HomeSocialUltima cafea a lui Vadim

Ultima cafea a lui Vadim

A băut Vadim ultima lui cafea, cu caimac și aromată; apoi s-a dus la loc luminat, la loc cu verdeață, unde durere nu se află, nici întristare sau suspin, nici nervi pe toată lumea. Dar nu-i El spiritul care să lenevească într-un norișor, cu pocalul de nectar în mână. Așa că-și va începe urgent muncile transcendentale, spre folosul Patriei iubite la fel și de dincolo.

În primul rând (prioritate absolută), acum este momentul împlinirii unui vis de-o viață: salvarea lui Eminescu. Luceafărul agonizează, pândit din toate colțurile de asasinii evrei și ajutorul trebuie să ajungă la timp. Cu mâna sa puternică, de discobol, Vadim îi va înșfăca pe oculți de gulere, îi va scoate la lumină și-i va întreba, tunător, de la obraz: "Ce poftești, mă musiu?" Astfel apărat, Eminescu va muri bătrân, gras, chel și cu dinții în pahar, alături de o dulce Veronă reproșându-i scrumiera plină. Sau lasă, nu-i recomandabil să schimbi nemurirea eminesciană, cine știe ce efecte secundare or fi posibile. La urma urmei, poate că evreii ăia știu cum merge treaba. Popor ales, ce mama dracului!

În schimb, ar fi cazul să se grăbească să-l scoată pe Iancu din ghearele ungurilor. Nicio mare filosofie, pe cel tărâm nu-i timp și spațiu, intri direct în ubicuitate. Iancu-i dus, acolo sus,  doborât în cârciumă, mult după apus. Dușmanii, cam la vreo zece sticle goale, l-au împresurat. Un ungur îi ascultă povestirile plătite cu băutură. E fascinat de Crăișor și faptele-i de altădată. Apare și moțul proprietar, îl ia pe Iancu după umeri și-l aruncă afară. E ora închiderii, e ora finală când Iancu se duce să moară puțin în șura unei curți moțești, pe furiș. Hai s-o lase așa și pe asta, pe cine vor mai îngropa foștii căpitani cu talerul? E riscant să modifici destinele, chiar când ești Vadim și Tribun ca Avrămuț.

Ah, da! Musai să preîntâmpine lovitura monstruoasei coaliții și Cuza să rămână Domn, spre binele României Mici. Cum hăhăie el vesel, neștiutor a ce-l așteaptă! Cuza bea, fumează, stă la masa de joc, cu Maria Obrenovici podoabă la gât. Acasă, la Ruginoasa, Elena Doamna îngrijește copiii lui și ai Mariei. Cum s-ar zice, Cuza ăsta e tot un fel de Băsescu, dar cu Elenele și Mariile inversate. De-l demit conjurații pe dictator, n-ar fi chiar un lucru rău: a ordonat să se tragă în popor, când cu răscoala târgoveților. Nici mort nu poate un Vadim să se dea cu băsiștii! 

Nu mai bine să-l anunțe pe Domnul Tudor că merge pe drumul ultimei fântâni? Uite-l colo, cu sabia și pistolul în mâini. Comandă personal plutonul de execuție. Nu a lui, nici a șerpilor venetici, ci a unui grup de mândri căpitani panduri. Slugerul tratează jaful numai prin glonț sau funie, n-are mamă și tată. Și să-l spânzuri pe falnicul Urdăreanu pentru o damigeană cu zaibăr, asta-i treabă de ispravă? De preferat să nu se amestece nici aici, că omul își coase singur cămașa morții.

Păi bine, nene Iancule, să nu fie nimic de schimbat în Istoria României ce te-a împins să mori la Berlin? Nimic de îndreptat acum, când ceasul ore nu mai are? Ba da, Vadime, e vremea să te-mpaci, cu o Istorie care pe toți ne doare.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare