HomeSocialEt si cetera socialaPatefonul 3.0. Cine aruncă primul cu piatra?

Patefonul 3.0. Cine aruncă primul cu piatra?

De câteva săptămâni încoace, Politia Română a reluat operațiunile cu fanfară împotriva pirateriei de pe internet. Ca să fim realmente sinceri, nu știu dacă se cheamă tot Gramofonul, așa cum a fost intitulată gen prima operațiune pe vremuri. Poate azi îi zic Patefonul sau Pick-up Prăduitorul, că tot CD-urile seamănă cu plăcile de vinil, muzica este printre cele mai furate chestii de pe net, polițiștii nu reușesc deloc să fie originali iar metodele lor de investigaţie rămân contemporane doar cu Alimănescu și alţi mari oameni ai legii din perioada interbelică. În plus, la drept vorbind, Operațiunea   MP3   Player/Walkman/ Smartphoneul/Radiocasetofonul ar suna și mai penibil!

Un alt lucru pe care nu-l înțelegem este cum s-a ajuns la termenul de piraterie. Din ce am văzut în Pirații din Caraibe, pirații prăduiau nave pentru că aveau încărcătură bogată, pentru a face rost de sclavi sau prăduiau porturi mici pentru propriul câștig. Pirații digitali sunt, cel mult, un fel de haiduci de tip Robin Hood. Există o întreagă comunitate în care ăștia se întrec în crackuială. Gen care sparge primul o protecție, care scoate primul la interval, în 2016, filmul din 2017 al lui Mungiu sau, în august, albumul cu concertul de Crăciun al lui Fane Bănică.Și fac lucrul ăsta pentru că pot, nu pentru bani. Îl fac ca să arate tuturor cât de buni sunt ei în computere. Și ce rele sunt megacorporațiile care scot prostiile astea.

La noi nu există puțini astfel de haiduci. În schimb, România are mulți consumatori de haiduceală. Pentru că filmele, jocurile și muzica sunt obscen de scumpe la noi. Iar românul mai bine își ia haine obscen de scumpe din mall sau se sparge-n figuri la un restaurant de fiţe decât să cumpere cultură. Așa că, perfect legal, nimic de zis, haideți să le facem dosare tuturor celor care au descărcat un pornache, niște albume de muzică, câteva zeci de filme, în rare cazuri o duzină de cărți, haideți să populăm cu ei aceleași Parchete și Tribunale în care cei care au devalizat un oraș, un județ sau o țară intră cu cătușe la mâini și ies cu controlul judiciar ori cu pronunțarea întru suspendare în buzunar.

Mingea e la polițiști și la magistrați. Iar dacă ne arătați un singur procuror sau judecător care, într-un moment al vieții sale, nu s-a jucat cu butonul de download pe torrente, noi ne punem mâinile pe plitele procesoarelor după ce ne scriem, o noapte întreagă, autocritica în Photoshop!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare