Rele bune

de Monica Alexandru , 07 aprilie 2013

 

În vremurile astea e imposibil să mai deschidem televizorul sau vreun ziar fără să aflăm că stilul nostru de viaţă e complet greşit şi că toate lucrurile alea delicioase şi grase pe care le mâncam ne vor duce galopant la pierzanie. Ultimul lucru pe care-l vreau e să complic şi mai tare lucrurile sau să adâncesc şi mai rău depresia de dinaintea zilei de luni, aşa că fiţi pe pace, ăsta nu-i unul dintre articolele alea. Dimpotrivă, am veşti bune care ne vor ajuta să vedem dincolo de vremea mohorâtă de afară, direct în curcubeul din viaţa noastră.

Dacă bem cafea în loc de apă, nu-i niciun bai, aşa cum ne tot ameninţau tot felul de doctori răutăcioşi. Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt, din Nashville, spun că putem bea oricâtă cafea ne pofteşte inima. Cică organismul absoarbe exact aceeaşi cantitate de lichid, fie că-i vorba de apă, ceai sau cafea, aşa că n-are sens să ne torturăm cu apă plată de vreme ce, oricum, organismul nostru nu pare să aprecieze efortul. Eu, una, nu găsesc niciun motiv pentru care n-am înlocui cafeaua cu alcoolul, eventual să punem coniac în cafea, aşa cum făceau bunicile cândva, doar că schimbăm proporţiile. Am fi cu toţii mult mai relaxaţi şi mai joviali, dar în aceeaşi măsură de hidrataţi .
Cercetătorii de la Virginia Commonwealth University au demonstrat că persoanele care mănâncă la sfârşitul micului dejun câte o gogoaşă sau un croissant ori o prăjiturică slăbesc de trei ori mai mult decât cei care sunt loiali doar cerealelor integrale neîndulcite. Potrivit specialiştilor americani, un mic dejun care se încheie cu ceva dulce face creierul să producă mai multă serotonină. „Serotonina taie senzaţia de foame, reduce la jumătate pofta de a consuma carbohidraţi şi sporeşte viteza de ardere a caloriilor cu 25%”, explică dr. Daniela Jacubowicz, coordonatoarea studiului. Doamna are, probabil, dificultăţi cu dietele-minune şi încearcă să iasă avantajos din situaţie trăgând croissantul pe spuza ei… Oricum, tare îmi sunt  simpatici cercetătorii de la Virginia Commonwealth University. Sunt curioasă de un lucru, like-urile pe care le-am da pe pagina lor de Facebook, eu şi colegele excluse de la alchimia apei plate cu lămâie, i-ar ajuta să intre în cursa pentru premiul Nobel? Concomitent pentru ştiinţa şi pace…
Aproximativ 75% dintre persoane amână, câteodată, sarcinile programate în agendă, cel puţin aşa reiese dintr-un sondaj realizat la Universitatea din Calgary, Canada. Iar asta face bine sănătăţii, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Medicină din Hamburg, Germania. Pauzele în care te joci Candy Crush, citeşti şi trimiţi un e-mail cu 7 ani de ghinion pentru cine nu-l trimite mai departe, pui o poză deocheată pe Facebook sau te uiţi la Suleyman Magnificul ajută corpul să se destreseze şi previn apariţia durerilor de orice fel. Specialiştii germani recomandă între activităţi pauzele de scurtă durată (8 minute), adică exact cât durează pauzele de publicitate. Din câte am văzut eu, toţi fanii serialului turcesc sunt indivizi extrem de fericiţi şi liniştiţi, deci nu văd de ce n-ar avea şi canadienii dreptate.
Studii realizate la Universitatea Linda Loma din California arată că socializarea, chiar şi prin trimiterea de SMS-uri, ajută la păstrarea bunei dispoziţii şi la reducerea riscului de a intra în depresie. Socializarea, sub toate formele ei, duce la sporirea producţiei de serotonină şi dopamină, hormoni antidrepresivi. Mai trebuie doar să ne convingem şi şefii de asta. Sunt unii care susţin că socializarea excesivă afectează productivitatea în muncă. Aiurea, ce credeţi că a declanşat depresia?!
Să încheiem în stilul nostru, c-un proverb românesc care sună cam aşa „rău mâncai, bine mă săturai; nici nu fuse, nici n-ajunse; dacă mai era tot nu strica”. Că n-om avea noi bani de studii pretenţioase şi costisitoare, dar nici n-avem nevoie câtă vreme avem înţelepciunea strămoşească şi ştim să citim ceasul după cum înfigem sapa în pământ, în mijlocul unei zile de vară.
Exclusiv Online
Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+