Să sărbătorim Ziua Națională. Cu forța!

de Mihai Cernea , 15 aprilie 2014

Mircea Dușa nu pare să aibă prea multe de făcut zilele astea, deși în Ucraina e o criză politico-militară de toată isprava și militarii români sunt cât pe ce să fie nevoiți să tragă cu cornete de hârtie în inamici la ce buget amărât au. Astea nu-s probleme pentru Ministrul Apărării. El are treburi mai importante, gen propuneri tembele de lege în Parlament. E clar că, pentru Dușa, cea mai presantă dificultate cu care se confruntă e că românii nu-și sărbătoresc Ziua Națională cum trebuie!

Cum reacționează un ministru al guvernului Ponta când universul, planeta sau poporul i se împotrivește? Păi, dă o lege abuzivă și autoritară care să pună ordine-n lume. Inițiativa lui Dușa (care tocmai ce a trecut de Senat, apropo) presupune obligația fiecărui oraș din România să aibă o stradă denumită „1 Decembrie 1918”. Mai mult, fiecare urbe mioritică va trebui cum necum să organizeze niște manifestații ceva de Ziua Națională și, dacă vrea, chiar o paradă militară. De ce să-i faci pe români să se bucure de 1 decembrie construind un stat de drept solid, cu o economie puternică când poți să urmezi calea mult mai simplă de a-i obliga să fie patrioți prin lege, no?

Eu, sincer, dacă aș fi primar în Fieni sau în alt oraș mic din țară, aș cere, de-al dracului, parada aia militară, care să fie finanțată din bugetul minuscul de apărare al țării noastre. Dacă tot ne batem joc de militari în halul ăsta, să o facem până la capăt. Ce sens are să aperi granițele țării, dacă poți să defilezi în Victoria pe bani publici?

Oricum, există și alte sărbători care nu-s celebrate cum trebuie de români și poate ar merita mai multă atenție. Câteva exemple: Unirea zice-se „mică”, ziua de naștere a lui Ion Iliescu și chiar, că tot suntem în temă, Săptămâna Mare. Pentru Unirea principatelor aș vrea să văd o lege care să ne forțeze pe toți, indiferent de sex, să purtăm mustăți de Cuza  pe 24 ianuarie. Pe 3 martie, de ziua părintelui fondator al capitalismului de cumetrie, ar fi mișto ca pesedeii să ne oblige să participăm la serbări de stadion: care alegorice cu baloane enorme pe care să stea rânjetul lui Moș Miner, dansuri populare pe „Ionel, Ionelule” și amenzi serioase pentru cetățenii care nu zâmbesc pișicher pe tot parcursul zilei. În cazul Săptămânii Mari am o idee care sigur ar fi pe placul guvernanților: post negru obligatoriu pentru toată populația, dar cu cerința de a cumpăra și găti mâncare ca de-obicei, doar că ai voie „decât” să te uiți la ea și să te gândești la păcatele tale.

Când vine vorba de nume de străzi, e clar că sunt mulți alți eroi naționali și evenimente importante care merită o astfel de onoare - dă-o în mă-sa de autonomie locală, trebuie respectate figurile importante ale patriei! Imaginați-vă următoarele denumiri (mai ales dacă sunteți șoferi de taxi): strada „Războiul Daco-Roman din 105”, strada „Crin George Laurențiu Antonescu”, strada „Toate femeile lui Ștefan Cel Mare și Sfânt”, strada „Eliberea României din chingile fascimului de către poporul prieten sovietic”, strada ”Domnitorilor fanarioți de treabă, fără ceilalți nasoi care nu merită nume de stradă”. Și am multe, multe idei de genul ăsta. Poate ar trebui să mă candidez la un loc Parlament pe viitor – văd că te lasă să-ți realizeze cele mai fistichii fantezii acolo.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+