HomeSocialRevista Tresei: Prima șpagă e mai grea. Și-am încălecat...

Revista Tresei: Prima șpagă e mai grea. Și-am încălecat pe-o șa

Să fii om în România înseamnă să ții spatele colegilor, să întorci servicii chiar dacă acest lucru înseamnă să ocolești legea, să pui o vorbă bună la amicii tăi sus-puși, să intervii pe lângă ei să închidă ochii la rigorile legii, să rezolve să nu stai la coadă, să fii servit cum trebuie șamd. O vorbă bună pentru un prieten cu toții am pus – aici intervine și birocrația excesivă din sistem și mentalitatea de satrapi a celor din spatele ghișeelor care, în marea lor majoritate, s-au obișnuit să-și trateze slujba ca pe o feudă de unde își încasează propriile taxe și impozite de la cetățean. Revenind la ce înseamnă “sunt om cu tine, fii om cu mine”, cu atât mai grave sunt încălecările legii pentru cei care operează cu legea și care este de presupus că modelează destine – ce valoare mai au sentințele unui astfel de judecător? Prima șpagă e mai grea, pentru restul există întotdeauna o consolare morală: toți iau.

* Ce aflăm noi zilele acestea de la Asociația Magistraților din România? Aflăm că generalul SRI Dumbravă, ca unui specialist care este i-a vorbit gura fără de proprietatea gândirii și, crezând că face un spirit de amenințare a zis numai adevăruri atunci când a declarat că „SRI își păstrează interesul în cauzele penale și îi urmărește pe magistrați până la soluționarea definitivă a dosarelor”. Adicătelea SRI se bagă unde nu are atribuții legale și mai și sare peste lege dacă i se pare că legea sună bine numai după cum le sună bine șefilor săi (sau cam așa ceva). Căci vine Viorica Costiniu, președintele de onoare al Asociației Magistraților din România, și afirmă răspicat (să sune clar în cască) că majoritatea magistraților aflați în “câmpul tactic” al SRI au semnat angajamente că vor soluționa dosare pe documente secrete. Deci, în cauzele penale în care există documente secrete provenite de la serviciile de informații, magistrații au fost obligați să semneze angajamente secrete, potrivit cărora vor judeca pe baza documentelor clasificate, cu obligația de a nu le arata inculpatilor și nici avocaților acestora. Să derulăm banda și să ascultăm, împreună, ce zice, cu subiect și predicat, Viorica Costiniu: “Angajamentele s-au semnat. Toată magistratura română… sunt puțini care n-au semnat”. Să fie foarte clar: nimic democratic sau în interesul democrației nu se ascunde în spatele unei asemenea metode de lucru. Prin asemenea metode, dreptul la apărare este încălcat flagrant în România, câtă vreme există situații în care verdictele de condamnare/achitare se dau pe probe la care apărarea și acuzații nu au acces – nici măcar nu au habar că ar exista. Deci, dacă eu îl supăr pe un „Geimsbond” de la SRI și ăla se hotărăște să-mi plaseze un dosar în care, în interesul legii și al statului român, îmi fabrică ceva atât de secret încât până și judecătorul trebuie să se sinucidă după ce trage cu ochiul la respectiva probă, este că sunt gata de executat orice pedeapsă (vinovat, nevinovat) hotărăște din cască respectivul „ochio-timpanist”?

* Acuma ca să nu lăsăm povestea zisă decât dintr-o singură înregistrare, să ne aducem aminte faptul că preşedintele Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Florin Costiniu, s-a prezentat, într-o dimineaţă de joi a anului 2009 (era decembrie și cam frig), la sediul DNA, pentru a oferi lămuriri în dosarul în care senatorul PSD Cătălin Voicu era acuzat de trafic de influenţă (care Voicu a și încasat niște ani pe tubulatură). Despre Florin Costiniu știm că este soţul judecătorului Viorica Costiniu, pe atunci doar membru onorific al Asociaţiei Magistraţilor din România. Preşedintele Secţiei civile a instanţei supreme a fost întrebat dacă îi cunoaşte pe oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu. Răspunsul a fost negativ. Iar în legătură cu senatorul PSD Cătălin Voicu, Costiniu a arătat că îl cunoşte și cam atât. Cu toate acestea, respectabilul soț al respectabilei doamne a cam fost condamnat la patru ani închisoare cu suspendare şi 9 ani termen de încercare. Iar AMR ne mai dă o colecție de magistrați ajunși în situații jenante față de doamna cu ochii legați pe care zice-se că ar apăra-o, ca judecatoarele Georgeta Barbălată, Maria David, Gabriela Bârsan, Iuliana Puşoiu – învinuite, plus alţi magistraţi care au fost chemaţi ca martori în dosare, dar care s-au speriat să nu devina învinuiţi şi s-au pensionat. Adicătelea Lidia Bărbulescu, Anton Pandrea, Nicu Jidovu, Cristian Jipa şi alţi câţiva, tot de la Înalta Curte. Plus mulţi magistrați, procurori şi judecători de la instanţe superioare, precum gruparea Gabrielei Ghiţă, adjunct al procurorului general al României, implicată în dosarul promovarilor în magistratură pe criterii clientelare, sau a procurorului George Bălan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii și a consilierului său, Marcel Sânpetru, precum și reţeaua Antonelei Costache și a Vioricăi Dinu de la Tribunalul Bucureşti, implicate în așa numitul dosar al "șpăgarelor" (le știți, sunt alea care vorbeau în lift crezând că numai acolo nu le poate înregistra nimeni).

* Așa că doamna Costiniu n-a păstrat o relație prea minunată cu DNA și șeful acesteia (după cum tocmai indirect a afirmat) SRI. Drept dovadă, împreună cu AMR l-au tot acționat în judecată pe Traian Băsescu și pe Daniel Morar pe motiv că în cazul fostului șef al DNA nu s-a îndeplinit criteriul de legalitate privind înalta competență. Iar la începutul acestui an mass media titra cum a copitat anticorupția din România reîntorcând la DNA dosarul de corupție a fostului președinte al CJ Mehedinți, Adrian Duicu. Cică “pentru completarea probelor”. Asta însemnând, de fapt, că restul probelor (interceptări, ascultări, interpelări, mă rog, tot ceea ce face SRI atunci când te face) au cam fost anulate.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare