Regele a murit, trăiască dudele!

de Spartakus , 11 august 2015
Nicolae, un prinţ prea slab pentru o Dudă atât de tare

Ţinut în geam de principesa şi consortul cam cum o ţinea Bulă pe bunică-sa, când voia să-i încaseze pensia, Regele Mihai e mut ca o lebădă. Nu că-n restul vieţii ar fi fost vreun vorbăreţ, dar de la o vreme tace parcă mai mult şi ca Iohannis, făcându-te să te întrebi de ce-o fi dat boala muţeniei prin nemţii noştri. Mai grav e că Regele tace şi când ar trebui să vorbească, lăsându-i pe alţii să vorbească pentru el. Pentru că e clar că Mihai I nu mai e decât o semnătură frumos caligrafiată în acte, dincolo de care rânjesc chipurile histrionice a tot felul de dude aciuate pe lângă Casa Regală.

Dar, până mai deunăzi, tot mai aveam o speranţă că Mihai nu va face greşeala lui tătâne-său, lăsându-se condus de camarilă. Astăzi, speranţa mi s-a spulberat. Mânat de la spate de alţii, Mihai l-a scos din cărţi pe singurul lui nepot, Nicolae, adică pe unicul fir care-l mai ţinea conectat la realităţile mileniului III. Dacă mai era vreo speranţă că monarhia se va mai putea întoarce cândva în România, aceea era Nicolae, pentru că puştiul are în el mai multă charismă decât toată hoarda lui de mătuşi la un loc – pe Duda nici nu-l pun la socoteală, ăla n-ar fi simpatic nici dacă s-ar împiedica pe scenă, în timp ce duce o tavă într-un spectacol la Teatrul de Comedie. Nicolae era exact ce-i trebuia Casei Regale ca să dobândească simpatia tinerelor generaţii. El era prinţ doar cu numele, în rest fiind un tânăr ca oricare altul – cum, de altfel, sunt şi junii prinţi din alte familii regale europene care n-au rămas încremenite în Evul Mediu. Lui îi place să se dea cu bicicleta, e ecologist convins şi, când nu adună peturi să le recicleze, strânge cărţi să le doneze copiilor sărmani. Un hipster cu coroană, s-ar putea spune, dar un hipster care atrăgea spre Casa Regală multe simpatii juvenile.

De ce a renunţat regele la Nicolae? O fi zis copilul ceva, o fi făcut ceva (ca să-l citez pe Băsescu), dar ce anume? Oficial, conform comunicatului Casei Regale, nu s-ar fi ridicat la înălţimea valorilor morale ale familiei regale. Adică, ori a organizat lupte de pitbulli, ori a avut vreo relaţie nepotrivită, cu cine ştie ce duduiţă, o fi aflat tac-so-mare de la unchiul ciripitor Duda şi atât i-a fost prichindelului. Dar stai aşa, că relaţii nepotrivite a avut şi mătuşica lui, Sofia, care s-a măritat cu un impostor şi acum e bine mersi, pe poziţia a patra la succesiune. Ca să nu mai vorbesc că însăşi Principesa Margareta, urmaşa regelui, s-a giugulit în tinereţe cu nimeni altul decât fostul premier britanic Gordon Brown. Pe ea de ce n-a exclus-o ilustrul tătic de la succesiune, că n-am văzut-o jucând cearşaful cu englezoiul, în direct şi la oră de vârf, la BBC? Adică astea au voie să curvăsărească, iar nepoţelul nu? De ce Regele e pentru Iri&Margot mumă, iar pentru Nicu ciumă?

Şi, dacă vorbim de principii şi valori morale, staţi aşa, onorabililor, că l-am prins pe cetăţeanul Mihai de Hohenzollern cu unele şi mai boacăne. Păi cine a călcat, Maiestate, în picioare valorile morale şi tradiţia, renunţând la legea salică, doar ca s-o proţăpească pe Margot în fruntea bucatelor, cu tot cu Duda din dotare? Cine şi-a bătut, Măria Ta, joc de datină şi de obicei, când, os regal fiind, nu şi-a înfrânat pohta inimii, ci şi-a pus pirostriile cu neam românesc, de securist de omenie? Ai uitat că bunicul matale, Ferdinand Întregitorul, şi-a călcat pe inimă şi s-a căsătorit cu o englezoaică, deşi iubea o româncă, doar ca să nu încalce tradiţia? Ai uitat că “aiasta nu se poate, Maiestate"? Ei, uite că pentru duda Margaretei s-a putut. Şi acum veniţi şi-i scoateţi ochii lu’ ăsta micu’, că n-a respectat “principiile morale”? Dar voi le-aţi respectat, caiafelor? Acum veniţi şi-i bateţi obrazul, dar voi ce principii morale aţi urmat când aţi bătut laba cu criminalul Iliescu şi cu banditul Năstase?

Poate că Mihai I o să prindă suta de ani. Să fie sănătos, la mai mulţi. Dar, pentru mine, el a murit pe 1 august, când a decis să curme, cu sau fără bună ştiinţă, viitorul monarhiei. De acum, monarhia în care am crezut nu va mai fi decât o adunătură de dude hulpave, total desprinse de realitate. Şi păcat că nu mai există Securitatea, fiindcă ar fi avut ocazia să-şi pună pe blazon – că tot e azi la modă – însemnul “Furnizor oficial de gineri al Casei Regale”.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • ohasyuvi

  12 septembrie 2017 19:06

  unwofbu-a.anchor.com URL=httpunwofbu-u.comunwofbu-u.anchor.comURL httpunwofbu-t.com httpunwofbu-t.com httpunwofbu-t.com httpunwofbu-t.com httpunwofbu-t.com httpunwofbu-t.com httpunwofbu-t.com httpunwofbu-t.com uuwoqi

  raspunde comentariului
 • emuqeveki

  12 septembrie 2017 19:06

  omihavok-a.anchor.com URL=httpomihavok-u.comomihavok-u.anchor.comURL httpomihavok-t.com httpomihavok-t.com httpomihavok-t.com httpomihavok-t.com httpomihavok-t.com httpomihavok-t.com httpomihavok-t.com httpomihavok-t.com anagyos

  raspunde comentariului
 • owotej

  12 septembrie 2017 19:06

  ezofoev-a.anchor.com URL=httpezofoev-u.comezofoev-u.anchor.comURL httpezofoev-t.com httpezofoev-t.com httpezofoev-t.com httpezofoev-t.com httpezofoev-t.com httpezofoev-t.com httpezofoev-t.com httpezofoev-t.com ehavelan

  raspunde comentariului
 • adi

  11 august 2015 19:38

  Domnule, credeam ca esti om serios. Tocmai intriga asta recenta ar trebui sa-ti dea de gandit ca nu monarhia e solutia in general. Si nici macar nu e vreo miza, sa fim seriosi. Dar sa mai fie. Ce-ar face, s-ar otravi cu arsenic unii pe altii, cum le sta bine unor regi? Daca super-exceptionalul asta de Nicolas numele lui real ar avea niste copilasi zarghiti precum matusa sa Irina?

  raspunde comentariului
+