HomeSocialVara asta vă furăm în famiglie

Vara asta vă furăm în famiglie

Aseară, într-o emisiune la Realitatea TV, pârcălabul Marilor Treburi Dinlăuntru, Dănuţ Şova, anunţa, pe un ton triumfal, că a reziliat contractul cu Bechtel şi că „nu le datorăm americanilor decât 37,2 milioane de dolari”. Probabil că românii, obişnuiţi să fie şi furaţi, şi cu banii luaţi, au răsuflat uşuraţi auzind că trebuie să scoată din buzunare o sumă atât de mică.

Păi ce înseamnă 37 de milioane la 19 milioane de locuitori? Ia, vreo doi euroi de căciulă – ne fac pe noi doi euroi? E drept că milioanele astea se adaugă unor miliarde pe care fraierul de contribuabil român le-a plătit deja ţeparilor de la Bechtel, dar ce mai contează? Unde-a mers mia merge şi suta, chit că, pe autostrada promisă de yankei, nici noi şi poate nici urmaşii urmaşilor noştri n-o s-apucăm să mergem cu suta la oră.

Dar românii au marele talent ca atunci când sunt scuipaţi în obraz, nu doar să întoarcă şi celălalt obraz, creştineşte, ci să-nghită şi flegma, româneşte. Toţi par să accepte păcăleala cu un aer firesc, ca o fată-n casă care, răsturnată pe canapea cu cracii-n sus de către boier, se ridică, se scutură puţin şi-şi vede de ştersul prafului, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Şi-n definitiv, ce mare şmecherie că ne-a păcălit Bechtelul cu nişte dolari? Adică, la cât ne-au furat turcii, leşii, tătarii, ruşii şi austro-ungarii, n-ar fi fost şi păcat să nu ne fure şi americanii, că doar nu i-am aşteptat degeaba atâta timp?!

Despre contribuţia avută de un alt expert în Treburile Dinlăuntru, Adrian Năstase la megaescrocheria Bechtel, Dănuţ Şova n-a suflat o vorbuliţă. Nimeni, poate nici Adelu, nu-şi mai aminteşte cât „a mers masa” la nunta dintre România şi NATO – răsplata pe care, probabil, am primit-o contra afacerii Bechtel. Nimeni nu mai vrea să-şi aducă aminte că, din cei peste 500 km de autostradă promişi, România a primit doar vreo 50. Toţi, inclusiv avocăţelul Şova, par bucuroşi că am scăpat în sfârşit. Nimeni nu va mai fi tras vreodată la răspundere, iar românul, înţelept şi păţit cum a fost o istorie întreagă, va rosti: „Hai, lasă, bă, noi să fim sănătoşi! Dacă venea vreun cutremur, nu era paguba şi mai mare?”.

Păguboasa afacere Bechtel ar fi dus, în alte ţări, la căderea de capete, iar Năstase şi alţi politicieni care au girat acest „FNI naţional” ar fi înfundat de mult puşcăria. La noi s-a pus batista pe ţambal, ba lumea chiar aplaudă că s-a terminat odată. Un prilej tocmai bun pentru noul guvern USL să caute şi alte ţepe, şi alţi ţepari, că, oricum, nu-l întreabă nimeni pe ce cheltuieşte banii fraierilor.

Mă gândesc, domnu’ Dănuţ, că aţi putea încheia un contract similar şi cu chinezii: să ne facă ei, tot pe hârtie, normal, o autostradă Satu Mare-Constanţa, cu patru benzi pe sens şi pe mijloc cu moţunei cu luminiţe, care să cânte non-stop „Jingle Bells”, la vreo 4 miliarde de coco, acolo, din care unu să-l împarţi matale, cinstit, lăutăreşte, cu domnul Ponta, cu domnul Dragnea, cu domnul Fenechiu şi, desigur, cu domnul Năstase, că doar el v-a pus primul în mână pixul cu care daţi acum contracte din condei.

Nu mai zic că un alt motiv de mândrie pentru guvernul de cinstiţi ar fi că avem, iată, după măgăoaia de steag a lui Voiculescu, încă un record mondial absolut: cea mai scumpă autostradă. Iar într-un fel e şi normal să fie atât de scumpă: cine-a mai văzut pe lumea asta aşa mândreţe de autostradă invizibilă cum avem noi?

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare