HomeSocialNoi vrem evaziune, dar nu pentru căței

Noi vrem evaziune, dar nu pentru căței

Judecând după declarațiile bătăioase și acțiunile în forță săvârșite, de o săptămână încoace, de ANAF, ai fi tentat să spui că inspectorii Fiscului au dat iama în borcanul cu Viagra și acuma nu mai știu pe cine să-și potolească erecția, așa că ard, eufemistic vorbind, tot ce prind. Ar arde ei și bunăciuni, mai un ministru, mai un primar, mai un miliardar din Top 300, dar ăștia sunt poame rare, la care inspectorii ANAF nici nu ridică ochii.

Ei se mulțumesc să-i ardă pe micii întreprinzători, pe alde nea Jean, patronul de butic care n-a dat rest corect la o ciungă, pe nea Dorel, spălătorul-auto, care a primit 10 lei bacșiș după ce a stat toată iarna cu picioarele în apă rece și nu a vărsat din ei ceva și la stat, pe tanti Leana, casiera nefericită, care, pentru că o înșală Gigel cu Mimi de la 2, s-a zăpăcit și a trecut în casă cu 2 lei mai puțin decât a încasat, pe țața Vica, bătrânica din Gostinari care a comis o groaznică evaziune fiscală în valoare de 5 lei, vânzând în piață, fără autorizație și fără să dea bani la buget, urzici culese de pe marginea drumului.

Cu ăștia, ANAF e nemilos. Ba încă, atunci când i s-a reproșat că oamenii lui săvârșesc abuzuri și excese de zel, șeful ANAF, Gelu Diaconu, s-a rățoit la presă, spunând că și ăștia micii, buticarii și micii comercianți, trebuie pedepsiți fără milă, că fac evaziune de sute de milioane de lei. Despre marii evazioniști, domnul Diaconu n-a suflat o vorbuliță, de parcă nici n-ar exista. Pentru el, evaziune înseamnă cei 2 lei care au ieșit în plus la un control sau 1,5 lei – plicul de ketchup la care șaormarul a pierdut, nefericitul, bonul fiscal. Iar pedeapsa nu poate fi decât pe măsură: nu amendă, nu avertisment, că o fi greșit omul, ci direct închiderea firmei. Până și criminalii în serie au dreptul la reabilitare în România. Buticarii nu-l au, pentru că domnul Diaconu, acest Robespierre de Dâmbovița, e nemilos în privința evaziunii și a matrapazlâcurilor.

Cum sătulul nu crede la ăl flămând, nici dl Diaconu, un aparatcik care a lucrat o viață întreagă la stat, n-are milă pentru sectorul privat. Pe care-l strânge de gât cum știe el mai bine. Ce înțelegere poți să găsești tu, amărât patron de vulcanizare, care abia-ți câștigi traiul zilnic și încerci să mai dai de mâncare și la alți patru-cinci amărâți, la un domn ca Diaconu, care a fost toată viața lui adăpat la țâța lăptoasă a bugetului? Dacă ne uităm în biografia lui, vedem că Diaconu s-a născut să fie director. A fost director la Vămi, la ROMSILVA, la EXIMBANK, adică la tot atâtea instituții unde, dacă ne luăm după rechizitoriile procurorilor, s-a furat, în 25 ani, cu toptanul. Să lucrezi cot la cot cu vameși, bancheri, pădurari care au băgat mâna până la umăr și-au ajuns la tubulatură, dar tu să rămâi imaculat ca un mielușel e o performanță uluitoare. Bravo, domnule Diaconu, sunteți cel mai cinstit și mai incoruptibil funcționar român în viață!

Dar și mai cinstit ar fi să dați iama, cu inspectorii ăia virili din dotare, și printre marii evazioniști. Dacă nu știți adresele, vă dau eu câteva, așa, de deschidere. Ia mergeți puțin pe la frații Negoiță și întrebați-i când au de gând să plătească zecile alea de milioane de euro datorie la buget? Că inspectorii ANAF aleargă săracii un an întreg să dea amenzi la buticari și tot nu strâng atâția bani de pe pielea lor cât ar strânge de la Robert Negoiță într-o zi, dacă ar vrea. Cum la fel, dacă ar vrea, i-ar pune odată poprire pe bunuri și lui Dan Voiculescu, că se-mplinește anul și tot nu s-au recuperat ăia 60 de milioane de euro (270 milioane lei) pe care trebuia să ni-i dea înapoi.

Și-n timpul ăsta, inspectorii ANAF se laudă că au încasat în martie, de când a început epurarea micilor patroni, uluitoarea sumă de 3,8 milioane de lei, închizând zeci de firme. Cât înseamnă 3,8 milioane de lei din 270 de milioane de lei, vă las să calculați singuri. Cât înseamnă zeci de firme închise într-o lună pentru o economie ca a României o să vedem la final de an, deși mă tem că prejudiciul real e incalculabil.

Și vă mai dau un pont, domnule Diaconu, pentru că numele dvs are rezonanțe religioase și tocmai mi-am amintit cine e cel mai mare evazionist din România: BOR. Așa cum vă trimiteți inspectorii sub acoperire prin restaurante, să-i popească, precum Lăpușneanu, pe patronii care nu dau bon fiscal la chiflă, trimiteți-i și prin biserici, să vadă câți bani încasează PF Daniel & Brothers pe nunți, botezuri, înmormântări, tăieri de moț, ruperi de turtă, sfințiri de bujii și scoateri de draci din fanii Sepultura, fără să verse un firfiric la buget. Așa că, domnu Diaconu, popim și noi mai cu talent?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare