nu de oraș sau țară. Instituția religioasă, statul, mafia, intelectualitatea, burghezimea, boierimea, prostimea sunt manifestări naturale și interdependente. Nu rabd progresismul de tip Cucuteni e la fel de primitiv pe cât epoca în care a existat.

Tradiționalismul trândav și-a dovedit istoric debilitatea și nu poate fi susținut în vremurile noastre accelerate. Minunatul cuvânt "reformă" e pe atât de abstract pe cât e de minunat la auz, dar se manifestă pe stilul revizuirii lui Farfuridi. De ce am plecat de la religie ca să ajung la reformă? Evident nu invoc al doilea Martin Luther, dar vreau să atrag atenția celor care se cred mai răsăriți și "peste lucrurile astea", că a ignora importanța religiei într-un stat e echivalent cu a ieși pe ploaie în haine de blană. Îngrijind libertatea celor mulți de a fi așa cum sunt, ne dă nouă șansa de a ne conserva privilegiile. Ia-i bețivului birtul și va intra peste tine în casă și-ți va lua ce-i place lui.

Am auzit și eu tâmpenia asta cu religiile cauze de scandal. Să facem o diferență între cauze și justificări, adică să nu fim tâmpiți. Zice frumos fratele John Lennon în "Imagine", e gingaș să visezi, dar practica ne omoară. Omenirea a creat o grămadă de cretinisme, dar totul a provenit dintr-o necesitate de moment. Cu timpul, unele "invenții" s-au perimat dar s-au transformat, așa cum Schubert s-a reformat în Skrillex. Evoluția se bazează pe arderea podurilor traversate, nu pe tăierea crăcii de sub picioare. Hai să vedem câte din lucrurile care ne revoltă, ne susțin de fapt stilul de viață. Religia e numai unul dintre ele. Consumerismul ar fi altul.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Amy Neagoe

  17 februarie 2016 19:13

  Drag domn Cătălin Marin, citesc 'Academia Cațavencu' cu extrem de mare bucurie, încă din 1ul an în care am aflat de noul său patronaj, Romîno-Francezsper să nu greșesc, fiindcă vă redau o știre de acum cîțiva ani. Mărturisesc că imensa majoritate a articolelor acestui săptămînal Romînesc, îmi produce de ani de zile o bucurie majoră, în timp ce cultura pe care dvs. mi-o dovediți personal, în acest articol al dumneavoastră despre raportul direct între inteligență nativă-sensibilitate nativă numită 'bun simț'-cultură-și educație a co-naționalilor și a străinilor în același timp, este lăudabilă. Și îmi amintește totodată, de prestația superbă de astăzi în Parlament, a domnului Premier și Europarlamentar Dacian Cioloș, vis-

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  16 februarie 2016 8:42

  Partener firma internationala caut colaboratorii pentru a deveni parteneri intr-o afacere de succes cu castiguri garantate din prima luna, castigurile sunt nelimitate in functie de acitivitatea desfasurata. Cerinte-spirit de echipa-cunostinte minime operare calculator word, navigare internet-deschis spre nou si spre autodezvoltare-persoana pozitiva increzatoare in fortele propii-experinta si varsta nu conteaza in aceasta afacereSe ofera - perspectiva afirmarii intr-un domeniu dinamic si modern- posibilitatea de ascensiune profesionala- venit motivant pe masura realizarilor.Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
+